Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

22 juli 2019

Komende week wordt het op grote schaal zeer heet in Europa. Vooral in de Benelux, Duitsland, de Alpenlanden en Frankrijk staan hitterecords op het programma met op verschillende plekken maxima van 35-40 graden. Ook rond de Middellandse Zee is het volop zomer, maar dat is normaal zo in juli. Voor nat weer kan je terecht in Schotland. Eind van de week krijgen ook westelijke en noordelijke delen van Frankrijk te maken met buien.

West-Europa

Frankrijk
Het is op veel plaatsen zonnig. in de Alpen is kans op een lokale (onweers)bui. De maxima liggen tussen 25 graden in de kustgebieden Normandië en Bretagne, verder landinwaarts is het 30 graden of meer. De komende dagen is het zonnig en heet zomerweer: op uitgebreide schaal wordt het 35 graden, lokaal wordt de 40 graden zelfs bereikt! Eind van de week neemt vanuit het westen de kans op onweersbuien toe.

Groot Brittannië
In Schotland is het grijs en valt flink wat regen. In Engeland breekt de zon regelmatig door, maar is ook kans op een enkele bui. De maxima variëren van 17 graden op de Hebriden tot 29 graden in Londen. Komende dagen wordt het warmer: in Engeland wordt het op veel plekken meer dan 30 graden, terwijl het in Schotland ruim boven de 20 graden is. Donderdag neemt de buienkans toe.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is volop zomer met veel zon en hoge maxima. Op de eilanden wordt het veelal 29-33 graden. In het binnenland is het regionaal nog warmer met 31-36 graden. Voorlopig zal dit zomerse weerbeeld niet veranderen. Pas wel op met de zon. In deze tijd van het jaar is de zonkracht veelal 9-10 midden op de dag.

Italië
In de Alpen kan zeer lokaal een stapelwolk uitgroeien tot een onweersbui. Verder is het in het hele land zonnig en droog. Aan zee ligt de middagtemperatuur rond 30 graden. In steden als Rome en Florence wordt het 35-36 graden. Komende dagen wordt het nog wat heter met in het binnenland lokaal 38 graden. In de Alpen blijft een lokale onweersbui mogelijk.

Kroatië
Het is zonnig met in het binnenland meer stapelwolken en lokaal een bui. In de badplaatsen wordt het 32-35 graden. Komende dagen blijft het ook in het binnenland droog en is het zonnig zomerweer met maxima van 31-35 graden. Ook de lange termijn laat weinig verandering zien.

Portugal
Het is zonnig zomerweer met langs de westkust regionaal grijze ochtenden door lage bewolking vanaf zee. Vooral rond Porto kan het soms lang bewolkt blijven. Daar wordt het slechts 22 graden. Aan de zuidkust is het veelal 25-30 graden en in het binnenland regionaal 36 graden.

Spanje
Het is zonnig zomerweer met aan zee maxima rond 30 graden en landinwaarts lokaal 40 graden. Aan het einde van de dag kunnen stapelwolken zeer lokaal uitgroeien tot een onweersbui. Later in de week heeft het noorden veel wolken. In het zuiden, midden en oosten blijft het heet zomerweer. Op Mallorca en Ibiza ligt de middagtemperatuur rond 35 graden.

Turkije
Het is heet en zonnig. In Istanboel wordt het circa 32 graden. In de populaire badplaatsen wordt het veelal 35-40 graden. Morgen is in Istanboel een onweersbui mogelijk. Zuidelijker aan de westkust en aan de zuidkust blijft het voorlopig volop zomer met maxima van 33-39 graden.

Centraal Europa

Duitsland
In het noorden is het bewolk met lokaal regen. In het midden en zuiden is het droog met in de zuidelijke helft veel zon. Het wordt 22 graden in het noorden tot 31 in het zuiden. Komende dagen wordt het zonnig en zeer heet. Morgen wordt het 27-35 graden, woensdag 30-38 graden en donderdag wellicht lokaal 40 graden. Richting volgend weekend neemt de kans op onweersbuien toe.

Oostenrijk
Het is volop zomer met zon, stapelwolken en een lokale onweersbui. Het wordt op veel plaatsen 30 graden. Komende dagen is het zonnig en droog. Het wordt warmer met woensdag en donderdag maxima rond 35 graden. Eind van de week neemt de kans op een lokale onweersbui weer toe.

Zwitserland
Het is zonnig zomerweer met regionaal fikse stapelwolken en lokaal een bui. In de steden wordt het 30-34 graden, in de bergen is het een aantal graden koeler. Komende dagen blijft het meest droog en met veel zon wordt het lokaal 37 graden. Volgend weekend is weer kans op lokale onweersbuien.


Johnny Willemsen Johnny Willemsen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.