Buien stagneren droogte en brengen regionaal verlichting

17 augustus 2022, 21:45

Droogte
Eindelijk zomerregen. Foto: Ton Wesselius.

Hoewel de droogte deze week door de verwachte buien niet verergert, wordt de situatie ook niet heel veel beter. De buien brengen alleen regionaal verlichting, op grote schaal hebben ze vooral een stagnerend effect op de droogte.

De meeste regen viel in de afgelopen 24 uur in het westen, midden en noorden van het land. De provincie Noord-Holland kreeg met de meeste neerslag te maken. Op grote schaal is daar 20 tot 40 mm gevallen en lokaal zelfs meer dan 50 mm. In Alkmaar is zelfs 62 mm gemeten.

Aan de westkust van Zuid-Holland is regionaal 30-35 mm gevallen. In het westen van Zeeland, het westen van Friesland en op de Wadden is 10-25 mm gevallen. In de avond trokken zware buien over Groningen en Drenthe, waarbij lokaal ook meer dan 30 mm viel. Ook de provincie Utrecht kreeg toen 10-40 mm regen te verwerken door stilhangende buien.

Op verschillende plaatsen is door de hevige regenval in korte tijd wateroverlast ontstaan. Vooral in steden kon de riolering het soms niet aan.

Lees ook: afkoeldagen begonnen: officiële hittegolf voorbij

Grote delen van Brabant, Limburg, en grote delen van Gelderland en Overijssel kwamen er bekaaid af met neerslaghoeveelheden van 1-10 mm. Juist in deze gebieden was, samen met Zeeland, sprake van het grootste neerslagtekort (>300 mm). De droogte daar is helaas dus niet echt verlicht. De 1-10 mm regen is binnen enkele dagen weer verdampt.

Normaal valt gemiddeld over het land in heel augustus 88 mm regen. Voor de westelijke Randstad, en de gebieden rondom het IJsselmeer is 90-110 mm heel gebruikelijk in augustus. Voor het zuiden en oosten van het land is 70-90 mm regen normaal voor de laatste zomermaand.

Lees ook: dit weer is normaal in augustus

Stagnatie van droogte en regionaal verlichting

In het westen, noorden en de provincie Utrecht is dankzij de neerslag van vandaag sprake van verlichting van de droogte. Op grote schaal is deze week sprake van stagnatie van de huidige droogte. Het neerslagtekort stabiliseert deze week, doordat neerslag en verdamping gemiddeld over het land in evenwicht zijn. De regen van de buien die nu vallen dringt niet zomaar door tot in het grondwater en de grote rivieren, waardoor de situatie daar zelfs nog kan verslechteren. Bovendien is in het stroomgebied van de Rijn amper neerslag gevallen.

Doordat veel zijtakken van de grote rivieren zeer laag staan zullen deze zich bij significante regen eerst vullen en is het maar de vraag of het waterpeil in de hoofdtakken gaat stijgen. Daarnaast neemt de harde uitgedroogde bodem het regenwater maar moeizaam op. Gestage lichte regenval is wat dat betreft effectiever dan de plensbuien die over het westen en noordwesten van het land trekken. Daar regent het zo hard dat het niet de tijd heeft om rustig de bodem in te zakken. Vooral riolering en sloten worden dan gevuld.

Lees meer over de droogte

Volgende week opnieuw droog, zonnig en warm

Vrijdag, zondag en maandag trekken er opnieuw een paar buien over land. Heel veel neerslag wordt er dan niet verwacht en waarschijnlijk hebben deze buien een lokaal karakter. In de loop van volgende week wordt het na een korte wisselvallige periode weer warmer en zonniger, waardoor de droogte weer toeneemt. Er verdampt in deze tijd namelijk ongeveer 4 millimeter vocht per dag. Dus de gevallen neerslag zal op veel plaatsen weer snel verdampt zijn. Alleen in de natte gebieden van vandaag kan er iets langer op de regen van vandaag geteerd worden.

Lees ook ons gedetailleerde weerbericht voor de komende week.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven