Lange hittegolf in Hupsel voorbij

26 augustus 2022, 16:10

Heerlijk weer voor buitenactiviteiten dit weekend. Foto: Toon Boons.

De uitzonderlijk lange regionale hittegolf in Hupsel (Gelderland) is nu ten einde, omdat het er vandaag niet meer zomers warm werd. Van koel zomerweer is echter geen sprake met temperaturen ruim boven 20 graden. In de loop van komende week stijgt het kwik waarschijnlijk zelfs weer naar zomerse waarden van ruim 25 graden.

De eerste hittegolf van augustus begon op zondag 7 augustus op de weerstations Eindhoven, Volkel, Arcen en Maastricht, maar kwam daar (net als op de meeste andere plaatsen) op woensdag 17 augustus al ten einde. Op de weerstations Hupsel (De Achterhoek) en Twente (Enschede) werd het die dag nog wel zomers warm. In Twente eindigde de hittegolf de volgende dag, maar in Hupsel hield de hittegolf aan.

Vandaag is daar pas de eerste dag met maxima beneden 25 graden. De hittegolf begon in Hupsel op maandag 8 augustus en duurde in totaal dus achttien dagen. Slechts drie keer duurde een regionale hittegolf nog langer. Het record staat op 29 dagen op naam van Hupsel en Twente en dateert uit 2018.

Bijna alle weerstations in Nederland konden deze maand een hittegolf noteren. Alleen op Vlieland, Terschelling, Leeuwarden, Lauwersoog en in Den Helder werd niet aan de voorwaarden voor een hittegolf voldaan. De startdag van de eerste regionale hittegolf liep uiteen van zondag 7 augustus tot woensdag 10 augustus. Op woensdag 17 augustus kwam de hittegolf in de meeste regio's ten einde. Ook de officiële hittegolf in De Bilt eindigde toen.

Tweede hittegolf op enkele weerstations ook voorbij

Na de koele 17 augustus werd het landinwaarts weer zomers warm. Afgelopen dinsdag, woensdag en donderdag werd het op de enkele weerstations drie keer 30 graden of meer en hiermee was sprake van een tweede regionale hittegolf in Deelen (Gelderland), Volkel (Brabant) en Arcen (Limburg) en Twente. Ook daar werd het vandaag geen 25 graden meer, waardoor de regionale hittegolven daar eindigen.

Recordreeks Arcen wordt nog een stuk langer

Hoewel de temperatuur de zomerse 25 graden vandaag in Hupsel niet haalde is het nog altijd vrij warm zomerweer. De recordreeks warme dagen in Arcen gaat dan ook onverminderd door. Vandaag is al de 86ste dag op rij in het Limburgse Arcen met een maximumtemperatuur van 20 graden of meer. Koelere zomerdagen met maxima onder 20 graden zitten er de rest van deze maand niet meer in en ook in de eerste week van september lijkt het kwik in Noord-Limburg dagelijks boven 20 graden uit te komen.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black