Weeronline
Weeronline
  warmste 11 augustus ooit niet eerder zo warm

  Warmste 11 augustus ooit gemeten

  Aangemaakt: 11 aug 2020, 19:01 uur

  Om 12:40 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 31,6 graden. Daarmee was het officieel de warmste 11 augustus ooit gemeten. Het vorige record stond op 31,5 graden en werd gemeten in 2003. Het datum-warmterecord van vandaag is alweer de derde in De Bilt van deze hittegolf en de achtste van 2020. Uiteindelijk is de temperatuur op het hoofdstation opgelopen naar 34,5 graden

  Net als afgelopen jaren regent het ook dit jaar warmterecords in De Bilt. Ook op 31 januari, 16 februari,5, 6 en 8 april en 8 en 9 augustus noteerde het hoofdstation een officieel datum-warmterecord. Inclusief vandaag staat de teller al op acht datum-warmterecords in De Bilt en daar tegenover staat geen enkel datum-kouderecord voor de maximumtemperatuur.

  Vorig jaar had De Bilt maar liefst veertien warmterecords en één kouderecord. 2018 telde eveneens veertien datum-warmterecords op het hoofdstation, maar ook drie kouderecords voor de maximumtemperatuur. Dat er veel meer warmterecords dan kouderecords worden gebroken komt door de opwarming van het klimaat. Een gemiddeld jaar telt acht warmterecords en slechts één kouderecord. Zonder klimaatopwarming zou de verhouding tussen warmte- en kouderecords ongeveer één staat tot één zijn.

  Maximumtemperatuur 11 augustus 2020

  Warmste 11 augustus was snikheet in zuidoosten

  In Arcen was de temperatuur van alle plaatsen het hoogst met 36,2 graden. Ook dat is een record. Niet eerder was het op 11 augustus ergens in Nederland zo warm als vandaag. Het vorige datum-warmterecord voor alle officiële weerstations in Nederland stond op 34,4 graden en werd in 2003 gemeten te Arcen.

  Lees ook: Zo lang duurt de hittegolf nog

  Foto: ANP / Sem van der Wal

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Yannick Damen