Recordreeks warme dagen in Arcen, Limburg

15 augustus 2022, 14:30

Een verfrissende duik tijdens warm zomerweer, foto: AdobeStock / Zoran Zeremski

In het Limburgse Arcen is het al 75 dagen op rij warm. Al sinds 2 juni steeg het kwik in de Noord-Limburgse plaats elke dag naar ten minste 20 graden. Het oude record, 65 dagen in 2003, is al ruim verbroken. Lees hier meer over deze unieke reeks dagen.

Al 75 dagen op rij is het in Arcen 20 graden of warmer. Met deze unieke reeks heeft Arcen al sinds 6 augustus het record voor langste aaneengesloten reeks warme dagen in handen. Het oude record uit 2003, eveneens gemeten in Arcen, was 65 dagen. Toen werd van 23 juni tot en met 26 augustus elke dag 20 graden of warmer in de Noord-Limburgse plaats.

WOL warmedagenArcen 220815-100

Van de unieke reeks dit jaar zijn maar liefst 40 dagen zomers warm verlopen met 25 graden of meer. Op 14 dagen wist de temperatuur zelfs 30 graden de overschrijden. Ook de komende periode wordt het nog dagelijks 20 graden of warmer. Wellicht wordt daar ook nog een aantal zomerse en tropische dagen aan toegevoegd.

Bijna onbreekbaar record in de maak?

Het is niet uitgesloten dat het tot en met het eind van de maand elke dag 20 graden of warmer wordt in Arcen. Dat zou betekenen dat het aantal warme dagen in Arcen deze zomer op maar liefst 91 uitkomt. Het aantal dagen in een meteorologische zomer, van 1 juni tot en met 31 augustus, is 92. Dat zou een bijna onbreekbaar record opleveren.

Het huidig recordaantal warme dagen in de meteorologische zomer is 88 in 2003. Toen was ook het Limburgse Arcen koploper. In de zomer van 2018 is dit enorme aantal geëvenaard door het Brabantse Gilze-Rijen. Het lijkt dus een kwestie van tijd voor dit 19 jaar oude record wordt verbroken.

Lees alles over hitte.

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black