Weeronline
Weeronline
  Officieel warmste 5 april ooit gemeten

  Officieel warmste 5 april ooit gemeten

  Aangemaakt: 05 apr 2020, 18:20 uur

  Om 16:20 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 19,5 graden. Daarmee is het officieel de warmste 5 april ooit gemeten. Het vorige record was 19,4 graden en werd gemeten in 1957. De temperatuur in De Bilt steeg uiteindelijk naar 19,6 graden. Het jaar 2020 wacht nog op de eerste officiële warme dag.

  Het record van vandaag is het derde datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur van dit jaar. Het eerste warmterecord van 2020 werd gevestigd op 31 januari. Het tweede warmterecord in De Bilt vond plaats op 16 februari tijdens storm Dennis. Op het hoofdstation werd het toen 16,7 graden.

  De maximumtemperaturen van zondag 5 april 2020

  Hoogste temperatuur

  De hoogste temperatuur werd gemeten in Hoek van Holland. Op het Zuid-Hollandse weerstation werd het 22,4 graden. Ook elders in het zuidwesten en zuiden was het volop lente met temperaturen van 20-22 graden. Gilze-Rijen en Wilhelminadorp noteerden 22,3 graden. Daarmee was het de eerste lokale warme dag van dit jaar. In Hoek van Holland ging de temperatuur om 13:10 uur als eerste over de grens van 20 graden heen. Voor een lokale warme dag moet het ergens op een officieel weerstation in Nederland 20 graden of warmer zijn.

  Het is zonovergoten en met deze temperaturen is het verleidelijk om op pad te gaan. Doe dit niet. Blijf lekker thuis en geniet van het mooie lenteweer in je tuin of op het balkon.

  Lees ook: Bij dit weer wekken je zonnepanelen de meeste energie op

  Lente stevig in het zadel

  De hoge temperaturen van vandaag worden veroorzaakt door een stevige zuidoostenwind. Deze wind blaast warme lucht vanuit het Middellandse Zeegebied naar ons land. Ook komende dagen zit de wind in de zuidhoek en kunnen we rekenen op warm weer. Maandag wordt het 17-23 graden en dinsdag 14-20. Woensdag en donderdag kan het in het binnenland zelfs 20-24 graden worden. Normaal is het in deze tijd van het jaar 10-13 graden.

  Over het algemeen schijnt de zon uitbundig en blijft het droog. Maandagmiddag vormt daarop een uitzondering, want dan neemt in het westen de bewolking toe en stijgt de kans op een beetje regen.

  Alle details over het weer van de komende dagen lees je in ons uitgebreide weerbericht voor Nederland.

  Foto: Ton Wesselius

  Door: Yannick Damen