Alles over de verschillende soorten natuurijs

14 december 2022, 10:52

Schaatsen
Schaatsen op natuurijs. Foto: Piet Grim

Natuurijs is er in verschillende soorten. Sommige hiervan lijken erg op elkaar en ook zijn er voor de verschillende soorten talrijke namen. Hier volgt een overzicht van de acht meest voorkomende soorten natuurijs. Ken jij ze allemaal?

Sneeuwijs, kwalsterijs en werkijs

Als ijs ontstaat terwijl het sneeuwt vormt vaak een stroeve, witkleurige en broze, ijslaag. Schaatsen hierop gaat heel moeilijk. Sommige mensen noemen dit kwalsterijs. Kwalster is een andere naam voor een fluim (speeksel) en daar lijkt het wel wat op.

Dit ijs wordt soms ook werkijs genoemd, maar werkijs is eigenlijk een soort verzamelnaam voor al het slecht schaatsbare natuurijs. Een goede ijsvloer op een drukbeschaatste stadsvijver verandert naar een paar dagen ook in ‘werkijs’.

Sinaasappelijs, ribbeltjesijs

Dit is ijs met allerlei kleine oneffenheden. Het is wel gewoon doorzichtig en niet wit/gelig zoals sneeuwijs. Het is doorgaans wel schaatsbaar, maar niet heel fijn om op te schaatsen.

Lees hier hoeveel vorst nodig is voor schaatsen op natuurijs.

Dubbeltjesijs of bubbeltjesijs

Helder ijs met vastgevroren luchtbelletjes. De bubbeltjes in het ijs variëren in grootte en kunnen ook tientallen centimeters in doorsnee zijn, maar toch noemen veel mensen het nog steeds dubbeltjesijs. Vers dubbeltjesijs kan heel goed schaatsbaar zijn, maar met veel bubbels net onder het oppervlak zal dubbeltjesijs snel werkijs worden.

Schaatsen bij mooie zonsopkomst. Foto: Constant Jacobs
Schaatsen bij mooie zonsopkomst. Foto: Constant Jacobs

Grondijs, pannenkoekenijs

Grondijs is ijs dat op de bodem is ontstaan en naar boven is gedreven. Vaak levert dit vrij ronde platen op openstaande randen. Dit wordt ook pannenkoekenijs genoemd.

Zandijs, stofijs

IJs waar zand en andere vuiligheid op is gewaaid, waardoor het stoef is geworden en je botte schaatsen krijgt.

Bomijs

IJs dat niet op water rust en het water na het ontstaan van ijs onder is weggezakt. Dit is uiteraard heel gevaarlijk om op te schaatsen

Lees ook: dit is het beste weer om te schaatsen.

Kistwerken, kruiend ijs

Dit is ijs dat door de kracht van de wind omhoogkomt aan de waterkant. Soms stapelen stukken zich op. Aan de randen van grote wateren kunnen, na een vorstperiode, hele bergen ontstaan. Dit noemen we kruiend ijs.

Zwartijs, staalijs

Hard en glad ijs met hooguit wat hele kleine luchtbelletjes. Het is eigenlijk gewoon doorzichtig, maar het lijkt zwart als het water diep genoeg is of de bodem donker. Voor schaatsers is dit het beste en mooiste natuurijs.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven