Afkoeldagen begonnen: officiële hittegolf voorbij

17 augustus 2022, 19:49

Tijd om je huis af te koelen. Foto: Adobe Stock / Richir

De afkoeldagen zijn begonnen. Vandaag werd het op het weerstation in De Bilt niet meer zomers warm. Buien verdrijven de warmte en zorgen voor de nodige verfrissing en regionaal voor verlichting van de droogte. Tijd om ramen en deuren wijd open te zetten en je huis te laten afkoelen. In het oosten duurt de hittegolf in sommige regio's nog wel een paar dagen voort, maar ook daar is de echte hitte al wel voorbij.

Het werd het vandaag in De Bilt maximaal 21,2 graden. De 30e hittegolf sinds 1901 begon op dinsdag 9 augustus en duurde tot en met dinsdag 16 augustus. Vanaf woensdag 10 augustus tot en met zondag 14 augustus werd het dagelijks tropisch warm. Tot aan zondag was de luchtvochtigheid laag wat de hitte draaglijk maakte. Sinds zondagavond is het vochtig en benauwd geworden.

Lees hier wat de definitie van een hittegolf is

In De Bilt was vrijdag 12 augustus de warmste dag van de hittegolf met 32,3 graden. Het verschil met zondag 14 augustus was echter niet voelbaar. Toen werd het 32,2 graden.

Deze hittegolf was met een lengte van acht dagen heel gemiddeld en ook van extreme temperaturen was geen sprake. Het aantal van vijf tropische dagen was wel bovengemiddeld t.o.v. andere hittegolven. De langste hittegolf in De Bilt duurde 18 dagen en werd gemeten van 29 juli tot en met 15 augustus 1975. In 1976 duurde de hittegolf een dag korter dan die van 1975. Maar toen werd een recordaantal van tien tropische dagen genoteerd.

Veertiende hittegolf van deze eeuw

Het is de dertigste hittegolf in De Bilt sinds 1901. Opvallend is dat er daarvan zestien gemeten zijn in de vorige eeuw en we deze eeuw nu al de veertiende hittegolf beleefden. Met veertien hittegolven is De Bilt een middenmoter in Nederland. In Arcen, Limburg staat de teller deze eeuw al op 26 hittegolven. Op Vlieland en Terschelling kwam het deze eeuw tot dusver tot slechts één hittegolf.

Regionale hittegolf duurt nog voort

Hoewel de hittegolf in De Bilt voorbij is geldt dat niet voor het hele land. In grote delen van het land is de hittegolf voorbij., maar in het oosten duurt de hittegolf regionaal nog wel voort. In Hupsel (De Achterhoek) en Twente (Enschede), werd het vandaag 25,8 en 26,0 graden.

Ook morgen wordt het zomers warm, zelfs weer op grote schaal. In het oosten wordt het dan 26 à 27 graden. Vanaf vrijdag tot en met maandag komt de temperatuur langs de Duitse grens uit rond 25 graden. Het is dus spannend of en wanneer de regionale hittegolf in het oosten ten einde komt. In de loop van volgende week wordt het weer warmer.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black