Update maandverwachting december: met dit weer eindigt 2022

15 december 2022, 09:01

Maandverwachting
Mooie luchten veroorzaakt door pittige buien. Foto: Nel van Es

Nog een paar weken dan zit 2022 erop. Deze week is het koud winterweer en kun je op een enkele plek zelfs schaatsen, maar zachter weer ligt op de loer. In deze update van de maandverwachting voor december vertellen we jou met welk weer 2022 eindigt en werpen we vast een blik vooruit op de start van 2023.

Waar we deze week een paar dagen met echt winterweer en schaatskoorts beleven moeten we het volgende week weer doen met winterse dromen. Een overgang naar zacht decemberweer is onvermijdelijk. Begin volgende week stroomt milde oceaanlucht met bewolking, wind en regen uit over ons land. Het wordt dan 8-11 graden en dinsdag kan de temperatuur zelfs pieken naar 10-13 graden. Dan heb je geen handschoenen meer nodig!

De overgang naar het zachtere weer zal zondag en maandag plaatsvinden. Mogelijk gaat dit gepaard met winterse neerslag. Voor details hierover raden we je aan ons weerbericht en nieuwsblog op de voet te volgen.

Dooi slaat toe. Foto: Bas Weetink
Dooi slaat toe. Foto: Bas Weetink

Grote kans op normaal weer met Kerstmis

Na een zacht begin van volgende week, worden de temperaturen in de laatste dagen voor kerst normaler en daarbij blijft het wisselvallig. Tussendoor krijg je ook af en toe de zon te zien. In de tweede helft van december zijn maxima van 6 graden overdag en minima net iets boven nul gebruikelijk.

Lees ook: Dit weer is normaal in december

Ook tijdens Kerstmis komen we waarschijnlijk uit rond normale temperaturen, maar de onzekerheid is nog vrij groot. De kans op een terugkeer van het koude winterweer is in elk geval zeer klein, maar een winterse bui behoort wel tot de mogelijkheden. Valt zo’n bui precies bij jou dan kan dat toch het witte kerst gevoel aanwakkeren. Een echte witte kerst in ons land met sneeuw op grote schaal zit er echter niet in.

In 2021 kwam het met kerst ook tot een lokale witte verrassing. Foto: Dirk Relou.
In 2021 kwam het met kerst ook tot een lokale witte verrassing. Foto: Dirk Relou.

De overgang naar minder koud weer is in elk geval gunstig voor ons energieverbruik. Of dat in heel Europa minder koud wordt en wat dat betekent voor de energieprijzen lees je morgen in ons energieweerbericht.

Hoe sluit 2022 af en hoe start 2023?

Voor het slot van 2022 tonen de weermodellen geen temperaturen die sterk afwijken van normaal. Wel lijkt het wat droger en rustiger te worden en daardoor stijgt tijdens heldere nachten de kans op vorst. Overdag kan het met voldoende zon dan juist wat zachter dan gemiddeld worden. Op dagen dat er veel bewolking is of een regenzone passeert neemt het verschil tussen de temperatuur ’s nachts en overdag af.

IJsbaan in Warmond op 13 december 2022. Foto: Ton Wesselius.
IJsbaan in Warmond op 13 december 2022. Foto: Ton Wesselius.

Voor de eerste weken van 2023 zien we totaal geen afwijkingen meer van het klimatologisch gemiddelde. Dit betekent niet per se dat we begin januari heel normaal weer krijgen, want de onzekerheid in de verwachting is erg groot. Over de start van het nieuwe jaar kunnen we dus nog weinig zinnigs zeggen. Bij een normaal verloop horen wind, regen, maxima rond 6 graden en af en toe vorst in de nachten.

Lees ook: Dit weer is normaal in januari

In deze tijd van het jaar heb je snel weer een verkoudheid te pakken, dus kleed je komende tijd warm aan als je op pad gaat. Voordat je het weet lig je ziek op bed met neusspray, keelpastilles en een thermometer op je nachtkastje.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven