Weerbericht Europa

23 sep. 2023 11:52 uur

Zuid-Europa

Spanje

Wie op zoek is naar de zon zit in Spanje voorlopig op de juiste plek. De komende dagen schijnt de zon flink en slechts af en toe komen een paar sluierwolken voor. Hier kan de zon goed doorheen schijnen. Verder blijft het droog en daarmee is het prima weer om naar het strand te gaan. De temperatuur aan de Spaanse costa ligt rond 27 graden. Landinwaarts is het regionaal een paar graden warmer. Zo wordt het 32 graden in Sevilla. In Bilbao blijft het eveneens droog met temperaturen rond 26 graden. Na het weekend verandert weinig aan dit weerbeeld. Alleen in het noordwesten van het land komen enkele buien voor.

Op Mallorca is het goed toeven. Het is zonovergoten en de temperatuur stijgt dagelijks naar 27 graden. De zuidwestenwind is matig. Op de Canarische Eilanden is het zonnig met van tijd tot tijd enkele wolken. De temperatuur komt uit op 27 graden en soms staat er een stevige bries.

Portugal

Dit weekend is het heerlijk nazomerweer in het land. Het blijft droog en de zon schijnt flink. Ook trekken af en toe enkele sluierwolken over het land, maar daar schijnt de zon veelal doorheen. De temperatuur stijgt naar een graad of 25 in Porto. In het zuiden van het land wordt het een paar graden warmer. Zo stijgt het kwik naar 29 graden in Lissabon. Ook na het weekend blijft het vrij zonnig en warm. Wel kan een enkele lichte bui voorkomen in de noordelijke helft van het land. Het kwik ligt veelal tussen 23 en 29 graden.

Italië

Het weerbeeld is wisselend. Vooral in de zuidelijke helft van het land komen enkele (stevige) buien voor. In het noorden van het land schijnt de zon uitbundig. De temperatuur stijgt naar zomerse waarden. Zo wordt het in Milaan 26 graden en in Florence 25 graden. In het zuiden van het land komt het kwik uit op 24 tot 26 graden. Na het weekend blijft het in het zuiden nog buiig. Soms kan het even doorplenzen. In de rest van het land is het prima nazomerweer met veel zon. De temperatuur ligt veelal tussen 24 en 27 graden. Later deze week zijn regionaal temperaturen van 30 graden of meer mogelijk.

Kroatië

Dit weekend is het flink buiig en hierbij zitten ook een aantal stevige exemplaren. Lokaal valt soms veel regen in een korte tijd en ook is onweer mogelijk. De temperatuur komt uit op maximaal 19 tot 21 graden aan de kust. In het binnenland wordt het 17 of 18 graden. Na het weekend volgt een weersverbetering. Het aantal buien daalt geleidelijk en in plaats daarvan is er meer ruimte voor de zon. Daarmee stijgt de temperatuur vaker naar zomerse waarden van 25 graden of meer. Dinsdag wordt het aan de kust zelfs 27 tot 29 graden.

Griekenland

Dit weekend is het nog zomers in grote delen van het land. De zon schijnt flink en slechts af en toe komen enkele wolken voor. De temperatuur komt uit op zo'n 31 tot 33 graden. Dit weerbeeld gaat echter vanaf zondag langzaamaan veranderen. Vanaf het westen trekken (stevige) buien over het land. Vooral maandag krijgen west- en centraal-Griekenland hiermee te maken. Ook op de Peloponnesos komen vanaf maandag enkele buien voor. De wisselvalligheid houdt de dagen daarna aan, maar tussendoor is ook ruimte voor de zon. Pas vanaf vrijdag lijkt het minder wisselvallig te worden.

Op Kreta en Rhodos is het goed toeven. Het blijft de komende dagen droog en zonnig. De temperatuur stijgt naar een graad of 30 op beide eilanden.

Turkije

In Turkije is het de komende dagen zonovergoten. Aan de Turkse zuidkust wordt het in de middag tropisch warm. De temperatuur stijgt naar 36 graden. Dan kun je wel wat verkoeling van de zee of het zwembad gebruiken. Ook in Istanboel is het prima weer om de stad te bekijken. Het kwik ligt rond 31 graden en het blijft zonnig en droog. Na het weekend houdt dit weerbeeld aan.

West-Europa

Frankrijk

In grote delen van het land is het de komende tijd heerlijk buitenweer. De temperaturen lopen op naar 21 graden in Parijs tot 25 graden aan de Middellandse zee. Ook na het weekend blijft het warm en zonnig in grote delen van het land. In de loop van de nieuwe week kunnen verspreid over het land weer enkele buien vallen. Tot die tijd is het heerlijk weer voor een uitje of een stedentrip in Frankrijk!

Groot-Brittannië

Er staat het Verenigd Koninkrijk een wisselvallige periode te wachten waarbij natte en droge dagen elkaar afwisselen. Vooral in de tweede helft van het weekend valt in grote delen van het land veel neerslag. Met name Schotland en Wales kunnen veel regen verwachten. In Londen blijft het wel droog en loopt de temperatuur op naar 21 graden. Het is daarmee prima weer voor een stedentrip. Na het weekend blijft het wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien. Tussendoor is van tijd tot tijd ruimte voor de zon.

Centraal Europa

Duitsland

In de tweede helft van het weekend is het vaak zonnig en droog. Wel trekken enkele hoge wolken over het land en in de middag ontstaan landinwaarts vriendelijke stapelwolken. De temperatuur stijgt naar 19 tot 21 graden. Na het weekend doet de temperatuur nog een stapje omhoog. Het wordt dan 21 tot lokaal 25 graden.

Oostenrijk

Na een regenachtige start van het weekend wordt het geleidelijk droger. Zondag nemen we afscheid van het grauwe weer en begint een periode met nazomerweer. De zon schijnt van tijd tot tijd, vooral in het westen van het land. In het oosten zijn er vaker sluierwolken te zien. De temperatuur komt uit op 18 tot 21 graden. Na het weekend wordt het geleidelijk warmer en zonniger. Later in de week wordt het in Graz en Wenen zelfs 24 en 26 graden. Pas vanaf vrijdag wordt het wisselvalliger.

Zwitserland

Het regenachtige weer maakt dit weekend ruimte voor zonneschijn en hogere temperaturen. Aanvankelijk zijn vooral in het midden en het oosten van het land nog enkele buien mogelijk, maar daarna wordt het droog en zonnig. Maandag stijgt het kwik naar 17 tot 22 graden. De dagen daarna kan het nog een graadje warmer worden. Het blijft vaak droog en zonnig. Pas vanaf vrijdag stijgt de kans op enkele buien.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black