Terugblik maart 2022: recordzonnig en (nipt) recorddroog

21 december 2022, 16:30

Weeroverzichten
Met dagelijks veel zon en aangename temperaturen was het prima terrasweer. Foto: Ria Brasser

Met gemiddeld over het land maar liefst 245 uur zon tegen 145 uur normaal was maart recordzonnig. Er viel gemiddeld slechts 9 mm regen tegen 56 normaal en daarmee was de maand ook (nipt) recorddroog. Maart was bovendien aan de zachte kant met gemiddeld 7,3 graden tegen 6,5 normaal. Het was een bijzondere maand.

De tegenstelling met februari kon haast niet groter. Viel er in de vorige maand lokaal circa 200 mm, in deze maand viel op de natste plaats slechts een fractie van dat. In de Kop van Noord-Holland was het het minst droog met 20 millimeter in de regenmeter. Elders in Noord-Holland viel op de meeste plaatsen 10 tot 20 millimeter en ook in het oosten van Groningen en Drenthe was het relatief nat met 17 mm.

In het midden en zuiden van het land was het op veel plaatsen droog met 0 tot 5 millimeter. Gemiddeld over het land viel 9,3 millimeter en daarmee is het nipt de droogste maartmaand uit de geschiedenis. Het droogterecord voor maart dateerde uit 1929. Toen viel gemiddeld over het land 9,5 millimeter.

Op veel plaatsen was het dagenlang droog, maar op de laatste dag viel neerslag. Zo kon op een enkele plek de meeste neerslag deze maand als sneeuw vallen.

Lees ook: extreem droge maand maart

Het was een droge maand
Het was een droge maand

Overal extreem zonnig

Het droge weer hadden we te danken aan het ontbreken van bewolking. De zon kon bijna elke dag ongehinderd schijnen. Van 2 tot en met 11 maart scheen de zon dagelijks 10 uur. Ook van 18 tot en met 28 maart scheen de zon vaak onafgebroken met gemiddeld 11 uur zon per dag. Het record voor de zonnigste maart ooit gemeten werd dan ook al op 25 maart gebroken. Ook op de dagen dat de zon niet uitbundig scheen werd alsnog 2 tot 7 uur zon genoteerd. Zo kon de maand recordzonnig de boeken in met gemiddeld over het land 245 uur zon tegen 145 uur normaal. Tot dit jaar was 2014 de zonnigste maartmaand met 208 uur zon.

De gemiddeld zonnigste maand van het jaar is klimatologisch gezien de maand mei met 225 uur zon. Deze maartmaand was dus nog 20 uur zonniger terwijl de daglichtperiode een stuk korter is dan in mei. Het maakt het aantal zonuren nog extremer.

Normaal is het aan de kust in het voorjaar zonniger dan in het binnenland, maar dat was dit jaar niet het geval. In het binnenland kwam het aantal zonuren in De Bilt uit op 259 uur. In Den Helder scheen de zon 247 uur. In het zuiden noteerde Vlissingen 242 en Maastricht 236 uur. Voor alle stations geldt een zonurenrecord.

Het was een recordzonnige maand
Het was een recordzonnige maand

Vooral overdag zachter dan gebruikelijk, nachten juist kouder

Met in De Bilt gemiddeld 7,3 graden tegen 6,5 graden normaal was maart een zachte maand. Toch was de verdeling dag en nacht niet gelijk. De nachten waren gemiddeld duidelijk te koud en overdag was het duidelijk te warm. In De Bilt kwam de gemiddelde minimumtemperatuur uit op 1,1 graden tegen 2,4 graden normaal.

In De Bilt daalde de temperatuur op elf dagen tot onder het vriespunt. Op 7 maart daalde het kwik naar -4,4 graden en dat was zelfs de koudste nacht van het jaar. Op meetpunt Eelde werden achttien vorstdagen genoteerd met een minimumtemperatuur beneden het vriespunt. Een record is dit zeker niet, want het record is maar liefst 29 vorstdagen. Dat aantal werd gemeten in maart 1969 in zowel Leeuwarden als Eelde. Het koudst was het deze maand in Deelen met op 7 maart een minimumtemperatuur van -6,6 graden.

De nachten waren in maart 2022 koud en vaak kwam het tot vorst. Foto: Jolanda Bakker
De nachten waren in maart 2022 koud en vaak kwam het tot vorst. Foto: Jolanda Bakker

Eerste lokale warme dag

Overdag was het duidelijk warmer dan gebruikelijk. In De Bilt lag de gemiddelde maximumtemperatuur bijna drie boven normaal met 13,2 graden waar 10,5 graden gebruikelijk is. Tot een officiële warme dag kwam het echter (net) niet, maar lokaal werd wel een warme dag genoteerd met een temperatuur van 20 graden of meer. Op 22 maart steeg het kwik in zowel Westdorpe als in Eelde naar 20 graden. De dagen daarna kwam de temperatuur in de buurt van 20 graden, maar nergens werd meer een warme dag genoteerd. De hoogste temperatuur in De Bilt was 19,6 graden en werd ook op 22 maart gemeten.

Op de laatste dag van maart viel op veel plaatsen sneeuw. Vooral landinwaarts lag er op 31 maart in de ochtend een sneeuwdek van een paar centimeter. In de namiddag en avond volgden meer plaatsen met sneeuw.

De nachten waren te koud, overdag was het juist te warm
De nachten waren te koud, overdag was het juist te warm

Bijna een recordhoge luchtdruk

Op 18 maart was de luchtdruk boven ons land zeer hoog. In het noorden van het land werd op de meetpunten Leeuwarden en Terschelling een daggemiddelde luchtdruk van 1044,1 hPa gemeten. Dat is een fractie onder het all-time maartrecord van 1044,3 hPa. Deze recordwaarde werd gemeten op 1 maart 1929 in Eelde.

Voor veel meetpunten was het een recordhoge luchtdruk voor de maand maart. In De Bilt werd gemiddeld 1043,1 hPa gemeten tegen 1042,7 hPa in 1929. De allerhoogste gemiddelde luchtdruk in De Bilt is gemeten op 26 januari 1932. Gemiddeld wees de barometer toen 1048,3 hPa aan. Het absolute landelijke record werd op 23 januari 1097 gemeten in Eelde. Daar werd gemiddeld 1050,0 hPa gemeten.

Lees ook: dit weer is normaal in maart

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven