Dit is de invloed van het weer op astma

26 september 2024, 16:59

Gezondheid
Astma. Foto: Adobe Stock / DALU11

Wie astma heeft volgt het weerbericht waarschijnlijk op de voet. Bij verschillende weertypen is de kans op verergering van de chronische klachten groot en sommige omstandigheden verzachten de klachten. In dit artikel lees je alles over de invloed van het weer op astma.

Als het in de winter kraakhelder is en vriest hoor je veel mensen praten over “gezond vriesweertje”, maar koude en droge lucht is juist heel ongunstig voor mensen met astma. In de winter weten virussen, zoals griep, zich beter te verspreiden dan in de zomer, doordat de lucht minder vocht bevat. Hoe kouder de lucht des te minder vocht in de lucht kan zitten en hoe makkelijker virussen zich verspreiden.

Ook drogen onze slijmvliezen bij koude en droge lucht uit en daardoor dringen virussen eenvoudiger binnen in onze longen. Dit geldt voor iedereen, maar mensen met astma zijn vatbaarder om er ziek door te worden of worden ernstiger ziek. De kou en de droge lucht zelf prikkelen de longen ook en kunnen klachten zoals hoesten en benauwdheid veroorzaken.

Broeierige warmte, luchtvervuiling en hooikoorts maken kortademig

Warme en vochtige omstandigheden zijn voor mensen met astma ook onprettig. Wanneer het broeierig warm is ontstaat er sneller kortademigheid. Een andere oorzaak van kortademigheid is luchtvervuiling. In de zomer ontstaat tijdens mooi weer regelmatig zomersmog door ozon. Luchtvervuiling en broeierig warm weer gaan vaak hand in hand. De vuile lucht kan benauwdheid en zelfs astma-aanvallen veroorzaken.

Smog in Rotterdam. Foto: Adobe Stock / Michael
Smog in Rotterdam. Foto: Adobe Stock / Michael

Ook komt in Nederland het hele jaar door veel fijn stof in de lucht voor. Deze kleine stofdeeltjes dringen diep door in onze longen en kunnen ook hart- en vaatziekten veroorzaken. Mensen met astma zijn extra gevoelig voor fijn stof en kunnen direct klachten ervaren, terwijl andere mensen de longschade pas op langere termijn merken.

Veel mensen met astma hebben ook hooikoorts en ervaren daardoor tijdens dagen met veel pollen in de lucht meer klachten. Het pollen zorgt dan niet alleen klachten zoals niezen en jeukogen, maar dringt ook door in de longen en veroorzaakt zo verergerde astmaklachten.

Lees ook ons hooikoortweerbericht

Mist in de vroege ochtend. Foto: Arco Visser
Mist in de vroege ochtend. Foto: Arco Visser

Mistige situaties ongunstig: houtrook en andere vervuiling blijft hangen

Wanneer het mistig is ervaren veel astmapatiënten meer klachten. De luchtvochtigheid is dan erg hoog en dit zou de longen kunnen prikkelen. Belangrijker is waarschijnlijk dat het bij mistig weer weinig waait en luchtvervuiling zich ophoopt. Bronnen van luchtvervuiling zijn de industrie en het wegverkeer, maar in woonwijken ontstaat de meeste overlast door openhaarden in de winter en door vuurkorven in de zomer.

Lees ook: Dit is waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid

Welke weersituatie is dan gunstig voor mensen met astma?

Mensen met astma gedijen in de winter het beste bij herfstachtige condities. Veel wind zorgt ervoor dat luchtvervuiling wegwaait. Ook is de lucht in dat geval meestal zacht en vochtig, omdat lucht vanaf de Noordzee wordt aangevoerd. In de zomer is warm weer met een vrij lage luchtvochtigheid goed voor de longen, zolang het daarbij af en toe regent en waait. De regen en wind zorgen ervoor dat de lucht gereinigd wordt van luchtvervuiling en pollen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven