Dit is de invloed van het gebrek aan zonlicht op je humeur

13 januari 2024, 07:12

Gezondheid
Gebrek aan zonlicht en humeur Foto: Adobe Stock / pfpgroup

In de tweede helft van het najaar en de eerste helft van de winter zijn de dagen kort en is het relatief koud buiten. Daarbij is het vaak bewolkt en zie je de zon soms maar weinig. Een winterdip of winterdepressie ligt op de loer. Maar wat is nu precies de invloed van weinig zonlicht op je humeur en wat kan je zelf doen om de kans op een winterdip te verkleinen?

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat de impact van zonlicht voor iedereen geldt en niet alleen voor mensen die snel last hebben van winterdepressies. De onderzoekers combineerden emotionele gezondheidsdata met weerdata. In de weerdata werden gevoelstemperatuur, windsnelheid, neerslag en zonneschijn meegenomen. Alleen de hoeveelheid zonneschijn gaf een duidelijk relatie met de emotionele balans.

Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland om te weten te komen wanneer het zonnig is.

Melatonine, serotonine en vitamine D

De stoffen melatonine, serotonine en vitamide D spelen een belangrijke rol in onze gemoedstoestand. Melatonine is een hormoon dat je lichaam zelf aanmaakt als het donker wordt. Hierdoor word je slaperig. Als het eerder donker wordt kan je hierdoor ook eerder op de dag moe worden. Dit is een verklaring voor energieverlies in de winter.

Serotonine is een stofje waar je juist actiever en positiever van wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat bij veel mensen het serotonineniveau op zonnige zomerdagen hoger ligt dan op donkere dagen. Daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine. Daarom is het belangrijk veel buiten te zijn en als je binnen werkt een werkplek te hebben waar veel daglicht binnenkomt.

Vitamine D maak je aan als je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Een tekort aan vitamine D kan spierklachten en een lagere weerstand veroorzaken. Vitamine D doe je alleen op bij zonkracht 3 of hoger. Vanaf half oktober tot begin maart ligt de zonkracht in Nederland tussen 0 en 2.

Gezond eten belangrijk voor humeur. Foto: AdobeStock / bit24
Gezond eten belangrijk voor humeur. Foto: AdobeStock / bit24

Hoe voorkom je een slecht humeur door te weinig zonlicht?

Ga zo veel mogelijk naar buiten. Vitamine D doe je niet op tijdens een bewolkte winterdag, maar van overdag buiten zijn ga je jezelf fitter voelen. Ga je buiten sporten dan profiteer je dubbel. Het natuurlijke daglicht stimuleert een goede afstelling en werking van je biologische klok en stemt positiever. Zelfs op een geheel bewolkte dag is het nog nuttig om naar buiten te gaan.

Pas op met fel kunstmatig licht in de avond. Gebruik je smartphone, tablet of laptop niet te veel ‘s avonds en zet het scherm in donkere (nacht)modus als deze optie er op zit. Hierdoor slaap je beter.

Voel je jezelf slap en lusteloos en vermoed je een vitamine D-tekort. Via de huisarts kun je bloed laten prikken om te onderzoeken of je inderdaad een vitamine D-tekort hebt. Heb je daadwerkelijk een tekort dan kan je bijvoorbeeld meer vette vis of eieren eten. Of vitamine D-supplementen kopen bij de drogist.

Bronnen: GGZ, Voedingscentrum

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven