Weerbericht Europa

23 apr 2024 14:01 uur

Zuid-Europa

Spanje

De zon schijnt uitbundig, maar het weer gaat richting het weekend veranderen. Behalve zonnige perioden zijn er ook steeds vaker wolkenvelden en er kunnen regen- en onweersbuien ontstaan. In Sevilla daalt de temperatuur van 25 naar 20 graden. In Valencia blijft het komende dagen een graad of 20. Het vooruitzicht naar volgende week laat heel wisselend weer zien, met regionaal zonnig en droog weer, maar ook (onweersbuien). De temperatuur kan daarbij weer een graadje stijgen.

Op de Canarische Eilanden is het zonnig met af en toe stapelwolken. Er is komende tijd kans op een bui, maar het zal niet vaak regenen en een groot deel van de tijd is het droog. Met 22 tot 27 graden is het uitstekend vakantieweer. Wel staat op sommige delen van de eilandengroep een stevige noordoostenwind en die kan na het weekend aantrekken. In Las Palmas de Gran Canaria waait het dan hard met flinke windstoten.

Portugal

Het is zonnig, droog en met 21 tot 23 graden is het heerlijk weer. Richting het eind van de het week gaat de temperatuur enkele graden omlaag en vrijdag kunnen we enkele buien verwachten. De dagen daarna verlopen heel wisselend met af en toe buien die met een noordwestenwind over het land trekken. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon. Soms passeert een groter buiengebied en is het tijdelijk bewolkt en nat. In Lissabon wordt het zondag slechts 16 graden. In de loop van de komende week stijgt de kans op een droger en zonniger weertype. De temperatuur zal dan ook wat stijgen.

Ook op Madeira schijnt de zon volop en in Funchal is het 24 graden. Later in de week en in het weekend zijn er naast zonnige perioden ook wolkenvelden en daar kan een enkele bui tussen zitten. De temperatuur daalt licht, maar met 20 graden blijft het warm.

Italië

Tot en met vrijdag kunnen verspreid over het land regen- en onweersbuien ontstaan. Tussendoor zijn er ook zonnige perioden en soms is het regionaal een dag vrij zonnig en droog. Zaterdag zijn er minder buien en blijft het op meer plaatsen droog. Daarna volgt een aantal droge en zonnige dagen. Het is dan ook veel warmer. Waar het momenteel 14 tot 18 graden is, kunnen we komende week middagtemperaturen van 18 tot 27 graden verwachten. Het droge weer is van korte duur. In de loop van de week kunnen regen- en onweersbuien ontstaan.

Kroatië

Het is wisselvallig weer met verspreid over het land (onweers)buien en tussendoor wat zon. Met een middagtemperatuur van 11 tot 16 graden is het niet warm, maar dat gaat helemaal goed komen. Tot en met zaterdag blijft het wat wisselvallig met kans op (onweers)buien, maar het aantal buien neemt wel wat af en er komt meer ruimte voor de zon. Tegelijk gaat de temperatuur enkele graden omhoog. Vanaf zondag is er veel ruimte voor de zon en wordt het op grote schaal warm. In Split is het na het weekend 23 graden, een stijging van 10 graden vergeleken met deze week. In Zagreb kan het dan 25-26 graden worden.

Griekenland

Het ziet ernaar uit dat het de komende tijd heerlijk vakantieweer is. De zon schijnt vaak en op de meeste dagen blijft het droog. Lokaal kan enkele bui ontstaan, maar daar blijft het meestal bij. Alleen op donderdag valt het weer een beetje uit de toon. De kans op buien groter en daarbij is kans op een stevigere bui met onweer. Het zal lang niet overal tot buien komen en met een beetje geluk blijft het bij jou droog. In Thessaloniki en Athene is het komende tijd 21 tot 24 graden. Maar als je een bui treft wordt het wel wat minder warm.

Turkije

Regionaal is het flink zonnig met alleen wat sluierbewolking. Vooral in de centrale- en westelijke delen van het land komen ook wolkenvelden voor en enkele buien. De temperatuur ligt tussen 24 en 29 graden. In het binnenland is het nog wat warmer. Komende tijd blijven we te maken houden met veel zon en zo nu en dan regionale buien. In Izmir lijken de meeste dagen zonnig en droog te verlopen met een temperatuur van 24 tot 26 graden. In Antalya is het vaak iets warmer.

West-Europa

Frankrijk

Regionaal komen enkele buien voor, maar in grote delen van het land is het droog met zon en wolkenvelden. Met 9 graden in het noorden tot 16 graden aan de zuidkust is het niet heel warm. Later in de week gaat de temperatuur iets omhoog. Ook dan komen regionaal enkele buien voor. In Parijs stijgt de temperatuur van 12 naar 15 graden.

In het weekend gaat de temperatuur nog een aantal graden omhoog, maar tegelijkertijd neemt de kans op buien toe. Daar kunnen enkele stevige exemplaren tussen zitten met onweer en hagel. Volgende week zal de kou niet terugkeren en moeten we rekening houden met zon en buien. In Parijs is het 17 tot 19 graden, in Marseille is het enkele graden warmer.

Groot-Brittannië

De Britse Eilanden blijven de komende tijd te maken houden met wisselvallig lenteweer. De eerste dagen waait er nog een noordelijke wind, waardoor het met 8-11 graden koud is voor de tijd van het jaar. Aan de Engelse zuidkust en in Londen valt de temperatuur met 13 graden wat hoger uit en dat is maar een paar graden onder wat normaal is voor eind april. De noordelijke stroming voert ook buien aan, waarbij de kans op een bui vooral aan de kust en in de heuvels groot is. In de Schotse heuvels kan daar ook smeltende sneeuw bij zitten.

Vrijdag en in het weekend komt de koude periode ten einde, maar volgt een zachte variant van het wisselvallige weer. Vanuit het zuiden trekken met grote regelmaat regenzones en buien over Groot-Brittannië heen. Tussendoor zijn er droge perioden met zon. Het wordt daarbij een stuk zachter dan de afgelopen tijd met maxima rond 15 graden in Londen en rond 13 graden in Glasgow en Bristol. Na het weekend wordt het in Londen 17 of 18 graden.

Centraal Europa

Duitsland

Het is nog even koud en wisselvallig lenteweer in Duitsland. Talrijke buien trekken over en daarbij valt regionaal zelfs sneeuw! Tussen de buien door schijnt soms de zon. De maxima komen met voldoende zon in het laagland uit rond 10 graden, maar hogerop is het in plaatsen zoals Winterberg slechts een graad of 3. Tijdens buien is het nog kouder en valt (smeltende) sneeuw. 's Nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Vanaf vrijdag voert een zuidelijke wind zachtere lucht aan. Op vrijdag zelf stijgt de temperatuur een paar graden, maar in het weekend schiet de temperatuur echt omhoog. Het wordt 15-20 graden! Dat zijn vrij normale temperaturen voor eind april, maar na de koude lenteweken zal het heerlijk aanvoelen. In Berlijn kan het zondag 22 graden worden. Daar komt bij dat het dit weekend overwegend droog en zonnig is. Er ontstaan wel stapelwolken, maar slechts lokaal mondt dit uit in een bui.

In de loop van komende week neemt de kans op een lokale stevige regen- of onweersbui toe, maar er blijven ook flinke zonnige perioden. Het wordt op veel plaatsen warm met maxima rond 20 graden. Op de meeste plaatsen is het eind april en begin mei normaal 17 à 18 graden. In Berlijn wordt het na het weekend tijdelijk 24 graden.

Oostenrijk

Het is wisselvallig weer met regelmatig buien en het is vrij koud voor de tijd van het jaar en in de bergen valt (smeltende) sneeuw. In Wenen is het grijs en nat met slechts een graad of 10 en zou je niet zeggen dat het eind april is. Komende dagen neemt de neerslag af en komt vaker de zon tevoorschijn. Op meerdere plaatsen wordt het stralen weer. Tegelijk gaat de temperatuur wat omhoog en in het weekend wordt het in de hoofdstad warm. Na het weekend wordt het mogelijk nog wat warmer en schijnt de zon volop. In de loop van komende week neemt de kans op enkele buien toe. De zon zal minder uitbundig schijnen en de temperatuur levert een paar graden in.

Zwitserland

Het is wisselvallig en vrij koud met buien en in de bergen valt sneeuw. Komende dagen neemt de buiigheid af en daarna blijft het op veel plaatsen een tijd droog. Het wordt wat zonniger en ook wat warmer. Dit komt doordat de wind naar het zuiden draait. Hierdoor is aan de zuidzijde van de Alpen wel kans op enkele buien.

Maxima van 6 tot 10 graden in de lagere delen zijn geen uitzondering en voor wat warmte moet je echt naar Lugano. Later in de week gaat de temperatuur omhoog en zaterdag wordt het in Basel 20 graden. Vanaf zondag neemt de kans op enkele buien toe.

Het vooruitzicht naar volgende week laat zacht weer zien met regelmatig zon, maar ook buien. Vooral dinsdag en woensdag is het warm met in Genève 20 graden en dan moeten we rekening houden met onweersbuien.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven