Dit is wanneer je je mistlampen aandoet

22 september 2021, 06:10

Mist kan gevaarlijk zijn in het verkeer, maar bij een beetje nevel mogen de mistlampen zeker nog niet aan. Is er sprake van dichte mist, pas dan je snelheid aan en schakel de juiste verlichting in. In dit artikel lees je precies wanneer je welke mistlampen aan moet doen.

De stelregel bij verkeersbelemmerende mist is: halveer je snelheid, verdubbel je afstand. Zo voorkom je problemen als er iets onverwachts gebeurt en heb je meer tijd om te handelen.

Wat is dichte mist?

Wanneer waterdruppeltjes als een hangende deken op het landschap zichtbaar zijn, maar het zicht is nog meer dan 1000 meter noemen we dit nevel. In het verkeer heb je hiervan geen last. Loopt het zicht terug naar minder dan 1000 meter dan heet het mist. Bij minder dan 200 meter zicht is sprake van ‘dichte mist’ en wordt het zicht verkeersbelemmerend. Vanaf dit moment mag je je mistlampen aan de voorzijde aanzetten.

Op de snelweg betekent 200 meter twee hectometerbordjes (die staan rechts langs de weg). Lantaarnpalen staan in Nederland gemiddeld circa 75 meter uit elkaar, dus 2-3 lantaarnpalen is ook een goede maatstaf.

d2d6e377-vrij_26_jan_2018_jannes_wiersema_024_kisore

Lees ook: hoe ontstaat mist?

Mistlampen: het rode mistachterlicht

Je belangrijkste mistlamp is het felle rode achterlicht. Deze mag pas gebruikt worden bij zeer dichte mist. Hiervan is sprake als het zicht minder is dan 50 meter.

Dit gebeurt niet zo vaak, maar bijvoorbeeld tijdens jaarwisseling van 2020 naar 2021 was dit wel het geval in Utrecht en Zuid-Holland. Hiervoor gold code oranje. Tijdens de jaarwisseling van 2019 naar 2020 kwam het op grote schaal tot zeer dichte mist en was in enkele provincies zelfs een weeralarm van kracht.

Let op bij automatisch verlichting

Veel moderne auto’s hebben verlichting dat automatisch aangaat als het donker wordt. Bij mist werkt dit niet. De sensor reageert niet op mist en vindt het bij mist overdag meestal niet ‘donker genoeg’. Zet dus sowieso je dimlicht bij mist altijd handmatig aan en schakel bij (zeer) dichte mist ook handmatig de juiste mistlampen in.

Of er komende dagen mist wordt verwacht lees je uiteraard in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Bron: ANWB, Weeronline

Foto’s: Jannes Wiersema

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black