Weeronline
Weeronline
  hout stoken slecht voor gezondheid

  Dit is waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid

  Aangemaakt: 16 oktober, 18:19 uur

  De herfst en de winter: heerlijk samen bij het haardvuur, gezelligheid en warmte. Maar wist je dat hout stoken slecht is voor je gezondheid? Dit is waarom houtrook ongezond is en welke weersomstandigheden het slechtst zijn om een vuurtje te stoken.

  De rook is ongezond omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. “De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook”, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  Bij sommige weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij weinig wind, waait de rook minder goed weg. Zeker bij rustig weer met bijvoorbeeld bewolking of mist moet je geen vuurtje stoken. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie.

  Stookalert RIVM

  Het RIVM geeft sinds 2019 een ‘stookalert’ af. Via een ‘stookalert’ roept het gezondheidsinstituut mensen op om dan geen hout te stoken in vuurkorven, kachels of open haarden. Het instituut doet dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen.

  In ons weerbericht lees je of het weer ongunstig is voor het stoken van een vuurtje.

  Foto: ANP XTRA

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline