Weerbericht België

Vooral binnenland buien

30 mei 2024, 10:35

Vandaag is er na een op veel plaatsen grijze start af en toe ruimte voor de zon, maar het komt ook weer tot buien. De felste buien zijn voor het binnenland. Het wordt 15 tot 18 graden. Ook vrijdag staan buien op het menu. In het weekend neemt de buiigheid af.

Meeste buien in het binnenland

In de ochtend komt veel bewolking voor. Geleidelijk komt de zon tevoorschijn. Ook ontstaan in het midden en oosten van het land buien. Het is halverwege de ochtend 11 tot 15 graden bij een zwakke of matige (zuid)westenwind.

In de namiddag is er een mix van stapelwolken en zon. Vooral in de zuidoostelijke helft van het land komen buien voor, lokaal met onweer. In het westen blijft het droog met vaak zonneschijn. Het wordt 15 tot 18 graden bij een zwakke tot matige wind die van zuidwest naar noordwest draait.

Tijdens de avond is het wisselend bewolkt met vooral in het zuidoosten eerst nog een bui. In de nacht neemt vanaf het noordwesten de bewolking en kans op regen toe. De temperatuur zakt in de nacht naar vrijdag naar waarden tussen 9 en 13 graden.

Vrijdag: opnieuw een aantal buien

Morgenochtend is er veel bewolking en verspreid over het land komen buien voor. Slechts af en toe is er ruimte voor de zon.

Morgenmiddag wisselen wolken, zon en buien elkaar af. In het oosten kan het tijdens een stevige bui ook onweren. Op veel plaatsen wordt het 15 tot 18 graden. In de hogere delen van de Ardennen blijft het kwik rond 14 graden steken. De wind waait uit het noordwesten en landinwaarts of matig. In de kustregio waait het matig tot vrij krachtig en vlak aan zee kan het later in de namiddag krachtig waaien, windkracht 6.

Morgenavond komen nog enkele buien voor. De wind blijft in het westen van het land nadrukkelijk aanwezig. Ook in de nacht naar zaterdag komt het tot enkele buien. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden.

Zaterdag: eerst regen, daarna een bui

Zaterdag is er veel bewolking en in de ochtend valt soms lichte regen of motregen. In de middag volgt nog een aantal buien. Later in de namiddag wordt het in het westen en noorden droger. Bij een kille noordwestenwind wordt het 14 tot 16 graden. In de Ardennen is het nog een paar graden kouder.

Zondag: afgerond zonkracht 6

Zondag lijkt een grotendeels droge dag te worden met in de ochtend veel wolken en later een mix van wolken en zon. De wind waait uit het noorden en daardoor is het niet warm met maximaal 16 graden vlak aan zee tot lokaal 20 graden in Limburg en de Gaumestreek. Heb je midden op de dag buitenplannen dan is het gebruik van zonnebrandcrème aan te raden. De zonkracht is dan afgerond 6. Je kan dan in 15 tot 30 minuten verbranden.

Volgende week: vaak droog, niet warm en hoge zonkracht

Na het weekend blijft de wind uit het noorden tot noordwesten waaien. In de Kempen kan het een keer 20 of 21 graden worden, maar op de meeste plaatsen blijft het kwik steken tussen 16 en 20 graden. Het weerbeeld bestaat uit wolken, zon en soms een lichte bui.

Als het begin volgende week tussen 12:00 en 15:00 uur zonnig is komt de zonkracht nog wat hoger uit dan zondag. Er is dan een paar uur lang sprake van afgerond zonkracht 7. Bij zonkracht 7 kunnen sommige mensen al na 10 minuten verbranden.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven