Compleet winter! Dit moet je weten over december 2010

04 december 2023, 10:45

Ijsbreker in de Eemshaven. Foto: Jannes Wiersema

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. In december 2010 was het compleet winter in Nederland. De winter viel al eind november in, nadat het eerder die maand zeer zacht was geweest. En daarna werd het compleet winter in december! Sneeuw, ijs, strooizout dat bijna op was, het kon haast niet gekker worden. In dit artikel blikken we met je terug op het extreem koude en sneeuwrijke weer van december 2010.

Wie in december 2010 postbezorger was zal het misschien nog wel weten. Wat was het vaak ploeteren met die zware fiets door de sneeuw. De ene dag een paar centimeter, dan een keer meer dan 10 cm, stuivende sneeuw over de weg, alles kwam wel op ons pad die maand. Er waren maar twee dagen dat nergens in ons land sneeuw lag en dat wil wel wat zeggen!

December 2010 graphic

Klik hier voor een vergrote afbeelding

17 december was zo’n dag dat Koning Winter even flink uithaalde. In de Randstad viel 5 tot 20 cm sneeuw en kwam het verkeer muurvast te staan. Pas na middernacht waren de files verdwenen. In de dagen die volgden kregen vooral het midden, zuiden en oosten nog een paar keer met grote hoeveelheden sneeuw te maken. Daardoor koelde het 20 december op veel plekken af naar -10 tot wel -17 graden!

Lees ook: December 2010: koudste decembermaand sinds 1969

Strooizout raakt op in december 2010

Het was compleet winter en met alle vorst en sneeuw die we hebben gehad die maand draaiden de strooiploegen overuren. Aan het eind van de maand raakte het strooizout zelfs op steeds meer plekken op. Alleen op de grote wegen kon nog gestrooid worden, wat betekende dat het op binnenwegen één grote glijpartij was.

Het is onvoorstelbaar hoe winters het in december 2010 was. Zeker als je bedenkt dat we de jaren nadien vaak boterzacht weer hadden, met december 2015 als groot dieptepunt. December 2010 zal een maand zijn om nooit te vergeten en zoveel kou en sneeuw maken we misschien wel nooit meer mee. Een lichtpuntje voor de winterliefhebber: dat betekent niet dat we sneeuw en ijs helemaal kwijtraken. Ook in een opwarmend klimaat kan het nog weleens flink koud worden of sneeuwen, maar het wordt wel steeds zeldzamer.

Lees ook: Zo warm worden onze winters door klimaatverandering

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black