Weeronline
Weeronline

  Weerbericht Nederland

  Regionaal grijs, grootste zonkans in zuiden
  27 nov 2020, 23:01 uur

  Regionaal is het een grijze dag, maar er zijn ook gebieden waar overdag de zon schijnt. De kans op zon is het grootst in het zuiden. Het wordt 5-9 graden. De dagen daarna wordt koudere lucht naar ons land geblazen. Daardoor wordt het overdag amper nog 5 graden en kan het met name in de nacht naar maandag een aantal graden vriezen. De kans op mist en lage bewolking blijft aanwezig. In de loop van maandag volgt vanaf het noordwesten zachtere lucht en stijgt de kans op een beetje regen.

  Deze nacht is er een mix van opklaringen en wolkenvelden. Daarbij is het flink nevelig en lokaal ook mistig. Waar het breed opklaart daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt en komt het regionaal tot vorst aan de grond. Daardoor kan het plaatselijk glad zijn. In bewolkte gebieden wordt het niet kouder dan 3 graden.

  Vanochtend is het regionaal grijs en flink nevelig, maar er zijn ook gebieden waar de zon schijnt. De kans op zon is het grootst in het zuiden en de meeste bewolking is waarschijnlijk voor het noorden. Het belooft een koude ochtend te worden met op veel plaatsen temperaturen van 1 à 2 graden boven nul. Het kwik stijgt slechts langzaam en waar het de hele ochtend bewolkt blijft is het tegen het middaguur amper 4 graden.

  Vanmiddag blijft er een tweedeling met regionaal veel bewolking, maar ook gebieden waar de zon flink schijnt. De kans op zon blijft het grootst in het zuiden en ook in het midden kan het zonnig zijn. In het noorden verloopt de dag hoogstwaarschijnlijk geheel grijs. Waar het de hele middag bewolkt blijft is het koud met een graad of 5. In de zonnige regio’s loopt de temperatuur op naar 8 à 9 graden.

  Vanavond zijn er wolkenvelden en waarschijnlijk vooral in de zuidelijke helft opklaringen. In de nacht naar zondag kan het vanuit het oosten op meer plaatsen opklaren. De kans op mist is klein. De minimumtemperatuur varieert van -1 graad in het oosten tot +2 graden in het westen.

  Zondag blaast de zwakke tot matige oostenwind koude lucht naar ons land. De maximumtemperatuur komt uit op slechts 3 graden in het noordoosten tot 5 in het zuidwesten. Daarmee is het een stuk kouder dan normaal, want eind november zijn middagtemperaturen van 7-8 graden gebruikelijk. Het is prachtig najaarsweer met volop zonneschijn en het blijft droog. Als je naar buiten gaat is het fijn om een lekkere warme winterjas aan te hebben. Bovendien ruikt het buiten echt naar winter.

  Na deze mooie zondag volgt een heldere en koude nacht waarbij het regionaal 2 tot 4 graden kan vriezen. Lokaal komt het zelfs tot matige vorst met een minimumtemperatuur onder -5 graden en dat is voor het eerst dit najaar. Er kan mist ontstaan.

  Maandag start de dag koud met tijdens de ochtendspits temperaturen van -2 tot -5 graden. Daarbij is het regionaal mistig en door deze mist kan zich een mooi rijplaagje vormen. Dat betekent ook dat je weer extra tijd nodig hebt om je autoruiten te krabben en dat is ook in gebieden waar geen mist voorkomt het geval.

  Met het opkomen van de zon verdwijnt de mist geleidelijk. Er zijn zonnige perioden, maar vanuit het noordwesten neemt de bewolking langzaam toe. Daarbij stijgt in de loop van de dag de kans op een spatje regen. De maximumtemperatuur wordt pas aan het eind van de avond bereikt en bedraagt 4 graden in het zuidoosten tot 9 in het noordwesten. Overdag is het koud met 3-5 graden.

  Dinsdag is het tijdelijk zachter met temperaturen die oplopen naar 7-9 graden. Daarbij heeft bewolking de overhand en is kans op wat regen.

  De dagen daarna is het weer erg onzeker. Mogelijk wordt het opnieuw kouder met temperaturen die overdag rond 4 graden uitkomen, maar er zijn ook weermodellen die voor zachter weer gaan. Daarbij kan het 10 graden worden. Er is een mix van zon en wolken. Een groot deel van de tijd lijkt het droog te blijven, maar er zijn ook dagen met kans op wat neerslag.

  Zaterdag 28 nov