Jaaroverzicht: bijna 40 graden, schaatspret, stormen en tornado’s

01 januari 2023, 11:15

Weeroverzichten
Tornado in Zierikzee op 27 juni. Foto: Gerco de Haas

Het jaar 2022 zal herinnerd worden als het jaar waarin het zonrecord verpulverd werd. Ook was het bijzonder warm en droog. Het werd bijna 40 graden, maar het kwam ook tot schaatspret. Verschillende stormen hielden huis in januari en februari. Mei en juni stonden in het teken van onweersbuien en het kwam twee keer tot een tornado.

Het zonrecord kwam gemiddeld over het land uit op 2233 uur en daarmee is het oude record van 2099,5 uur uit 2003 verpulverd. Normaal schijnt de zon 1773 uur.

Alleen januari was somberder dan gebruikelijk. Acht maanden behaalden een top-10-notering en in maart en augustus was het recordzonnig.

In Den Helder scheen de zon zelfs 2403 uur. Bijna alle maanden verliepen zonniger dan normaal.

Lees hier nog meer over het recordzonnige jaar

Slechts twee jaren verliepen warmer

Het jaar 2022 was het op twee na warmste jaar sinds de start van de metingen in De Bilt in 1901. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 11,6 graden tegen 10,6 normaal. Alleen in 2014 en 2020 was het nog warmer met 11,7 graden. Weerstation Vlissingen noteerde wel een record met 12,5 graden. Het oude record van 12,4 graden was twee jaar terug behaald. Ook in Maastricht werd met 12,1 graden een nieuw record bijgeschreven. In Eindhoven was met 12,0 graden sprake van een evenaring. Dit gold ook voor Twente met 11,3 graden.

De laagste temperaturen van het jaar werden op 14 december genoteerd met -7,7 graden in De Bilt en -10,6 graden in Eelde. Op 19 juli beleefden we de warmste dag van het jaar met 35,5 graden in De Bilt en 39,5 graden in Maastricht. Drie jaar na de eerste veertigers in ons land kwam het bijna weer zover. Opvallend genoeg werd deze bizar hoge waarde niet gemeten tijdens een hittegolf, daarvoor was de hitte te kort van duur. Van 9 tot en met 16 augustus volgde wel een officiële hittegolf en in Hupsel (De Achterhoek) was sprake van een zeldzaam lange hittegolf van maar liefst 18 dagen.

Warme dagen, vorstdagen, etc.

Er werden dit jaar in De Bilt gemeten:

  • 112 warme dagen (maxima van 20 graden en meer) tegen 93 normaal
  • 35 zomerse dagen (maxima van 25 graden en meer) tegen 28 normaal
  • 9 tropische dagen (maxima van 30 graden en meer) tegen 5 normaal
  • 41 vorstdagen (minima beneden 0 graden) tegen 53 normaal
  • 8 dagen met matige vorst (minima beneden -5 graden) tegen 10 normaal
  • 0 dagen met strenge vorst tegen 0,2 normaal.
  • 2 ijsdagen (maxima beneden 0 graden) tegen 6 normaal

Hoe bijzonder deze aantallen zijn en meer over de temperatuur in 2022 lees je hier.

Acht warmterecords en één kouderecord

Het kwam dit jaar tot dusver tot zeven officiële datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt. Het jaar begon meteen al recordwarm op 1 januari en vervolgens werd het ook recordwarm op 22 maart, 14 & 25 augustus, 28 & 29 oktober en 12 november. Waarschijnlijk noteren we op oudjaarsdag het achtste datum-warmterecord van dit jaar in De Bilt.

Op 18 september werd een datum-kouderecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd. Dit was het eerste kouderecord sinds oktober 2019.

Droog jaar met in de zomer een groot neerslagtekort

Het jaar 2022 was relatief droog met gemiddeld over het land 798 mm tegen 853 normaal. De neerslag was redelijk verdeeld over het land en zoals gewoonlijk viel de meeste neerslag in de kustgebieden. Lokaal viel daar bijna 1000 mm. In het zuidoosten en oosten was het droger. Zo viel in Roermond slechts ongeveer 647 mm. Maart verliep recorddroog en ook in juli, augustus en oktober viel bijzonder weinig regen.

Het neerslagtekort piekte op 5 september op 318 mm. Daarmee staat 2022 op een vijfde plaats in de ranglijst met maximale neerslagtekorten. De droogte werd niet alleen veroorzaakt door een gebrek aan regen, maar vooral ook doordat er door het extreme zonnige en warme weer veel vocht verdampte.

Sneeuwarm jaar, wel korststondige schaatspret

Er viel dit jaar weinig sneeuw. In januari, november en december kleurde het lokaal wel korte tijd wit, maar een dik pak sneeuw kwam niet voor. Opmerkelijk genoeg was dit in april wel het geval. 1 april, geen grap, lag er namelijk in een groot deel van het land een gesloten sneeuwdek, met in de heuvels bij Nijmegen zelfs een laag van meer dan 10 centimeter!

In december was het wel koud en werd het enkele keren spekglad door ijzel. Maar de kou leverde vooral een mooie winterweek op met op verschillende plaatsen schaatspret.

Lees hier onze complete terugblik op de neerslag in 2022

Stormschade op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Foto: Matthijs van der Linden
Stormschade op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Foto: Matthijs van der Linden

Vijf stormen en twee tornado’s

31 januari trok storm Corrie over Nederland en in februari volgden maar liefst vier stormen. Eerst op 6 februari een storm zonder naam en daarna volgden de drielingstormen Dudley, Eunice en Franklin; op 16, 18 en 20 februari. Eunice was van de drielingstormen veruit de zwaarste, met windstoten tot 145 kilometer per uur. In totaal veroorzaakte deze stormachtige periode maar liefst 500 miljoen euro schade. De herfst verliep rustig en voor het tweede jaar op rij zonder herfststormen.

Mei kenmerkte zich door twee dagen met zware onweersbuien waar code oranje voor werd afgegeven. Op 20 mei werd in Beek in Limburg zelfs een tornado waargenomen. Op 27 juni produceerde een onweersbui opnieuw een tornado, dit keer in Zierikzee. Er werd enorme schade gemeld en ook was er een dode te betreuren.

Elf dagen met code oranje en één keer code rood

Het kwam dit jaar op elf dagen tot code oranje in (delen van) ons land. Op vier dagen was dit in verband met zeer zware windstoten door storm en twee keer was er een waarschuwing voor extreem weer door zware onweersbuien. Op de heetste dag van het jaar gold code oranje voor extreme hitte en in december was de op een na hoogste waarschuwing op vier dagen (twee weerevents) van kracht in verband met gladheid door ijzel. Tijdens storm Eunice op 18 februari en in de nacht naar 19 februari was voor de kustgebieden zelfs sprake van een weeralarm (code rood).

Hieronder sommen we de extreem weer events (met code oranje of rood) van 2022 op:

  • 31 januari: zeer zware windstoten door storm Corrie in het noordwesten en het IJsselmeergebied
  • 18 & 19 februari: zeer zware windstoten door zware storm Eunice; code rood voor kustprovincies en IJsselmeergebied en code oranje voor binnenland.
  • 20 februari: zeer zware windstoten door storm Franklin in het westen en het IJselmeergebied
  • 19 mei: zware onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg
  • 20 mei: zware regen- en onweersbuien in Limburg met tornado in Beek
  • 19 juli: extreme hitte in zuiden en midden van het land
  • 15 & 16 december: gladheid door ijzelbuien (alleen in Noord-Brabant en Limburg code geel)
  • 18 & 19 december: gladheid door ijzel in heel het land.

Vind hier alle maandoverzichten terug

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven