Weeronline
Weeronline
  officiële hittegolf

  Officiële hittegolf na dertien dagen voorbij

  Aangemaakt: 18 aug 2020, 16:47 uur

  In De Bilt werd het vandaag 24,0 graden en daarmee is de officiële hittegolf voorbij. Om aan de definitie van een hittegolf te blijven voldoen, moest de temperatuur in De Bilt 25 graden of hoger zijn. Dat is dus niet gelukt. Deze hittegolf was de 29e officiële hittegolf sinds 1901 en komt met dertien dagen op een gedeelde vijfde plaats in de lijst van langste officiële hittegolven sinds de metingen begonnen. Regionaal is de hittegolf nog niet voorbij. In het zuiden en oosten werd het vandaag nog (ruim) 25 graden en meer. Eindhoven noteerde 26,5 graden.

  De officiële hittegolf in De Bilt begon op woensdag 5 augustus. Die dag werd het 28,3 graden. Daarna volgde een unieke serie van acht tropische dagen op het hoofdstation met maxima van 30 graden of meer. Omdat het kwik vandaag niet meer boven 25 graden uitkwam, werd niet meer aan de definitie van een hittegolf voldaan en is deze officiële hittegolf voorbij. Voor een hittegolf moet het minimaal vijf dagen op rij 25 graden of warmer zijn, waarvan het op tenminste drie dagen 30 graden of heter is.

  De gemiddelde maximumtemperatuur van deze hittegolf was 31,1 graden. Daarmee is het de warmste hittegolf met een duur van tenminste tien dagen. Tot nu toe had de hittegolf van 1976 (23 juni – 9 juli) met 30,7 graden de hoogste gemiddelde maximumtemperatuur.

  Diverse datum-warmterecords

  De hittegolf kende drie datum-warmterecords voor De Bilt. Op 8, 9 en 11 augustus was het nog nooit zo warm op die specifieke dag. 8 augustus was bovendien de op twee na warmste augustusdag ooit gemeten op het hoofdstation. Het werd die dag 34,6 graden. Alleen op 7 augustus 2003 en 4 augustus 1990 was het nog warmer met respectievelijk 35,0 en 35,3 graden

  In Arcen, Gilze-Rijen, Eindhoven en Volkel was sprake van een superhittegolf. Op tenminste vijf dagen werd het 30 graden en meer en daarvan werd het op zeker drie dagen 35 graden en meer. De superhittegolf duurde in Arcen en Eindhoven van 5 tot en met 13 augustus. In Gilze-Rijen en Volkel duurde de superhittegolf een dag korter: 6-13 augustus. In De Bilt werd de 35 graden niet gehaald en was dus geen sprake van een superhittegolf.

  Kansen op nieuwe hittegolf klein

  De kans dat we een nieuwe officiële hittegolf in De Bilt krijgen is klein. Na vandaag wordt het weliswaar weer een stuk warmer, maar die warmte is van korte duur. Woensdag wordt het 25-28 graden en donderdag kan het in het zuiden en zuidoosten weer tropisch warm worden met 30-32 graden. Vrijdag liggen de verwachte maxima tussen 24 en 28 graden en zaterdag lijkt het overal onder 25 graden te blijven. Daarmee is zaterdag ook de regionale hittegolf ten einde.

  Foto: Ben Saanen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder