Weerbericht België

Wisselend bewolkt en droog

20 feb. 2019, 17:11 uur

Het is droog en er zijn enkele wolkenvelden. Vannacht koelt het af naar 1-5 graden. Morgen wisselen wolkenvelden en zon elkaar af en wordt het 10-13 graden. Vrijdag wordt het zonniger en stijgt de temperatuur naar 12-16 graden. De dagen daarna wordt het iets minder warm, maar het blijft veel zachter dan normaal. Vooral zaterdag is het zeer zonnig.

Vanavond blijft het droog met heldere perioden en enkele wolkenvelden. De minima komen vannacht uit op 1 tot 5 graden. In de Oostkantons kan het lokaal een graadje vriezen. 

Morgenochtend is het regionaal mistig. In de tweede helft van de ochtend lost de mist waarschijnlijk op. Vanuit het noorden kunnen ook wat wolkenvelden over het land trekken. De temperatuur loopt op naar 7-10 graden aan het einde van de ochtend.

In de namiddag trekken vooral over het noorden en westen geregeld wolkenvelden, met tussendoor soms zon. In het centrum en ten zuiden van Samber en Maas schijnt de zon veelvuldig, maar trekken soms ook wat wolken voor de zon langs. Het wordt 10 graden in de Hoge Venen en 13 in Laag-België. Daarmee ligt de temperatuur ver boven de normaal van 4-8 graden. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten.

Morgenavond trekken vooral over het noorden en oosten van het land wolkenvelden. In het westen zijn er brede opklaringen. In de loop van de nacht ontstaan waarschijnlijk op grote schaal laaghangende bewolking en mist. Het wordt een zachte nacht met minima van 4 tot 7 graden.

Vrijdagochtend is het op veel plaatsen grijs, maar geleidelijk lossen de mist en laaghangende bewolking op. In de middag is het op de meeste plaatsen waarschijnlijk zonnig. Aan de Nederlandse en Duitse grens blijft de kans op enkele wolkenvelden echter aanwezig. Het wordt bijzonder zacht met op grote schaal maxima van 12-14 graden. Op zonovergoten plekken kan het lokaal zelfs 15 à 16 graden worden. Doordat de wind zwak is voelt het warm aan.

In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag is het vrij helder. Regionaal kan wat mist ontstaan. Vooral in de Hoge Venen kan laaghangende bewolking ontstaan.

Zaterdagochtend lost het eventueel aanwezige ochtendgrijs op. De namiddag verloopt stralend zonnig. Eerst komt nog wat sluierbewolking voor, maar geleidelijk wordt de lucht steeds blauwer. Bij een meest matige oostenwind warmt het in de meeste streken op naar 12-14 graden. In de Ardennen blijft de temperatuur steken rond 10 graden.

Zondag is het zeer zonnig. In de namiddag trekt in het westen en noordwesten sluierbewolking binnen, waardoor de zon zwakker zal schijnen. Het blijft opnieuw overal droog en er staat een matige zwakke tot matige oostenwind. De maxima komen uit rond 10 graden. Daarmee doet de temperatuur een stapje terug, maar het blijft beduidend zachter dan normaal.

Na het weekend blijven we te maken houden met droog en (vrij) zonnig weer. De middagtemperatuur ligt op 9-12 graden en ’s nachts wordt het -3 tot +3 graden. In de Ardense dalen worden de laagste nachttemperaturen verwacht en de hoogste waarden zijn meestal voor West-Vlaanderen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.