Weerbericht Nederland

Grijze zondag

29 januari 2023, 09:48

We sluiten de week af met een ronduit grijs en bewolkt weerbeeld. De temperatuur loopt vandaag op naar 3 tot 7 graden. Maandag beginnen we de week met vrij veel wind en vooral in het noorden en noordoosten komt af en toe een bui voor. In de loop van de middag is het een stuk rustiger en schijnt de zon regelmatig. De dagen daarna verlopen licht wisselvallig met van tijd tot tijd regen of enkele buien.

Vanochtend: lichte vorst in het zuidoosten

Vanochtend overheerst de bewolking en valt af en toe wat motregen. Vooral in de noordelijke helft valt af en toe een spatje, het zuiden houdt het vaker droog. Het temperatuurverschil is deze ochtend groot. In de kop van Noord-Holland is het een graad of 6 terwijl het in het uiterste zuidoosten nog licht vriest.

Af en toe een spatje regen

Het is deze middag perfect weer om binnen een film te kijken. De zon gaat schuil achter een dikke laag bewolking en verspreid over het land valt wat lichte regen of motregen. De temperatuur komt uit rond 3 graden in het zuidoosten tot 7 graden aan de westkust. Er steekt een matige en aan de kust vrij krachtige zuidwesten- tot westenwind op. Vooral in combinatie met motregen voelt de wind koud aan. Hierdoor is het voor het gevoel even koud of zelfs nog wat kouder dan op zaterdag.

Aantrekkende wind

Ook vanavond blijft het grotendeels bewolkt en regionaal blijft wat gespetter mogelijk. De wind trekt nog iets aan en de temperatuur verandert nauwelijks. In de nacht naar maandag trekt een regengebiedje over het land waardoor het tijdelijk licht gaat regenen.

Maandag: eerst veel wind, later zon

De eerste dag van de week starten we vrij onstuimig. Vooral in de ochtend waait het stevig door. Er staat een matige tot aan de noordkust harde (noord)westenwind, 4-7 Bft. In de ochtenduren staat op de Waddeneilanden tijdelijk een stormachtige wind, 8 Bft. Vooral in de noordelijke helft van het land trekken enkele buien over. Deze gaan mogelijk gepaard met hagel en windstoten tot ruim 80 km/uur.

In de middag is het overal zo goed als droog en neemt de wind geleidelijk in kracht af. Hierbij krijgen we te maken met een mix van wolkenvelden en opklaringen. De temperatuur stijgt naar 8 of 9 graden en daarmee is het vrij zacht voor de tijd van het jaar.

In de avond is het overal droog en komen brede opklaringen voor. In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking vanuit het westen weer iets toe. In het binnenland koelt het af naar een graad of 2. Vlak aan zee liggen de minima rond 4 graden.

Dinsdag: bewolkt en af en toe lichte regen

Aanvankelijk overheerst de bewolking en op uitgebreide schaal valt wat lichte regen. Het wordt wederom 8 of 9 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit westelijke richtingen. In de middag klaart het vanuit het noordwesten op en gaat op steeds meer plekken de zon schijnen.

Woensdag: buiige dag

Met een noordwestelijke wind worden deze dag flink wat buien aangevoerd. De wind is veelal matig tot aan de kustgebieden soms hard van kracht, 4-7 Bft. In de loop van de dag komen vooral in het noorden en westen enkele opklaringen voor en kan je genieten van een waterig zonnetje.

Vrij zacht maar minder wisselvallig

De dagen hierna blijft het vrij zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur loopt dagelijks op naar 5 tot 8 graden en in de nachten ligt het kwik ruim boven nul. Van winterweer is voorlopig dus zeker geen sprake. Hierbij is het weerbeeld regelmatig grijs en bewolkt. Donderdag regent het nog enige tijd, maar de dagen daarna lijken vooralsnog droog te gaan verlopen.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black