Weeronline
Weeronline

  Weerbericht Nederland

  Namiddag warm met zware windstoten
  21 okt. 2020, 11:35 uur
  Een regengebied trekt geleidelijk naar het noorden weg. Tegelijkertijd kan de zon doorbreken, maar neemt ook de wind fors toe. In de tweede helft van de middag en eerste helft van de avond is in het uiterste noordwesten kans op zware windstoten van 90-100 km/uur. De wind neemt in de loop van de avond af. Het is vandaag bijzonder warm met 16-21 graden.

  Vanmiddag trekt een regengebied naar het noorden weg. Dat gebeurt als laatste in het uiterste noorden rond 15:00 uur. Regionaal kan de zon flink doorbreken, vooral in het zuidoosten. Daardoor loopt de temperatuur snel op. In Limburg kan het maar liefst 21 graden worden en dat is bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Normaal is het met 12-14 graden bijna 10 graden kouder. In Zeeland, Zuid-Holland, Brabant, Utrecht en Gelderland komen de maxima uit op 19-21 graden. In het noordwesten en noorden wordt het 16-19 graden en blijft het bij enkele zonnige momenten en veel wolkenvelden.

  De wind neemt gedurende de middag flink in kracht toe en draait naar het zuidwesten. In het binnenland waait het in de tweede helft van de middag vrij krachtig met kans op windstoten van circa 65 km/uur. In de kustgebieden wordt de wind krachtig tot hard en aan de noordwestkust kan het stormachtig waaien (windkracht 8). Daarbij is langs de kust van Noord-Holland en op de westelijke Wadden aan het eind van de middag kans op zware windstoten van 90-100 km/uur. Elders langs de westkust haalt de wind uit naar maximaal 90 km/uur. Landinwaarts in de westelijke kustprovincies is kans op zware windstoten van 75-85 km/uur.

  Vanavond blijft het nog een aantal uur onstuimig met in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten van 90-100 km/uur. Vanuit het zuidwesten neemt de wind geleidelijk af. Het noorden heeft de windpiek juist rond 21:00 uur met in Friesland en Groningen kans op zware windstoten van 80 km/uur. Daar neemt de wind in de loop van de avond weer af.

  De noordwestelijke helft heeft met vrij veel wolkenvelden te maken en daarbij is ook kans op een bui. Verder naar het zuidoosten klaart het breed op en blijft het waarschijnlijk droog.

  Komende nacht blijft het waaien, maar het is lang niet meer zo onstuimig als in de middag en avond. Alleen in het noordwestelijk kustgebied is nog kans op windstoten van zo’n 65 km/uur. Er zijn opklaringen, maar ook wolkenvelden. De meeste bewolking is voor het noordwesten en daar is ook kans op een bui. Met minima van 12-14 graden verloopt de nacht zeer zacht.

  Morgenochtend zijn er flinke zonnige perioden. Met name in het noordwesten en zuidoosten komen wolkenvelden voor en is kans op een bui. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog.

  Morgenmiddag wisselen zon en wolken elkaar af. In het zuiden en oosten ontstaan buien en deze kunnen vooral in de loop van de middag pittig zijn met kans op onweer. Het kwik stijgt naar 16 graden in het noordwesten tot 19 in het zuidoosten. Daarmee is het nog steeds bijzonder zacht voor de tijd van het jaar, maar wel iets minder warm dan deze woensdag. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Langs de noordwestkust en in het Waddengebied kan het krachtig waaien (windkracht 6).

  Morgenavond neemt de kans op buien af en in de nacht naar vrijdag wordt het op de meeste plaatsen droog. Er is een mix van wolkenvelden en opklaringen en de temperatuur daalt naar 8-11 graden.

  Vrijdag zijn er wolkenvelden en zonnige momenten. Ook is kans op enkele buien, maar een groot deel van de tijd lijkt het gewoon droog te blijven. Het wordt 15-17 graden. Omdat er minder wind staat dan de voorgaande dagen voelt het best aangenaam aan.

  Zaterdag lijkt een overwegend droge dag te worden met wat zon, wolkenvelden en een kleine kans op een bui. Het wordt 14-16 graden.

  Zondag neemt vanuit het westen de bewolking en kans op regen toe. Een stevige zuidenwind blaast opnieuw zeer zachte lucht naar ons land. De maximumtemperatuur varieert van 15 tot 18 graden.

  De dagen daarna blijft het licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien en regelmatig een stevige wind. Het wordt duidelijk frisser dan de voorgaande dagen. De maxima komen rond normaal uit met 12-14 graden.

  Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.

  Woensdag 21 okt