Schaatsupdate: lokale schaatspret duurt tot in het weekend

16 december 2022, 07:55

Schaatsen
Schaatspret op ijsbaan in Doorn. Foto: Rianne van Wezel

Tot en met het weekend blijft het in de nachten vriezen. Daar waar ijsbanen de dooi van donderdagmiddag hebben overleefd zullen ze waarschijnlijk hun deuren wel open kunnen houden tot in het weekend. Later op zondag volgt een dooiaanval en na het weekend is de schaatspret voorbij.

Sinds dinsdag kan lokaal op natuurijsbanen die gebruik maken van het opspuiten van water op een skeelerbaan of sintelbaan geschaatst worden. De afgelopen dagen kwamen daar ook enkele banen bij die er in één keer een laag water op hebben gezet en ijsclubs die gebruik maken van een onder water gezet weiland.

Schaatsen op natuurijs

In natuurgebieden werd ook al geschaatst, vooral op plekken met ondiep water, zoals het Leersumse veld en de Rypstjerksterpolder. Maar enkele schaatsliefhebbers waagden zich ook op ijs boven dieper water.

Dit ijs is lang niet overal al betrouwbaar en kan geen grote hoeveelheden mensen aan. Vaak was het ijs hier slechts enkele centimeters dik. Met grotere groepen mensen is 8 cm ijs nodig om veilig te kunnen schaatsen op ondiepe plassen en op dieper water is een dikte van 12 cm vereist. De dooi van donderdagmiddag heeft zeker in het westen van het land het ijs nog extra onbetrouwbaar gemaakt. Dus ons advies:

Ook de komende dagen blijft het verstandig om te gaan schaatsen op de ondergespoten (skeeler)banen verspreid over het land of bij een natuurijsbaan op een weiland, waarbij je weet dat de ijskwaliteit is gecontroleerd door de ijsmeesters.

Lees: Alles over de verschillende soorten natuurijs.

Tot zondag nog flink wat vorst in de nachten

Vrijdag en zaterdag worden droge dagen met zon, wolken en regionaal mist. De maxima liggen rond 0 graden in het binnenland en +3 graden aan zee. In de nachten vriest het op veel plaatsen 3 tot 7 graden. Hierdoor kunnen de ijs-skeelerbanen elke nacht weer goed worden bijgewerkt, maar in het westen speelt de dooi het ijs 's middags wel parten. Doordat ook de vorst in de nacht beperkter is zou het kunnen dat enkele banen daar al moeten sluiten.

Lees ook: Dit is het beste weer om te schaatsen.

Zondag nog lange tijd koud

We beginnen de dag koud met aan het begin van de ochtend in het binnenland 4 tot plaatselijk 9 graden vorst. Aan de kust is het wat minder koud. In de ochtend kan de zon nog een tijdje schijnen, vooral in het noordoosten van het land. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe. Eerst gaat het alleen om sluierbewolking en schijnt nog een zwak zonnetje.

In de middag wordt de bewolking vanuit het zuidwesten steeds dikker en raakt het geheel bewolkt. Het blijft overdag droog en de temperatuur stijgt langzaam maar gestaag. Zolang het vriest kan er nog geschaatst worden en het ijs is na die koude nacht op zijn dikst. In het westen stijgt de temperatuur geleidelijk naar een paar graden boven nul en in het oosten vriest het nog een tijd. Zondagavond en in de nacht naar maandag krijgen we langzaam te maken met steeds zachtere lucht en tegelijkertijd neemt de kans op regen toe. Uiteindelijk treedt de dooi overal in. Meer hierover lees je in ons weerbericht.

Na het weekend zet de zachte lucht door en is het tijdelijk zeer zacht met 8 tot 13 graden! Daarbij zijn er perioden met regen en waait het stevig.

Voorlopig is dit onze laatste schaatsupdate. De rest van december zit schaatspret op natuurijs er niet meer in, maar wellicht melden we ons weer in januari. Lees hier onze maandverwachting voor het slot van 2022 en het begin van 2023.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven