Weerbericht Nederland

Enkele buien, vanmiddag 13-16 graden

18 april 2021, 00:00

Vannacht zijn er wolkenvelden en opklaringen met kans op een bui in het oosten. Overdag komen vooral in het zuiden buien voor, lokaal met onweer. Het wordt 13-16 graden. Dinsdag wordt het nog iets zachter met landinwaarts 15-18 graden. Daarna wordt het weer een aantal graden kouder.

Vannacht is in het oosten van het land een enkele bui mogelijk. Er is een mix van wolkenvelden en opklaringen. De minimumtemperatuur komt uit op een graad of 5. Bij een langdurige brede opklaring kan het kwik lokaal dalen tot 3 graden.

Morgenochtend is er veel bewolking en vooral over de zuidoostelijke helft van het land trekt een aantal buien. In het noorden en westen is het droog met ruimte voor de zon. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind.

Morgenmiddag komt vooral in Zuid-Nederland nog een aantal buien voor. Hierbij is kans op onweer. In de noordelijke helft van het land is het overwegend droog met regelmatig zon. De wind is matig en draait van noordoost naar oost. Het wordt 13-16 graden met de hoogste maxima in Drenthe, Groningen en Friesland.

Morgenavond verdwijnen de buien en in de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt en overal droog. De temperatuur zakt naar een graad of 4. In nacht naar dinsdag kan regionaal mist ontstaan.

Dinsdag start met mist en lage bewolking. Geleidelijk breekt de zon door en dinsdagmiddag wordt het nog iets warmer dan morgenmiddag met in de zuidoostelijke helft van het land 15-18 graden. Aan de kust en op de Waddeneilanden wordt het 12-14 graden. De wind is zwak of matig en waait uit het (noord)oosten. Later in de middag en avond is vooral in het binnenland kans op enkele buien. Lokaal is hierbij een klap onweer mogelijk. 

Woensdag steekt er een stevige noordenwind op en dit is direct te merken aan de temperatuur. Met maxima van 10 graden op de Wadden tot lokaal nog 15 graden in Limburg komt het kwik duidelijk lager uit dan dinsdag. Het is wisselend bewolkt en lokaal kan een beetje regen vallen, maar veel zal dit niet voorstellen.

Donderdag en vrijdag is het koud voor eind april met maxima van 9-14 graden en minima rond of net boven het vriespunt. Maxima rond 16 graden en minima van 6-7 graden zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. Er waait een matige noordenwind die het voor het gevoel nog wat kouder maakt. Het weerbeeld is wel droog met een mix van wolken en zon. 

Voor het volgende weekend is de kans op droog en overwegend zonnig weer zeer groot, maar de verwachting voor de windrichting en temperatuur is onzeker. Bij een aanhoudende noordenwind blijft het ongeveer even koud als vrijdag. De wind kan ook naar het (zuid)oosten draaien en als dit gebeurt kan het kwik in de middag richting 20 graden klimmen.