Dit zijn de beste weersomstandigheden om te slapen

08 april 2021, 18:00

Je hebt het vast weleens meegemaakt, je kan lastig in slaap vallen vanwege de warmte. Ook het geluid van tikkende regen of onweer kan ervoor zorgen dat je lastig in slaap valt. Het weer heeft duidelijk invloed op een goede nachtrust. In dit artikel lees je wat de beste weersomstandigheden zijn om te slapen.

De meeste mensen hebben ongeveer 8 uur slaap per dag nodig. Slaap zorgt voor onderhoud en herstel van je lichaam. Om overdag weer te kunnen functioneren is goed uitgerust zijn dus van groot belang. De lucht in je kamer heeft verschillende eigenschappen die invloed hebben op een gunstige nachtrust.

Temperatuur

Als je slaapt verbruik je weinig energie en daalt je lichaamstemperatuur geleidelijk. De juiste lichaamstemperatuur is van groot belang voor een comfortabele rust. Vandaar dat de kamertemperatuur ook van groot belang is. Hoge kamertemperaturen zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur lastig kan dalen. Om je lichaamswarmte kwijt te raken ga je zweten. Hierdoor is het lastiger om in slaap te vallen. Bij een lage kamertemperatuur ga je al snel rillen. Ook dit verslechtert het slaapritme. De optimale temperatuur om goed in slaap te komen is 18 graden Celsius.

Luchtvochtigheid

Een andere belangrijke factor die een goede nachtrust kan beïnvloeden is de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bevat, ofwel hoe vochtig het is. Bij een hoge luchtvochtigheidsgraad zit er veel vocht in de lucht. Je krijgt het hierdoor sneller warm, waardoor het lastig is om in slaap te komen. Ook een lage luchtvochtigheidsgraad beïnvloedt je nachtrust. Bij weinig vocht in de lucht kan je huid wat sneller uitdrogen. Dit kan je met het drinken van voldoende water voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat de ideale luchtvochtigheid voor een gunstige nachtrust rond de 50% is.

In de winter slapen we beter dan in de zomer. In de zomermaanden is het meestal wat vochtiger en warmer buiten, waardoor we minder goed slapen. Doordat de omstandigheden in de wintermaanden wat gunstiger zijn dan in de warmere zomermaanden zijn we in de winter beter uitgerust, waardoor we overdag productiever zijn. Bovendien zijn de dagen in de winter korter en de nachten langer. Kortere nachten in de zomer betekent dat we sneller wakker worden dan in de winter. Kortom, in de winter slapen we meer en zijn we beter uitgerust. Zo brengen de donkere dagen toch een klein lichtpuntje met zich mee.

Lees hier het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor het weer de komende dagen.

Hittegolf of ijzige kou

Tijdens ijzige kou of koude nachten is het makkelijk om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Een voordeel van kou tijdens slapen is dat je je lichaam snel op temperatuur kan brengen door dikke dekens tevoorschijn te halen of om de verwarming aan te zetten. Hierdoor kan je lichaamstemperatuur op peil gehouden worden met een prima nachtrust als gevolg.

07a2a744-thermometer-1280x600

Foto: ANP / Vincent Jannink

Tijdens hittegolven is het was lastiger en kan het erg warm zijn, waardoor de temperatuur in de kamer snel kan oplopen en het al gauw plakkerig kan aanvoelen. In de toekomst zullen hittegolven vaker plaatsvinden met als gevolg dat er steeds meer warme nachten zijn. Een tip is beneden slapen. Warme lucht is namelijk lichter dan koude lucht, waardoor de warme lucht zich naar boven verplaatst. Beneden is het simpelweg wat minder warm dan boven.

Voor meer tips in warme nachten lees ook: met deze tips kom je de tropennachten goed door

Hoofdfoto: ANP XTRA / Roos Koole

Door: Floris Lafeber

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht