Dit is de invloed van de volle maan op je nachtrust

29 augustus 2023, 16:54

Volle maan boven Nijmegen. Foto: Wouter van Bernebeek

Lig je ’s nachts nou woelend wakker, dan zou het best eens kunnen dat de volle maan van invloed is op je nachtrust. Wij leggen je uit hoe groot de invloed van de volle maan op jouw nachtrust kan zijn.

De maan veroorzaakt niet alleen de getijden op aarde, volgens studies kan ook de menstruatiecyclus van vrouwen worden gelinkt aan de cyclus van de maan. In 2013 kwamen onderzoekers van de Universiteit van Bazel erachter dat de maan ook invloed heeft op je slaap.

En misschien is dit effect bij een supermaan nog wel groter!

Onderzoek naar invloed volle maan op nachtrust

Vrijwilligers in een slaaplaboratorium deden er bij volle maan vijf minuten langer over om in slaap te vallen en sliepen twintig minuten minder. Ook verminderde de hersenactiviteit die wordt gelinkt aan een diepe slaap met een derde en daalde hun melatoninegehalte. Als het donker is, maakt het lichaam meer melatonine aan en het produceert minder als het licht is.

De vrijwilligers waren zich niet bewust van het doel van het onderzoek en sliepen in een volledig verduisterde lab omgeving, waardoor het fellere maanlicht niet van invloed kan zijn geweest. “De maancyclus lijkt de menselijke slaap te beïnvloeden, zelfs als men de maan niet ‘ziet’ en zich niet bewust is van de werkelijke maanstand”, concludeerde hoofdonderzoeker Christian Cajochen in Current Biology.

Waarom de maan van invloed kan zijn op je nachtrust, zelfs als het pikkedonker is, is nog niet bekend. Mogelijk is ons bioritme van invloed hierop. Het is namelijk ongeveer elke 29 dagen volle maan, een heel regelmatig ritme dus. Hou er in ieder geval rekening mee dat je bij volle maan later in slaap komt en ongeveer twintig minuten minder slaapt dan gebruikelijk.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief!

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black