Dit is wanneer je je mistlampen aandoet

06 mei 2023, 06:10

Je mistachterlicht mag je gebruiken bij een zicht van minder dan 50 meter. Foto: Jannes Wiersema

Mist kan gevaarlijk zijn in het verkeer, maar bij een beetje nevel mogen de mistlampen zeker nog niet aan. Is er sprake van dichte mist, pas dan je snelheid aan en schakel de juiste verlichting in. In dit artikel lees je precies wanneer je welke mistlampen aan moet doen.

De stelregel bij verkeersbelemmerende mist is: halveer je snelheid, verdubbel je afstand. Zo voorkom je problemen als er iets onverwachts gebeurt en heb je meer tijd om te handelen. Hou er ook rekening mee dat het zicht van plaats tot plaats sterk kan wisselen.

Wat is dichte mist?

Wanneer waterdruppeltjes als een hangende deken op het landschap zichtbaar zijn, maar het zicht is nog meer dan 1000 meter noemen we dit nevel. In het verkeer heb je hiervan geen last. Loopt het zicht terug naar minder dan 1000 meter dan heet het mist. Bij minder dan 200 meter zicht is sprake van ‘dichte mist’ en wordt het zicht verkeersbelemmerend. Vanaf dit moment mag je je mistlampen aan de voorzijde aanzetten.

Op de snelweg betekent 200 meter twee hectometerbordjes (die staan rechts langs de weg). Lantaarnpalen staan in Nederland gemiddeld circa 75 meter uit elkaar, dus 2-3 lantaarnpalen is ook een goede maatstaf.

Verlichting bij mist. Foto: Jannes Wiersema.
Verlichting bij mist. Foto: Jannes Wiersema.

Lees ook: hoe ontstaat mist?

Mistlampen: het rode mistachterlicht

Je belangrijkste mistlamp is het felle rode achterlicht. Deze mag pas gebruikt worden bij zeer dichte mist. Hiervan is sprake als het zicht minder is dan 50 meter. Wanneer het mistachterlicht al gebruikt wordt wanneer er nog verder gekeken kan worden is dit hinderlijk voor andere weggebruikers.

Zeer dichte mist komt niet zo vaak voor en meestal slechts lokaal, maar bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling van 2020 naar 2021 was dit wel het geval in Utrecht en Zuid-Holland. Hiervoor gold code oranje. Tijdens de jaarwisseling van 2019 naar 2020 kwam het op grote schaal tot zeer dichte mist en was in enkele provincies zelfs een weeralarm van kracht.

Let op bij automatisch verlichting

Veel moderne auto’s hebben verlichting die automatisch aangaat als het donker wordt. Bij mist werkt dit niet. De sensor reageert niet op mist en vindt het bij mist overdag meestal niet ‘donker genoeg’. Zet dus sowieso je dimlicht bij mist altijd handmatig aan en schakel bij (zeer) dichte mist ook handmatig de juiste mistlampen in.

Of er komende dagen mist wordt verwacht lees je uiteraard in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Bron: ANWB, Weeronline

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black