Hooikoortsweerbericht

Na het weekend afname overlast

13 april 2024, 17:23

Het relatief zachte en droge lenteweer zorgt ervoor dat veel pollen in de lucht zit. Vooral de berk geeft overlast, maar het eerste gras begint ook al te bloeien. Na het weekend verandert het weerbeeld. Dan is het een komen en gaan van buien en bovendien staat er flink wat wind. Klachten zullen dan afnemen.

Dit weekend kun je zowel door het berkenpollen als de eerste graspollen klachten ondervinden. Het droge en zonnige lenteweer zorgt ervoor dat flink wat pollen in de lucht zit, waardoor tijdelijk meer overlast kan worden verwacht.

Na het weekend zal de overlast veel minder zijn doordat er een aantal koude en natte dagen volgen. De lucht spoelt dan regelmatig schoon. Richting eind april wordt het weer zonniger, droger en warmer en kun je meer overlast ondervinden.

Eerste bloeiende grassen

De berk veroorzaakt momenteel nog de meeste overlast met sterk allergeen pollen, maar de piekperiode is voorbij. Geleidelijk raken de berken in de komende weken uitgebloeid. Er bloeien nog veel meer bomen, maar die veroorzaken bij minder mensen hooikoortsklachten.

Door het zachte en natte weer van de afgelopen weken groeit het gras flink en de eerste vroegbloeiende grassen, zoals de grote vossenstaart, zijn gesignaleerd. Het graspollenseizoen gaat dus geleidelijk beginnen. Al vroeg in mei begint waarschijnlijk de piekperiode van het graspollenseizoen. Massaal bloeiend gras veroorzaakt dan tijdens droge dagdelen grote overlast, maar wie gevoelig is kan dus nu al overlast ondervinden. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders hooikoortsklachten.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven