Tweede hittegolf van het jaar een feit

25 augustus 2022, 12:30

Mensen zoeken verkoeling in het zwemband op een tropische dag. Foto: Paul Hermans

De toch al bijzondere warmte deze augustusmaand is opnieuw toegenomen. Om 12:00 uur werd het in Deelen (Gelderland), Volkel (Brabant) en Arcen (Limburg) tropisch warm met ruim 30 graden. Daarmee is aan de laatste voorwaarde voor een hittegolf voldaan en is de tweede regionale hittegolf van 2022 een feit. Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn en op drie dagen daarvan moet de temperatuur stijgen naar 30 graden of meer.

Ook in Twente kwam het iets later in de middag tot een hittegolf. In Hupsel (Gelderland) is geen sprake van de tweede hittegolf. Deze Gelderse plaats lijkt hierdoor misschien minder warm, maar de eerste hittegolf was nog niet voorbij en duurt inmiddels 18 dagen. Negen van deze dagen verliepen tropisch.

Veruit de meeste hittegolven in Arcen

Met de hittegolf van vandaag komt Arcen in totaal op 27 hittegolven deze eeuw. Daarmee is dit meetpunt koploper in de lijst met hittegolven. In de kustprovincies is het aantal hittegolven kleiner. In zowel Amsterdam als Rotterdam kwam het sinds 2000 zeven keer tot een hittegolf. Dit komt niet alleen doordat de temperatuur vaak net iets lager is dan in het binnenland, maar ook omdat warme perioden vaak iets korter duren. Op de Waddeneilanden was deze eeuw tot nu toe slechts één keer sprake van een hittegolf.

Hittegolf van bijna een maand

De langste regionale hittegolf ooit gemeten duurde maar liefst 29 dagen en vond plaats in 2018. In het Gelderse Hupsel en op de voormalige vliegbasis Twente was het toen van 12 juli tot en met 9 augustus 25 graden of warmer. De rest van de top drie langste hittegolven bestaat uit de hittegolf van 22 dagen in Arcen, Volkel en Gilze-Rijen in 1994 en de hittegolf van 21 dagen in Winterswijk in 1947.

De vroegste regionale hittegolf ooit gemeten dateert van 1976. Toen kwam het al van 6 tot en met 10 mei tot een hittegolf. De Brabantse plaatsen Volkel en Gemert en ook het Utrechtse Soesterberg en het Gelderse Deelen hadden de eer.

Hupselse hittegolf waarschijnlijk 18 dagen

Vrijdag worden in Oost-Nederland temperaturen verwacht rond 24 graden. De hittegolf in Hupsel zou daarmee eindigen en uitkomen op 18 dagen. Mogelijk wordt op de meetlocatie nog net 25 graden gehaald. De regionale hittegolf wordt dan met een dag verlengd.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black