Terugblik: de sneeuwstorm van 25 november 2005

25 november 2023, 07:01

Terugblik

Weet jij het nog als de dag van gisteren? De sneeuwstorm van 25 november 2005 was één van de meest bijzondere weerdagen van deze eeuw in Nederland. Een stormdepressie veroorzaakte veel wind en neerslag. In het binnenland viel regionaal een pak sneeuw. De combinatie leverde een enorm verkeersinfarct op.

De verschillen in het land op deze dag waren groot. In het zuiden en oosten viel een pak sneeuw, in het midden viel regionaal extreem veel regen en in het westen stormde het. In het noorden van het land was het veel rustiger en scheen zelfs een deel van de dag de zon.

Lees ook: Zo bijzonder is sneeuw in november.

Het extreme weer werd veroorzaakt door een lagedrukgebied dat met kern heel langzaam over Noord-Nederland trok. Juist precies in de kern was het nagenoeg windstil en scheen de zon van tijd tot tijd. Langs de westkust stond een westerstorm en rond het lagedrukgebied werden steeds nieuwe buiengebieden over het land gestuurd.

In het zuiden van Noord-Holland, grote delen van Zuid-Holland, het zuiden van Flevoland, Utrecht en het rivierengebied viel in anderhalve dag 70-100 mm neerslag in de vorm van regen en soms natte sneeuw. Dit is een ruime maandsom.

Overnachten op de snelweg in je auto

In het oosten en zuiden van het land ging de neerslag in de loop van de dag steeds meer over in sneeuw. Dit leidde tot een verkeersinfarct en op dat moment de drukste avondspits ooit. Vooral in delen van Gelderland en Overijssel kwam het verkeer regionaal volledig tot stilstand en hebben mensen (een deel van) de nacht in hun auto’s op de snelwegen moeten doorbrengen.

Sneeuw leidde in 2005 tot grote verkeershinder op de wegen. Foto: Adobe Stock / misign
Sneeuw leidde in 2005 tot grote verkeershinder op de wegen. Foto: Adobe Stock / misign

In grote delen van het land viel ook het treinverkeer uit. Door zowel de storm als de zware sneeuwval kwamen er takken op de rails. Daarnaast waren er stroomstoringen door blikseminslag.

Extreem zware windstoten gemeten tijdens sneeuwstorm november 2005

De westerstorm aan de westkust ging gepaard met zeer zware windstoten. De windstoot van 173 km/uur gemeten op het KNMI-weerstation in Hoek van Holland behoort bij de hoogste ooit in ons land. In IJmuiden werd een windstoot van 140 km/uur gemeten en in Zeeland werden op meerdere stations windstoten van 100-110 km/uur geregistreerd.

Ook sneeuwbuien op zaterdag

Op zaterdag 26 november trokken nog steeds sneeuwbuien over Oost-Nederland. Het sneeuwdek gemeten in de ochtend van zondag 27 november 2005 was daardoor nog wat dikker dan de dag ervoor. Op de Veluwe, in Twente en in de Achterhoek lag zondagochtend lokaal meer dan 20 centimeter sneeuw.

Sneeuwdek op 26 november 2023 om 9 uur. Het sneeuwdek kan op vrijdagmiddag nog groter zijn geweest, maar bij temperaturen boven nul kan dit deels weer zijn weggesmolten.
Sneeuwdek op 26 november 2023 om 9 uur. Het sneeuwdek kan op vrijdagmiddag nog groter zijn geweest, maar bij temperaturen boven nul kan dit deels weer zijn weggesmolten.

In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, het rivierengebied en Limburg lag op zaterdagochtend juist meer sneeuw dan op zondagochtend. Op grote schaal lag er zaterdagochtend 5-10 centimeter met lokaal uitschieters tot bijna 20 centimeter. Zaterdag overdag dooide het in Zuid-Nederland, waardoor het sneeuwdek aanzienlijk slonk.

Sneeuwdek op 27 november 9 uur

Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland om te zien of er voor de komende dagen sneeuw in de weersverwachting zit.

Bronnen: Weeronline, KNMI

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven