Weerbericht Nederland

Meer wolken gevolgd door regen

30 september 2022, 17:47

De bewolking neemt toe en in de tweede helft van de avond volgt vanuit het westen regen. Ook de wind neemt dan flink in kracht toe en aan zee zijn zware windstoten tot 90 km/uur mogelijk. Morgen komt het tot buien, lokaal met onweer, maar tussendoor schijnt de zon. Zondag schijnt ook de zon, maar soms valt een bui. Het wordt 17 graden. Na het weekend is het rustig herfstweer met iets hogere temperaturen.

Vanavond en vannacht: regenachtig en onstuimig

De bewolking neemt vanuit het westen verder toe en in de tweede helft van de avond gaat het in het westen regenen. Komende nacht trekt de regen verder over het land en is het overal enige tijd nat. In de loop van de nacht trekt het regengebied naar Duitsland weg en al vrij snel volgen enkele buien.

Ook is het onstuimig met boven land een (vrij) krachtige zuidenwind, 5-6 Bft. Aan zee is de wind hard en in het Waddengebied soms stormachtig, windkracht 7 tot 8. Daarbij komen in de kustgebieden zware windstoten voor tot 75 km/uur. Direct aan zee en in het Waddengebied kan de wind soms uithalen naar 85 tot 90 km/uur. Door de vele wolken, wind en regen wordt het niet meer zo koud als afgelopen nachten. De temperatuur daalt naar 10 tot 12 graden.

Morgen: enkele buien, lokaal met onweer

In het oosten van het land is het bewolkt en valt nog wat regen, maar deze regen trekt snel naar Duitsland weg. In de rest van het land is er een mix van zon en buien en bij buien kan het tot onweer komen. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is weer in kracht afgenomen. Boven land waait het matig en aan zee (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6.

In de middag komt het vooral landinwaarts tot buien. Daarbij is aanhoudend kans op onweer. In de kustgebieden is het meest droog en schijnt ook wat vaker en langer de zon. Later op de middag neemt de buiigheid overal af. De westenwind is matig en aan zee (vrij) krachtig en het wordt maximaal 16 graden in het noorden en 17, lokaal 18 graden elders.

In de avond zijn er brede opklaringen, maar verspreid over het land is wel een bui mogelijk. In de nacht naar zondag beperken de meeste buien zich tot de kustgebieden. In het zuiden van het land komt meer bewolking voor en valt mogelijk wat lichte regen. De westen- tot zuidwestenwind is matig en aan zee (vrij) krachtig (4 tot 6 Bft) en het koelt af naar 9 graden in het noordoosten tot 13 in het westen en zuidwesten.

Zondag: mix van zon en een paar buien

Zondag trekken nog enkele buien over het land, maar op veel plaatsen blijft het lange tijd droog en schijnt geregeld de zon. De wind waait uit het westen en is meest matig, in het Waddengebied waait het eerst nog vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur loopt op naar ongeveer 17 graden.

Maandag: perioden met zon

Er is een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Lokaal komt het tot een bui, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De zwakke tot matige wind draait van zuidwest naar noordwest en het wordt 17-18 graden.

Daarna: rustig en overwegend droog herfstweer

Tijdens de eerste week van oktober is het rustig herfstweer. De zon schijnt geregeld en het blijft over het algemeen droog. Toch is zo nu en dan een enkele bui is niet helemaal uitgesloten. De temperatuur komt wat hoger uit. Dinsdag wordt het van noord naar zuid 17 tot 19 graden, woensdag kan het in het zuiden en zuidoosten 20 graden worden. De dagen daarna doet de temperatuur weer een klein stapje terug.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black