Waarom het juist in de herfst zo vaak mistig is

20 november 2023, 17:13

Mist

In de herfst worden de dagen snel korter. Ook worden de nachten vochtiger en kouder. Dat zie je aan de condens die ’s ochtends op je auto zit en ook ontstaat regelmatig mist. Hoe komt het dat het juist in de herfst zo vaak mistig is? Dat leggen we uit in dit artikel.

Mist ontstaat meestal tijdens koude, heldere en windstille nachten. In de zomer zie je dan ook niet vaak mist, doordat de nachten kort en vrij warm zijn. Het komt soms wel tot een lokale mistbank of wat grondmist, maar van verkeershinderlijke mist is meestal geen sprake.

Tijdens de herfst worden de nachten snel langer en daardoor kan het veel sterker afkoelen. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Waterdamp in de lucht zie je niet. Maar als het blijft afkoelen is de lucht op een gegeven moment verzadigd. De waterdamp condenseert dan en wordt zichtbaar als druppeltjes. Mist bestaat dus uit kleine zwevende druppeltjes. Als je door de mist fietst kun je soms merken dat je nat wordt.

Lees meer over het ontstaan van mist.

In de zomer en aan het begin van de herfst blijft de mist vaak nog beperkt tot grondmist. Foto: Jannes Wiersema
In de zomer en aan het begin van de herfst blijft de mist vaak nog beperkt tot grondmist. Foto: Jannes Wiersema

Waarom dan juist in de herfst zoveel mist?

Dat het juist in de herfst zo vaak mistig is, komt doordat we dan net de zomer achter de rug hebben. De watertemperatuur van meren en zeeën bereikt aan het einde van de zomer of begin van de herfst zijn hoogtepunt. Hierdoor verdampt dan veel vocht en daardoor is de lucht ook vochtig. Doordat de lucht door de langer wordende nachten juist afkoelt stijgt de relatieve luchtvochtigheid. Hierdoor is de lucht vaker verzadigd en komt het tijdens koude en windstille nachten gemakkelijker tot mist.

Lees ook: Dit is wanneer je je mistlampen aandoet

In de herfst komt het in De Bilt gemiddeld op zo’n 32 dagen tot mist. In september worden gemiddeld 13 mistdagen geteld, in oktober 10 en in november 9. In de winter komt mist gemiddeld op 18 dagen voor (december 7, januari 6 en februari 5). De nachten zijn dan op zijn koudst en daardoor kan het gemakkelijk tot mist komen. In oktober, november en in de winter zijn de nachten lang en staat de zon overdag laag aan de hemel. De zon heeft dan te weinig kracht, waardoor mist moeilijk oplost en soms heel lang kan blijven hangen.

Of er komende dagen mist ontstaat lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Mistkans in lente neemt af door omgekeerde proces

In de lente neemt de kans op mist vanaf april sterk af, de nachten worden dan geleidelijk korter en minder koud. Er geldt dan het omgekeerde proces, door de winterkou is de hoeveelheid vocht in de lucht afgenomen, terwijl de lucht door het warmer worden juist meer vocht kan bevatten. Hierdoor raakt de lucht minder vaak verzadigd en komt mist minder vaak voor. Maar pas op bij een mooie rustige lentedag aan het strand. Als boven de koude Noordzee mist ontstaat kan deze bij een aanlandige wind je dagje strand verpesten.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven