Weerbericht Nederland

Zomers met zon, wolken en kans op een enkele bui

17 mei 2022, 12:42

Het is vrij rustig, gaandeweg krijgt de zon steeds meer ruimte. De zomerse waarde van 25 graden wordt vandaag in het zuidoosten van het land gehaald. Vanaf morgen wordt het op meerdere plaatsen zomers warm, lokaal zelfs tropisch. Naast zon en wolkenvelden is lokaal ook een enkele bui mogelijk.

Vanmiddag schijnt de zon vooral in het westen, midden en noorden van het land regelmatig. In het zuidoosten van het land zijn eerst nog overwegend veel wolken met lokaal een beetje regen aanwezig. Je kunt prima zonder jas naar buiten want er staat weinig wind en het is 19 graden vlak aan zee tot 26 graden in het zuidoosten van het land. Hou wel rekening met de zonkracht als je langer dan 20 minuten buiten bent. 

Vanavond is het rustig en droog. Het is nog lang aangenaam buiten, heerlijk om op een terras de dag af te sluiten. Pas na zonsondergang wordt het langzaam frisser. 

In de nacht naar woensdag is het grotendeels helder en droog. In het westen trekken later wolkenvelden, maar blijft het op de meeste plaatsen droog. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 14 tot 16 graden. 

Woensdagochtend zijn er flinke perioden met zon en is het overal droog. Met veel zon en een zwakke wind wordt het snel warm. Rond koffietijd is het 20 tot 25 graden.

In de middag draait de wind naar het westen en koelt het in de kustprovincies iets af. Verder landinwaarts is het met 25 tot 29 graden erg warm voor half mei. In Limburg wordt het tropisch met 30 of 31 graden. Naast de zon zijn ook stapelwolken te zien. In het oosten van het land kan een enkele stapelwolk uitgroeien tot een bui, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. 

In de avond valt de wind weg en is het nog lang warm. Bij zonsondergang is het 20 tot 22 graden, alleen langs de waterkant is het frisser. 

In de nacht naar donderdag koelt het maar langzaam af naar 13 tot 17 graden. Het is eerst droog, maar later in de nacht neemt van het westen uit de bewolking toe en later kunnen in de westelijke delen van het land een paar buien overtrekken. 

Donderdag is het warm en vochtig. Er staat weinig wind en de temperatuur stijgt snel naar 20 tot 25 graden in de kustprovincies tot 25 tot 29 graden verder in het binnenland. In de ochtend kan plaatselijk een bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen is het droog met flinke perioden met zon. Geleidelijk kunnen vooral in het oosten van het land stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Lokaal is veel regen in korte tijd mogelijk, ook is kans op hagel. In de avond zijn nog enkele buien mogelijk. In het westen is de kans op een bui kleiner.

Vrijdag is het ook nog vrij onbestendig met vooral in de middag een aantal fikse regen- of onweersbuien. Voor de buien uit warmt het op naar 24 tot 26 graden. In de kustprovincies is de kans op buien opnieuw kleiner en is het met 19 tot 23 graden minder klam.

In het weekend blaast een westelijke wind duidelijk koeler lucht over het hele land. Het wordt maximaal 17 tot 23 graden. Er is een afwisseling van zon en stapelwolken. Vooral landinwaarts kan een enkele bui ontstaan, maar een groot deel van de tijd blijft het droog.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws in schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black