Warmste 28 oktober ooit gemeten

28 oktober 2022, 12:50

Veel terrassen zitten vol met dit warme weer. Foto: Henk Voermans

Het warme herfstweer is goed voor een warmterecord. Om 12:40 uur werd het in Maastricht 22,8 graden. Het oude record was 22,5 graden en werd in 2005 gemeten in Maastricht. En om 12:50 werd het in De Bilt 19,8 graden. Daarmee is het ook officieel de warmste 28 oktober. Dat record stond op 19,5 graden.

Uiteindelijk werd het in De Bilt 20,5 graden en in Maastricht werd het maximaal 23,5 graden. Als het nog 25 graden was geworden dan zou dat een unicum zo laat in het jaar zijn. De laatst in het jaar gemeten zomerse dag is tot nu toe 27 oktober. In 1937 werd het in Maastricht op die datum 25,2 graden.

maximumtemperatuur 28 oktober
maximumtemperatuur 28 oktober

Dit jaar vijf warmterecords en één kouderecord

De vorige keer dat er een officieel datumrecord werd genoteerd was op zondag 18 september. Voor het eerst in drie jaar werd een datum-kouderecord genoteerd. In De Bilt werd het niet warmer dan 13,3 graden.

Dit jaar kwam het tot dusver tot vier datum-warmterecords in De Bilt. Op Nieuwjaarsdag was het raak en ook op 22 maart, 14 en 25 augustus werd het recordwarm. Het record van vandaag is het vijfde officiële record van het jaar.

Mogelijk opnieuw warmterecords

De warme lucht blijft ook in het weekend in onze omgeving, waardoor het niet ondenkbaar is dat ook dan datum-warmterecords sneuvelen. De temperatuur blijft namelijk erg hoog voor de tijd van het jaar, met op grote schaal vaak 20 graden of meer. Met de warme lucht uit het zuiden van Europa trekt ook wat Saharastof over ons land. Het gaat niet om hele hoge concentraties, maar een laagstaande zon kan wel extra rode kleuren opleveren.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black