Weerbericht België

Zonnig en heet

12 augustus 2022, 07:40

Het zonnige en zeer warme zomerweer houdt voorlopig onverminderd aan in ons land. De zon schijnt opnieuw ongehinderd en daarbij wordt het vrijwel overal tropisch warm. Maxima rond 30 graden in de Hoge Venen tot lokaal 35 graden in de Kempen en langs de grens met Frankrijk. Ook het weekend verloopt zonnig en heet met dan plaatselijk zelfs 36 graden. Vanaf zondagavond stijgt de kans op een onweersbui vanaf de Franse grens.

Tropische warmte

Er staat wederom een zonnige dag en hete dag op het programma. De maxima komen uit rond 30 graden vlak aan zee en op de toppen van de Hoge Venen tot lokaal 35 graden in de Kempen. Het centrum van ons land mag temperaturen verwachten rond 33 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit een oostelijke richting.

Het zeer warme weer leent zich perfect ervoor om verkoeling te zoeken aan het water. Smeer je wel goed in want de zonkracht is nog altijd hoog met 6 tot 7. Daarmee kun je binnen een half uur al stevig verbranden.

Zeer warme avond

Vanavond blijft het regionaal nog lang zomers warm, pas komende nacht koelt het af naar 16 tot 20 graden. In stedelijke gebieden is lokaal kans op een tropennacht. Daarvan spreken we wanneer de temperatuur niet onder de grens van 20 graden komt. Verder is het helder en rustig weer.

Zaterdag: lokaal 36 graden

Morgen blijft het hete zomerweer onverminderd voortduren. Opnieuw verloopt de dag zonnig en daarbij wordt het waarschijnlijk nog een graadje warmer dan vandaag. Met maxima rond 31 graden in de Ardennen tot lokaal 36 graden in de Kempen is het overal tropisch warm. Ook in stedelijke gebieden kan de grens van 35 graden op sommige plekken worden overschreden.

Het weerbeeld is nog altijd volop zonnig, al is het niet helemaal helemaal uitgesloten dat in het westen 's avonds enkele sluierwolken vanaf zee overwaaien. Daar schijnt de zon overigens prima doorheen. De wind komt uit het zuidoosten tot oosten en is zwak tot matig, aan zee meestal matig.

Zondag drukkend warm

Zondag is de lucht niet meer strakblauw en trekt er van tijd tot tijd vrij veel sluierbewolking over het land. Daarmee gaat de luchtvochtigheid ook omhoog en voelt het duidelijk een stuk broeieriger aan. De middagtemperatuur loopt op naar 30 graden op de stranden tot 35 graden in het centrum en noordoosten van ons land. Opnieuw lijkt een lokale 36 graden in de regio van de Kempen tot de mogelijkheden te behoren.

Zondagavond kan in de kustgebieden een heel enkele bui vallen, maar de meeste buien lijken dan nog weggelegd voor Noord-Frankrijk. De wind draait dan geleidelijk naar een zuidwestelijke richting en wordt de warmste luchtsoort naar het oosten weggeblazen.

Nieuwe week: warm en wisselvalliger

Het weerbeeld ziet er vanaf de nieuwe week anders uit. De bewolking neemt toe en er trekken van tijd tot tijd enkele regen- en onweersbuien over het land. Met name op maandagmiddag en woensdag kunnen dit plaatselijk stevige buien worden, bij voorkeur in de oostelijke en noordelijke helft van het land. Soms kan dit flink wat neerslag opleveren, maar waar het zwaartepunt van de buien komt te liggen is nu nog onzeker.

Daarbij gaat de temperatuur geleidelijk aan een daling beginnen, al koelt het zeker niet snel af. Landinwaarts blijven de maxima (ruim) boven de 25 graden uitkomen en daarmee zal de hittegolf daar voorlopig nog niet ten einde komen.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black