Dit is het beste weer om te schaatsen

08 januari 2024, 16:21

Arnhemse ijsbaan op 27 februari 2018. Foto: Jaco van Wezel

Als het een paar nachten flink vriest slaat de schaatskoorts toe. Grote aantallen Nederlanders kunnen niet wachten om het ijs op de lokale schaatsbaan, plassen, sloten of vaarten te betreden. Maar wat is nu, als er mooi én veilig natuurijs ligt, het beste weer om te schaatsen?

Het antwoord hangt voor een deel van de datum af en voor een deel van het soort natuurijs. Voor een aantal weer-ingrediënten maakt het moment in het jaar niet uit. Sommige omstandigheden hangen ook weer van elkaar af.

Lees ook hoe snel de kansen op natuurijs afnemen door klimaatverandering.

Gevoelstemperatuur

Extreme kou, zeker in combinatie met wind, is niet fijn. Misschien hoort kou gevoelsmatig bij een schaatstocht, maar bij een gevoelstemperatuur lager dan -7 graden is het voor de meeste mensen geen ideaal schaatsweer.

Tijdens een schaatstocht op natuurijs hoeft het niet per se te vriezen. Als het licht dooit zal niet gelijk water op het ijs ontstaan, zeker niet als de lucht droog is. Dooi in combinatie met een hoge luchtvochtigheid leidt wel geleidelijk tot water op het ijs.

Overigens hoeft wat water op het ijs niet gelijk een groot probleem te zijn als het ijs dik genoeg is. Je wordt alleen kletsnat als je een keer valt.

Neerslag

Als je een mooie schaatstocht gaat maken zit je niet op neerslag te wachten. Op regen uiteraard niet, maar sneeuwval is ook niet fijn. Een centimetertje sneeuw op het ijs vertraagt het schaatsen al flink. Bovendien neemt de kans op vallen enorm toe, omdat je scheuren niet meer kan zien.

Wind

Wind is de rug is altijd lekker, maar normaal gesproken moet je bij een schaatstocht ook weer terug. Een flinke wind geeft ’s winters al snel een lage gevoelstemperatuur. In het algemeen geldt: hoe minder wind hoe beter.

Schaatsen in Giethoorn in maart 2018. Foto: Albert Thibaudier
Schaatsen in Giethoorn in maart 2018. Foto: Albert Thibaudier

Zon, wolken en mist

Voor een mooie tocht op natuurijs is zonnig weer ideaal. Een beetje mist kan sfeerverhogend werken, maar dichte mist kan gevaarlijk zijn. Je ziet scheuren pas heel laat en de kans op botsingen neemt, zeker als het druk is, toe.

Voor plaatselijke ijsbanen met een ondergrond direct onder het ijs, zoals opgespoten sintelbanen en weilanden, kan zon hinderlijk zijn. Vooral later in de winter (eind februari, maart) als de zon weer wat hoger aan de hemel komt kan ijs op ijsbanen door de zon vrij snel smelten. IJs op diepere plassen en vaarten heeft hier veel minder last van.

Conclusie beste weer om te schaatsen:

Ideaal schaatsweer is: temperaturen rond het vriespunt, geen neerslag, weinig wind en geen dichte mist. Ga je voor een flinke toertocht dan is zonneschijn prima. Ga je rondjes draaien op de plaatselijk ondergespoten sintelbaan, dan kan zonneschijn (vooral later in het seizoen) een spelbreker zijn.

Hoe de kansen zijn voor koud winterweer lees je in het uitgebreide weerbericht.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Foto: Albert Thibaudier

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven