Warmste 14 augustus ooit gemeten

14 augustus 2022, 14:00

Het is warm voor mens en dier, foto: Jolanda Bakker

Om 11:50 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 29,0 graden en daarmee is het officieel de warmste 14 augustus sinds de metingen in 1901 begonnen. Het vorige record voor deze datum was slechts 28,7 graden en werd gemeten in 1973. Inmiddels is het 31,5 graden in De Bilt. Landelijk is het nog warmer. In Gilze-Rijen (Brabant) is het nu 32,7 graden. Daarmee is ook het datum-warmterecord over alle weerstations gesneuveld.

Deze datum was een vreemde eend in de bijt sinds de metingen in De Bilt begonnen. Het was de enige dag in de eerste helft van augustus met een record-maximumtemperatuur beneden 30 graden. De verwachting is dat het vandaag uiteindelijk zo'n 32 graden wordt.

In grote delen van het land is het 30 tot 33 graden. In Gilze-Rijen, bij Tilburg werd om 14:00 uur 32,7 graden gemeten. Daarmee is ook het datum-warmterecord over alle stations gesneuveld. Dit stond op 32,5 graden (Hoek van Holland, 1975).

Nog niet veel records dit jaar

Dit is pas het derde datum-warmterecord voor De Bilt in 2022. Eerder kwam het op 1 januari en op 22 maart tot een officieel warmterecord.

Warmterecords komen veel vaker voor dan kouderecords. Gemiddeld telt een jaar negen keer meer warmterecords dan kouderecords. Een datum-warmterecord zoals vandaag is op zichzelf niet toe te schrijven aan de klimaatverandering, de verhouding één op negen echter wel. Mocht er geen opwarming zijn, dan zou het aantal warmte- en kouderecords per jaar ongeveer gelijk zijn.

Komende dagen minder warm

Het ziet er naar uit dat het komende dagen minder warm wordt. De hittegolf houdt nog wel aan, maar zonder tropische temperaturen in De Bilt. Records zijn dan uit zicht. Meer over het weer in de komende dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black