Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

17 okt. 2019

Voor zonnig en nog behoorlijk warm weer kan je terecht in Griekenland, Zuid-Italië, aan de Spaanse costa's en op de Canarische Eilanden. In West- en Centraal-Europa is het wisselvallig. Komend weekend wordt het vooral zeer nat in grote delen van Frankrijk en de zuidelijke en westelijke Alpen. Volgende week wordt het in Centraal-Europa frisser.

West-Europa

Frankrijk
In de noordelijke helft is het wisselvallig met geregeld buien en meer bewolking dan zon. In Parijs wordt het 17 graden. In het zuiden is het aanvankelijk meest droog en vrij zonnig, maar komend weekend wordt het ook daar buiig. In Nice wordt het 20 graden. Op Corsica is het zelfs 24 graden en daarmee is het aangenaam najaarsweer.

Groot Brittannië
Het is typisch Brits herfstweer met dagelijks kans op buien, maar ook droge dagdelen met zonnige perioden. De meeste buien zijn voor Wales en Schotland. In het zuidoosten van Engeland is het vandaag nog regelmatig droog. In Londen is het vrij zacht met 16 graden. Aan de Schotse kust wordt het een graad of 12. Vanaf zondag neemt de kans op droger en frisser weer toe.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is nog behoorlijk zomers met dagelijks veel zon en maxima rond 25 gaden. In Athene is het met circa as middagtemperatuur nog wat warmer. Het mooie weer lijkt tot zeker ver in de komende week aan te houden.

Italië
In de zuidelijke helft van het land is het zonnig met maxima van 20-24 graden. In het noorden komt meer bewolking voor en is het enkele graden koeler. Morgen en vooral in het weekend komt het in de Alpen tot veel neerslag. Tot ruim 2000 meter valt alles als regen, hoger in de bergen valt ook sneeuw. Vanaf Rome naar het zuiden blijft het zonnig en wordt het met 24-27 graden zelfs wat warmer.

Portugal
Het is buiig weer. Daarbij is het in de noordelijke helft natter dan in het zuiden. Rond Faro blijft het veelal droog. In het weekend krijgt de zon meer ruimte. De maximumtemperatuur ligt rond 20 graden. Op Madeira is het droog, vrij zonnig en dagelijks een graad of 24.

Spanje
In het noorden en westen is het bewolkt en valt soms regen. Aan de zuid- en oostkust is het zonnig. Op veel plaatsen wordt het 22-25 graden. In Valencia kan het zelfs 28 graden worden. Komende dagen wordt het wat minder warm. Wel blijft het veelal zonnig aan de costa's. Op de Canarische Eilanden is het wisselend bewolkt met regelmatig zon en circa 27 graden. Wel waait het lokaal flink uit het noorden.

Turkije
Het is wisselend bewolkt met soms flinke stapelwolken en lokaal een bui. In de bekende badplaatsen liggen de maxima rond 27 graden. In Istanboel wordt het circa 22 graden. In het weekend zijn er minder wolken. Aan de maxima verandert weinig.

Centraal Europa

Duitsland
Het is licht wisselvallig met vooral in het noorden, midden en westen kans op buien. In Beieren blijft het tot het weekend meestal droog met zonnige perioden. Lokaal kan het 20 graden worden. In Berlijn wordt het 17 graden. In het weekend is in het hele land kans op buien. Na het weekend neemt de kans op droger, zonniger en koeler weer toe. Daarbij is kan het 's nachts vriezen en kan mist ontstaan.

Oostenrijk
In de noordelijke Alpen is het prachtig weer met veel zon en aangename temperaturen. In dalen zoals het Inntal kan het lokaal 20 graden worden. Ook aan de zuidkant van de Alpen is het prima weer. Wel komen daar meer wolkenvelden voor en is kans op mist. Vanaf het weekend neemt de kans op regen toe: eerst in het zuiden en later ook in het noorden. Regionaal wordt het kletsnat.

Zwitserland
Vandaag is het nog overwegend droog najaarsweer met zonnige perioden. Het wordt 17 tot lokaal 20 graden. Geleidelijk neemt de bewolking en kans op regen toe. Vooral het weekend verloopt kletsnat met hevige regenval in de Alpen. Met 13-16 graden wordt het iets minder zacht. De sneeuwvalgrens ligt rond 2200 meter hoogte. Ook na het weekend blijft het wisselvallig.


Johnny Willemsen Johnny Willemsen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.