Weerbericht Nederland

Komende dagen steeds meer zon

02 juni 2023, 07:53

Vandaag start bewolkt, maar in de loop van de dag breekt de zon op steeds meer plaatsen door. In het binnenland wordt het 17 tot 21 graden, alleen aan de kust is het een paar graden frisser. Zaterdag wordt het zonovergoten met op uitgebreide schaal 20 tot 24 graden en ook zondag belooft vooral in het zuiden en midden een mooie zomerdag te worden. Het blijft daarbij droog.

Vanochtend: regionaal bewolkt, later zon

Vrijdag begint nog met lage bewolking, maar in de loop van de ochtend komen er steeds meer gaten in het wolkendek. Dat zal het eerst gebeuren in het noordoosten van het land. Bij een overwegend matige noordenwind loopt het kwik op naar zo’n 14 tot 17 graden aan het eind van de ochtend.

Vanmiddag: vanuit het noordoosten steeds meer zon

Bij een naar het noordoosten draaiende wind, die wat in kracht toeneemt naar matig boven land tot vrij krachtig aan zee, worden in de middag maxima behaald van 17 tot 21 graden. Vlak aan de kust komt de temperatuur niet hoger uit dan 15 of 16 graden, dus daar is een jas zeker aan te raden. Er zijn flinke zonnige perioden, af en toe afgewisseld met wat wolkenvelden.

Vanavond en vannacht: brede opklaringen

Ook in de avond en nacht verandert er weinig in het weerbeeld met op veel plaatsen opklaringen. Doordat de wind wegvalt, gaat de temperatuur flink onderuit. Het koelt af naar 7 tot 11 graden.

Morgen: zonovergoten zaterdag

Zaterdag belooft een prachtige dag te worden voor buitenactiviteiten met veel ruimte voor de zon. Bij een matige noordoostenwind komen de maxima nog een aantal graden hoger uit dan vrijdag met 21 tot 24 graden. Lokaal is zelfs 25 graden mogelijk in delen van Noord-Brabant en Limburg. Het blijft daarbij de hele dag droog. Houd wel rekening met de sterke zon, want met zonkracht 6 kan je huid al binnen 15 tot 30 minuten verbranden.

Zondag: mogelijk grote verschillen tussen noord en zuid

Ook zondag overheersen op veel plaatsen zonnige perioden, al is het noorden gevoeliger voor wat wolkenvelden die vanaf de Noordzee binnentrekken. Dat heeft direct gevolgen voor de temperatuur. In het zuiden en midden is het aangenaam met maxima tussen 19 en 24 graden. Onder het wolkendek in het noorden loopt het kwik niet verder op dan een graad of 15. Met een matige noorden- tot noordoostenwind is het daar voor het gevoel dan een stuk frisser. Wel blijft het in het hele land droog. 

Maandag: weinig verandering

De verschillen tussen het noorden en zuiden van het land zijn ook op maandag nog aanwezig. De meeste zon is opnieuw weggelegd voor de zuidelijke provincies, terwijl het noorden meer wolken kan verwachten. Bij een matige noordenwind wordt het daarbij 17 tot 24 graden, met de hoogste waarden in het zuiden.

Daarna: op de meeste plaatsen droog en zonnig

Na het weekend lijkt van een verandering in het weerbeeld geen sprake. Het zuidoosten van het land heeft de beste papieren voor een zomers weerbeeld met daar regelmatig maxima die oplopen richting 25 graden. Het noorden van het land moet rekening houden met wolkenvelden vanaf de Noordzee, waardoor de temperatuur daar vaker net onder 20 graden uitkomt. De paraplu kan voorlopig wel in de kast blijven, want de kans op regen is erg klein.

Lees ook onze verwachting voor de hele maand juni.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black