Weeronline
Weeronline
  hittegolf

  Wat is een hittegolf?

  Aangemaakt: 20 aug 2020, 13:35 uur

  Er is sprake van een hittegolf als het minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt. Daarbij moet het drie keer tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer. Voor een officiële hittegolf moet in De Bilt aan deze voorwaarden worden voldaan.

  Er zijn 29 hittegolven in De Bilt geweest sinds 1901. De langste officiële hittegolf hadden we in 1975. Op 29 juli van dat jaar begon een periode van achttien zomerse dagen, waarvan er zes tropisch waren. Een jaar later, in de zomer van 1976, kwam een hittegolf voor van zeventien dagen en daarvan waren er maar liefst tien tropisch.

  Ook in de zomer van 2006 hadden we een lange warme periode. Deze duurde tussen 15 en 30 juli in totaal zestien dagen. Het was de tweede hittegolf van dat jaar, want ook tussen 30 juni en 6 juli kwam het tot de genoemde criteria.

  In 2018 net geen recordlange officiële hittegolf

  Twee jaar geleden, in 2018, werd net niet de langste officiële hittegolf ooit gemeten. De hete periode begon op 15 juli en duurde tot 27 juli en had daarmee een lengte van 13 dagen. Ook van 29 juli tot en met 7 augustus voldeden we aan de criteria. De temperatuur bleef op 28 juli, met 24,2 graden, net onder de 25 graden en daarmee liepen we de langste officiële hittegolf ooit mis.

  Vorig jaar juli beleefden we van 22 tot en met 27 juli een historische hittegolf. De hittegolf was niet historisch vanwege de lengte, maar vanwege de maxima op de heetste dagen. Drie dagen op rij kwam het kwik in De Bilt ruimschoots boven 35 graden uit. Donderdag 25 juli werd een absoluut warmterecord van 37,5 graden genoteerd. In Gilze-Rijen werd toen een bizar nieuw nationaal warmterecord genoteerd van 40,7 graden. Drie dagen op rij werd het warmer dan het absolute warmterecord van Warnsveld, wat 75 jaar stand had gehouden.

  Dit jaar hadden we van 5 tot en met 17 augustus een hittegolf. Het bijzondere daaraan was een unieke serie van acht tropische dagen op het hoofdstation met maxima van 30 graden of meer. Niet eerder was het zolang dagelijks 30 graden en meer. Het record was zes dagen en werd gemeten in 1941 en 1975.

  Meeste regionale hittegolven in het zuiden

  Regionale hittegolven komen vaker voor en dan vooral in het zuiden van het land. In Maastricht staat de teller al op 52 hittegolven. Het zuidoosten van het land beleefde vorig jaar drie regionale hittegolven. Sinds de metingen begonnen was dit pas het vijfde jaar met drie regionale hittegolven of meer. In 1947 kwam het tot een recordaantal van vijf hittegolven in Maastricht.

  De langste hittegolf die Maastricht had, werd in 2018 genoteerd. De temperatuur steeg van 12 juli tot en met 7 augustus in een aangesloten periode van 27 dagen tot boven de 25 graden. Daarvan werd het op maar liefst dertien dagen 30 graden of meer. Er waren in 2018 zelfs stations met nog langere hittegolven. In het Gelderse Hupsel en op voormalig vliegbasis Twenthe duurde de hittegolf maar liefst 29 dagen en wel van 12 juli tot en met 9 augustus. Dit is een absoluut record!

  In de kustgebieden is het aantal hittegolven klein. Sinds 1906 werden in Vlissingen en in Den Helder respectievelijk zes en vier hittegolven genoteerd. Vlissingen had vorig jaar de laatste hittegolf en in Den Helder lukt het vorig jaar tijdens de extreme hittegolf van eind juli. Daarvoor was de laatste keer in Den Helder in 1975. In Den Helder ging het alle vier de keren om de minimale duur van vijf zomerse dagen, waarvan drie tropisch. Zelfs op de Waddeneilanden kwam in 2019 voor het eerst in de meetgeschiedenis tot een hittegolf.

  Foto: ANP

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder