Weerrecords: dit zijn de meest krachtige windstoten

10 maart 2020, 15:19

ANP-krachtige-windstoten-laten-haren-waaien-in-storm-1280x600
ANP-krachtige-windstoten-laten-haren-waaien-in-storm-1280x600

Van een briesje tot storm, in Nederland waait het vrijwel altijd. Soms zijn de windstoten zo krachtig dat je er op je fietsritje door de polder niet tegenin kunt beuken. Windstoten komen over de hele wereld voor, maar op sommige plekken waait het wel heel erg hard. Nieuwsgierig waar de zwaarste windstoot ooit werd gemeten? En hoe hard de meest krachtige windstoot in eigen land was? Lees dan snel verder!

Een windstoot is veel krachtiger dan de gemiddelde windsnelheid. Dat komt doordat een windstoot over slechts enkele seconden gemeten wordt. De meting van de gemiddelde windsnelheid duurt 10 minuten. In die 10 minuten kan de wind van slechts een licht briesje naar een felle rukwind gaan.

In Nederland spreken we van zware windstoten wanneer de wind uithaalt met 75-100 km/uur. Boven 100 km/uur is sprake van zeer zware windstoten. Windvlagen van minder dan 75 km/uur worden gewoon windstoten genoemd.

Windstoten van orkaankracht bestaan niet. Van een orkaan is namelijk sprake bij een gemiddelde windsnelheid over 10 minuten van 117 km/uur of meer.

NASA-Hurricane-Irma-trekt-over-de-Bovenwindse-Eilanden
NASA-Hurricane-Irma-trekt-over-de-Bovenwindse-Eilanden

Foto: Orkaan Irma, NASA

De meest krachtige windstoot ter wereld

Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur. Op het eiland wordt olie gewonnen en door de enorm krachtige wind raakten veel olie-installaties beschadigd. De wind was zelfs zo sterk dat een olieplatform net buiten de kust omver werd geblazen.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

De meest krachtige windstoot in Nederland

Zo hevig als de windstoot in Australië gaat het er bij ons niet aan toe. Toch kan de wind ook in Nederland hoge en verwoestende snelheden bereiken. Op 5 november 1948 trok een windhoos toevallig precies over een windmeter van het KNMI op Vlieland. Het resultaat was een windstoot van 202 km/u, de hevigste windstoot ooit in Nederland gemeten.

Het kan nog bonter. In Hansweert (Zeeland) haalde de wind tijdens een felle buienlijn op 5 februari 2013 uit naar maar liefst 230 km/uur. Gezien de weersituatie kan deze meting niet worden verworpen, maar het ontbreken van schade in de directe omgeving maakt deze meting verdacht en voorlopig ‘onofficieel’.

ANP-tornado-windhoos-richt-enorme-schade-aan-in-Tricht
ANP-tornado-windhoos-richt-enorme-schade-aan-in-Tricht

Foto: Verwoesting in Tricht na de tornado van 25 juni 1967, ANP

Mogelijk is het in de recente geschiedenis tot nog krachtigere windstoten gekomen in Nederland. Zo moeten de tornado’s die 25 juni 1967 over Chaam en Tricht trokken snelheden hebben bereikt van meer dan 250 km/uur. Omdat er geen metingen bekend zijn van de windstoten in deze tornado’s, kunnen we ook niet officieel spreken van de zwaarste windstoten ooit gemeten.

Foto: ANP

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black