Weerbericht Nederland

Vanaf morgen vrij zonnig

23 september 2023, 12:30

Er staat een duidelijke weersverbetering op het programma en die begint morgen! Tot die tijd vallen nog enkele buien, waaruit lokaal veel neerslag komt. Vanaf zondagmiddag komt de wind uit het zuiden en gaan de temperaturen omhoog: na het weekend is in het zuiden lokaal 24 of 25 graden mogelijk. Daarbij verlopen enkele dagen vrij zonnig en droog.

Later vanmiddag minder buien

Van west naar oost trekken de eerste uren nog soms flinke buien over ons land. De buien worden gedurende de middag wel steeds minder intensief en minder talrijk. Tegen het vallen van de avond trekken de laatste exemplaren via Duitsland weg en breekt de zon nog even flink door. Het kwik loopt tussen de buien door uiteen van maximaal 16 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden en zuidwesten. Daarbij waait het matig uit westelijke richtingen, aan zee af en toe vrij krachtig.

.

Rustige en frisse nacht

Vanavond klaart het breed op en daarna volgt een rustige en vrij heldere nacht. Hooguit valt in het uiterste noorden nog een buitje, verder blijft het droog. Bij een afnemende wind ontstaat vooral landinwaarts wat nevel of mist, dat lokaal ook kan overgaan in lage bewolking. Het koelt flink af: op de koudste plaatsen zijn minima rond 6 graden mogelijk. Met wat meer wolken ligt de temperatuur tussen 8 en 10 graden.

Zondag veel zonneschijn

Zondag doet zijn naam eer aan: dit wordt met afstand de beste dag dit weekend! Dan kunnen we de paraplu thuis laten en heerlijk erop uit, want de zon schijnt flink en het blijft overal droog. Mogelijk begint de ochtend in het oosten lokaal met wat mist of laaghangende wolken, maar dat ‘ochtendgrijs’ lost binnen enkele uren op. De wind gaat uit het zuiden waaien en daarmee komt de aanvoer van warmere lucht geleidelijk op gang. Dat levert zondagmiddag temperaturen op van maximaal 18 graden vlak aan zee tot ruim 20 graden in de zuidelijke provincies.

Zondagavond koelt het vervolgens behoorlijk af en dat komt mede doordat de wind grotendeels wegvalt. Lang buiten zitten zonder jas zit er dus niet in. Tijdens de nacht zijn opnieuw minima tot lokaal 6 graden mogelijk in het binnenland. Daarbij komen verspreid weer enkele mistbanken voor, maar lage bewolking vormt zich dan niet meer.

Enkele warme dagen

Ook de eerste dagen van de nieuwe week houden we die zuidenwind vast. Vooral maandag en dinsdag is er veel zonneschijn, al zien we ook wel wat dunne wolkensluiers over waaien. Uiteraard valt daar geen regen uit. Bij weinig wind wordt het maandagmiddag waarschijnlijk 20 tot 23 graden van noord naar zuid, alleen vlak aan zee blijft het waarschijnlijk iets frisser. Dinsdagmiddag komen we nog iets hoger uit en zou het langs de grens met België lokaal zelfs 25 graden kunnen worden. Verbranden doe je trouwens niet snel meer, want de zonkracht bedraagt hooguit nog 2,5 tot 3. Pas na drie kwartier tot een uur non-stop zonnen kan de lichtere huid nog enigszins rood kleuren.

Ook woensdag is een plaatselijk zomerse 25 graden mogelijk, maar dan neemt gedurende de dag wel de bewolking wat verder toe. Vanaf woensdagavond volgen vanuit het zuidwesten enkele buien met een kleine kans op onweer. De dagen daarna verlopen meestal licht wisselvallig met soms zon, maar ook dagelijks enkele buien. De middagtemperatuur daalt naar waarden van 17 tot 20 graden en dat is heel normaal voor eind september.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black