Weerbericht Nederland

Koude nacht met brede opklaringen

21 april 2021, 16:53

Vanavond schijnt de zon eerst nog flink. Na zonsondergang zijn er brede opklaringen. Het wordt een koude nacht met minima rond het vriespunt. Morgen is het kouder dan vandaag met maxima van 9-12 graden. Vanaf vrijdag gaat het kwik weer iets omhoog. De zon schijnt geregeld en het blijft droog.

Vanavond is het droog met op veel plaatsen eerst nog zonneschijn. Na zonsondergang zijn er brede opklaringen, maar er is ook wat hoge bewolking aanwezig. Vannacht trekken enkele wolkenvelden vanaf de Noordzee over het noorden van het land. Vooral landinwaarts is kans op een graadje vorst. In de kustprovincies blijft iets meer wind staan en wordt het niet kouder dan 1-4 graden.

Morgenochtend is er veel ruimte voor de zon en blijft het droog. Om 9:00 uur is het circa 6 graden.

Morgenmiddag blijven er zonnige perioden, maar er is ook hoge bewolking en er verschijnen enkele stapelwolken die soms de zon een tijdje kunnen blokkeren. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur varieert van slechts 9 graden op Terschelling tot 12 graden in Eindhoven. Hiermee is het koud voor eind april. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar rond 16 graden. Bovendien veroorzaakt de matige noordenwind in de kustgebieden gevoelstemperaturen van amper 5 graden.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag blijft het droog en zijn er brede opklaringen. In de zuidoostelijke helft van het land is opnieuw kans op een graadje vorst. In het noorden en aan de kust blijft het kwik net boven het vriespunt. 

Ook vrijdag wordt een droge dag met regelmatig zon en vooral in de middag ook bewolking. Het is opnieuw koud voor eind april, maar met 10 graden in het noorden tot 14 in het zuiden is het wel iets warmer dan morgen. De noordenwind is minder nadrukkelijk aanwezig en is zwak tot aan zee soms matig.

In het weekend blijft het droog en rustig lenteweer met relatief lage temperaturen. Zaterdag wordt het 10 graden op de Wadden tot lokaal 15 graden in Limburg. Zondag kan het op wat meer plekken in het zuiden en oosten 15 graden worden en is lokaal 16 graden mogelijk. In de nachten koelt het af richting het vriespunt. Er waait een matige noordoostenwind en het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon.

De eerste dagen van volgende week houdt dit droge, vrij zonnige en rustige weerbeeld aan. Het wordt mogelijk nog een graadje warmer met maxima van 12 graden op de Wadden tot 16 graden in Brabant en Limburg.  

Richting de maandwisseling neemt de onzekerheid in de verwachting toe. Daarbij kan het beduidend warmer worden, maar daarbij horen ook hogere neerslagkansen. Een scenario waarbij het frisse, maar droge, huidige weerbeeld nog wat langer aanhoudt is ook mogelijk.