Maandag 21 okt

Weerbericht Nederland

Bewolkt en buiig, overdag droger
21 okt. 2019, 0:00 uur
Het is overwegend bewolkt en er trekken flink wat buien over het land. Overdag wordt het van het zuidoosten uit overwegend droog en kan de zon soms doorbreken. De temperatuur stijgt naar 14-16 graden. Komende dagen is het rustig en droog najaarsweer met kans op mist en vooral in de middag zonnige perioden. Met maximaal15-18 graden wordt het zeer zacht.

Deze nacht trekken vanuit het zuiden buien over het land en kan het vooral in het noorden en westen stevig doorregenen. In het zuidoosten wordt het in de loop van de nacht droog en kan het her en der opklaren. De minima komen uit op 9-11 graden.

In de vroege ochtend vallen vooral in de noordwestelijke helft buien. Daarbij is kans op een klap onweer. Geleidelijk trekken de buien verder naar het noordwesten en wordt het op steeds meer plaatsen droog. In het noordwesten blijft het de hele ochtend grijs. Elders zijn ook veel wolkenvelden aanwezig, maar kan de zon ook af en toe doorbreken.

In de middag blijft in de kustprovincies kans op enkele buien. In de rest van het land is het waarschijnlijk droog. Er trekken veel wolkenvelden over het land. De meeste bewolking komt in het westen voor, het zuidoosten krijgt de zon het vaakst te zien. De temperatuur stijgt naar 14 graden in het westen tot lokaal 16 in het uiterste oosten. Daarmee is het een stuk zachter dan normaal. In deze tijd van het jaar zijn maxima van 12-13 graden gebruikelijk. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidenwind.

In de avond blijft er vrij veel bewolking en is in het noorden en westen kans op een bui. In de nacht is ook in het binnenland een enkel buitje niet uitgesloten. Het koelt af naar 8-10 graden. Wanneer het opklaart kan een lokale mistbank ontstaan.

Dinsdag zijn er aanvankelijk veel wolkenvelden, maar vanuit het westen breekt op steeds meer plaatsen de zon door. ’s Ochtends is lokaal nog kans op een buitje, maar geleidelijk wordt het overal droog. Het wordt circa 15 graden. In het midden en zuiden waait een zwakke westenwind. Tijdens zonnige perioden is het daardoor zacht voor het gevoel. In het noorden is de wind matig van kracht.

Dinsdagavond neemt de wind ook in het noorden in kracht af en waait het in het hele land nauwelijks. Er zijn brede opklaringen en daardoor koelt het flink af. De minima komen uit op 3-6 graden en aan de grond kan het lokaal vriezen. Ook kan regionaal dichte mist ontstaan.

Woensdagochtend is het regionaal grijs en mistig. Geleidelijk verdwijnen bewolking en mist en in de middag is het vrij zonnig. Het blijft droog. Met een maximumtemperatuur van 15 graden in het Waddengebied tot 18 in het zuidoosten is het zeer zacht voor de tijd van het jaar.

De dagen daarna blijft het rustig en droog najaarsweer met in de nacht en ochtend dagelijks kans op mist. Ook blijft het zeer zacht met middagtemperaturen van 15-18 graden. Maxima van 12-13 graden zijn eind oktober gebruikelijk. Na volgend weekend lijkt de temperatuur een paar graden te dalen, maar de kans op regen blijft klein.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.