Bij welk weer krijg je sneller griep?

15 maart 2023, 07:01

Griep. Foto: Adobe Stock / Monstar Studio

Met wind, kou en regen voelen veel mensen zich minder fit, maar bij welk weer krijg je sneller griep? Een koutje heb je al snel te pakken, zeker wanneer de temperatuur sterk varieert en je weerstand wat lager is. Toch krijg je geen griep door nat weer. Griep is een virus en gaat meestal gepaard met koorts. Juist bij droog en koud weer is de kans op griep groter doordat je slijmvliezen uitdrogen.

In de herfst en vooral in de winter hebben veel mensen last van verkoudheid of griep. Dit komt doordat kou, harde wind en temperatuurwisselingen onze weerstand aantasten. Griep en verkoudheid lijken op elkaar, maar zijn wel anders. Bij verkoudheid begint het herstel meestal na een paar dagen, maar bij griep ben je al snel een week flink ziek. Volledig herstel kan een aantal weken duren. Heb je ook koorts, dan heb je waarschijnlijk griep. Verkoudheid gaat bij volwassenen meestal niet gepaard met koorts.

Niet regen, maar kou is de boosdoener

Griep wordt niet veroorzaakt door kou of regen, maar door het influenzavirus. In de winter is de luchtvochtigheid vooral bij koud weer veel lager dan in de zomer. Je slijmvliezen drogen uit en daardoor kan een virus makkelijker je lichaam binnendringen. Daarnaast blijven virussen langer in leven in droge lucht. Een vorstperiode is dus ideaal voor het verspreiden van de griep.

Mensen kunnen de griep overdragen voordat de eerste klachten optreden. Hierdoor kan griep makkelijk verspreiden en heeft het niet veel zin om lang thuis te blijven als je je na de griep beter voelt.

Griep is overigens een heel normaal verschijnsel en gezonde mensen zullen vanzelf herstellen. Wat rust en het vermijden van lichamelijke inspanning kan daarbij helpen.

Zodra de winter voorbij is betekent overigens niet dat je geen griep kunt krijgen. Ook in maart komt griep vaak voor en soms ook in april.

Of het komende tijd kouder is dan normaal kun je lezen in het weerbericht.

Vind je dit soort artikelen interessant? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief!

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black