Weerbericht Europa

10 aug. 2022 11:51 uur

Zuid-Europa

Spanje

Zonnig en zeer warm zomerweer is te vinden in grote delen van Spanje. Vooral in het noorden van het land komen soms ook enkele regen- en onweersbuien voor, maar die zijn wel plaatselijk van aard. Zondag en maandag kunnen ook in het binnenland enkele onweersbuien ontstaan. Aan de Costa's blijft het voorlopig droog en zonnig. De temperatuur loopt daar op naar 32 tot 37 graden. In het binnenland is het een graad of 38. Later in de week kan het in de omgeving van Cordoba weer 40 graden worden.

Op de Canarische Eilanden is het zonovergoten zomerweer. Alleen aan de noordkant van de eilanden komt wat meer bewolking voor. In de vakantieoorden is het 28 tot 32 graden. Wel staat er af en toe een stevige noordoostenwind die wat verkoeling brengt.

Italië

De zomer draait op volle toeren. De zon schijnt volop en op veel plaatsen blijft het de komende tijd droog. Wel kunnen in de Alpen, maar ook op Sicilië enkele buien voorkomen, lokaal intens met kans op onweer of hagel. Na het weekend neemt ook in de Apennijnen en op de Povlakte de kans op enkele regen- en onweersbuien toe, mogelijk met hagel. Dan kan op sommige plaatsen veel neerslag in korte tijd vallen.

Het is op veel plaatsen voorlopig tropisch warm met maxima van 32 tot 36 graden. Vooral in grote steden als Florence en Rome is het heet. Ook volgende week blijft het, ondanks de toenemende buiigheid, tropisch met meestal 30 tot 33 graden.

Portugal

Het is op de meeste plaatsen zonnig en warm zomerweer. In het noorden is lokaal een bui mogelijk en zondag maakt ook de Algarve kans op een regen- of onweersbui. De temperatuur loopt in Porto op naar 24 tot 26 graden, in Lissabon stijgt het kwik naar 27 tot 29 graden en in de Algarve is het veelal 30 graden of iets meer. Nog hogere temperaturen zijn in het binnenland te vinden met maxima van 33 tot 36 graden.

Op Madeira is het de komende tijd ideaal vakantieweer met een mix van zon en wolken. In Funchal wordt het 26 graden en datzelfde geldt aan de noordkant van het eiland in bijvoorbeeld São Vicente.

Op de Azoren schijnt geregeld de zon, maar er kunnen ook een paar buien ontstaan. De temperatuur komt daar uit op waarden rond 25 graden.

Griekenland

Voor op en top vakantieweer ben je in Griekenland aan het juiste adres. Vooral op de eilanden is de lucht meestal strakblauw en ontstaan er slechts een paar vriendelijke stapelwolken. De temperatuur loopt de komende dagen op naar 30 tot 33 graden. In de nachten koelt het op de eilanden niet verder af dan 22 graden. Een stevige noordwestenwind zorgt met name tijdens de middaguren geregeld voor enige verkoeling.

Op het vasteland komen stapelwolken voor die in de middag en avond lokaal uit kunnen groeien tot een enkele regen- of onweersbui. In Athene stijgt het kwik dagelijks naar 33 tot 35 graden tot na het weekeinde.

Kroatië

Het is op en top vakantieweer. De zon schijnt dagelijks volop, maar er is met name in het binnenland ook kans op een regen- of onweersbui. Zondag neemt de buiigheid geleidelijk toe en na het weekend krijgen ook de kustgebieden met buien te maken. Soms kunnen daar zware buien tussen zitten met onweer en veel neerslag in korte tijd. In Pula stijgt het kwik dagelijks naar een graad of 30. In de regio van Zagreb wordt het de komende dagen 27 tot 29 graden.

Turkije

Het is op en top zomerweer, al is het wel ronduit heet. De zon schijnt elke dag volop en het blijft nagenoeg overal droog. De temperatuur is tropisch en komt in de middag in Alanya uit op 34 tot 36 graden. In Izmir is het nog wat warmer en kan het ruim 37 graden worden. Voorlopig houdt het droge, zonnige en zeer warme zomerweer aan. Sterker nog: in de loop van volgende week wordt het nog een paar graden warmer en zou zeer lokaal zelfs de grens van 40 graden in zicht kunnen komen.

West-Europa

Frankrijk

Het is de komende dagen nog altijd zeer warm zomerweer. De zon schijnt volop en het blijft op de meeste plaatsen droog. Dit weekend is alleen in het zuiden en langs de Alpen een enkele regen- of onweersbui niet uitgesloten. Na het weekend neemt de bewolking toe en stijgt de kans op regen- en onweersbuien overal in het land.

Aanvankelijk is het op uitgebreide schaal tropisch warm met maxima boven 30 graden. In Parijs is het tot en met zondag bijzonder warm met 34 tot 37 graden en in de vakantiegebieden in de Dordogne en de Ardèche kan het soms 38 graden worden. Na het weekend zullen de temperaturen geleidelijk dalen en volgende week is het veelal 25 tot 30 graden.

Luxemburg

Het is zonovergoten en tropisch warm de komende dagen. De temperatuur loopt op naar 32 tot lokaal zelfs 35 graden. Er staat maar weinig wind.

Na het weekend neemt de bewolking toe en ook de kans op buien, soms met onweer en veel neerslag binnen korte tijd. Tussen de buien door schijnt ook regelmatig de zon. De temperatuur zal dalen en volgende week is het in Vianden, Echternach en Diekirch zo'n 23 tot 25 graden.

Groot-Brittannië

Voor vakantiegangers op de Britse Eilanden is het prima zomerweer. De zon schijnt volop en het is droog. Dit weekend neemt in Schotland wel de kans op wat regen of enkele buien toe en ook na het weekend is daar grote kans op af en toe regen. Elders blijft het tot maandag meestentijds droog met veel zon. Volgende week neemt ook elders de buiigheid toe.

De temperatuur stijgt dit weekend in de regio van Londen naar tropische waarden van 33 tot 35 graden. Pas vanaf maandag wordt het minder warm en daalt het kwik naar 20 tot 25 graden. In Glasgow schijnt de zon en is het voorlopig wel droog. Met 24 tot 26 graden is het tot in het weekend aangenaam. Volgende week daalt ook hier de temperatuur en neemt de wisselvalligheid toe. Later in de week is het hier nog maximaal 19 graden.

Centraal Europa

Duitsland

Tot en met zondag is het op en top vakantieweer met dagelijks veel zon en hoge temperaturen. De eerste dagen is het veelal 27 tot 32 graden, vanaf vrijdag is het een aantal dagen 30 tot 35 graden.

Vanaf maandag verschijnt er vanuit het westen meer bewolking en geleidelijk neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien toe, met name over het westen en zuiden. De temperatuur komt op een wat lager niveau uit met maxima veelal tussen 24 en 28 graden. Tussen de buien schijnt de zon flink en met name vanaf donderdag zal het weer op steeds meer plaatsen droog blijven. Prima vakantieweer over het algemeen dus!

Oostenrijk

De zon schijnt vrijwel volop, maar er ontstaan in de middag soms ook een paar flinke stapelwolken. Aan de zuidkant van de Alpen kunnen deze van tijd tot tid uitgroeien tot een stevige regen- of onweersbui. Na het weekend stijgt ook elders in het land de kans op regen- en onweersbuien, met het hoogtepunt waarschijnlijk rond woensdag. Later volgende week neemt de buiigheid juist weer af en schijnt vaker de zon.

De temperatuur loopt dagelijks op naar waarden tussen 25 en 30 graden, in de dalen soms nog wat hoger. Vanaf dinsdag is het met waarden tussen 22 en 27 graden minder warm. Ga je de bergen in, hou dan de berichten over de buien in de gaten.

Zwitserland

De zon schijnt meestentijds volop, maar in de middag ontstaan soms ook een paar flinke stapelwolken. Aan de zuidkant van de Alpen kunnen deze van tijd tot tijd uitgroeien tot een enkele stevige regen- of onweersbui. Vanaf maandag stijgt in het hele land de kans op enkele regen- en onweersbuien. Later volgende week neemt de buiigheid juist weer af en schijnt vaker de zon.

De temperatuur loopt op naar waarden tussen 25 en 30 graden, in de dalen soms nog wat hoger. Vanaf dinsdag wordt het met waarden tussen 22 en 27 graden minder warm.

Noord-Europa

Zweden

De zomer draait op volle toeren. Het is vooral in het zuiden van het land zomers warm met in Stockholm temperaturen tot 30 graden. Verder naar het noorden is het minder warm, maar ook daar is het aangenaam zomerweer met flink wat zon.

Na het weekend neemt geleidelijk de buiigheid toe, lokaal kan dan ook onweer bij de buien voorkomen. Later in de week wordt het ook geleidelijk minder warm. Toch blijft het dan in bijvoorbeeld Stockholm aangenaam met een graad of 22.

Noorwegen

In de omgeving van Oslo, maar ook elders in het zuiden van Noorwegen, is het de komende dagen meestal zonnig en warm met maxima van 26 tot 28 graden. Na het weekend neemt de buiigheid toe en wordt het geleidelijk minder warm. Bij actieve buien kan lokaal ook onweer voorkomen. Later in de week is het maximaal nog een graad of 20.

Elders in het land overheerst de bewolking vanaf zaterdag al en vooral in het westen en noorden valt van tijd tot tijd regen. In bijvoorbeeld Bergen valt de komende dagen soms flink wat regen. De temperatuur loopt daar op naar hooguit een graad of 19.

Denemarken

Het is op en top vakantieweer in Denemarken. De zon schijnt flink, maar zo nu en dan is er ook sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en het is de komende dagen zomers warm. Dit weekend wordt het in Kopenhagen 28 of 29 graden.

Vanaf maandag neemt de bewolking toe en geleidelijk stijgt de kans op enkele buien, soms kan daarbij ook onweer voorkomen. De temperatuur komt wat lager uit, maar het blijft aangenaam met later volgende week maxima rond 22 graden.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black