Zo zien de eerste dagen van 2021 eruit

01 januari 2021, 07:59

ab75c9ad-weerfotojp-1280x600

Het weerbeeld ziet er de eerste dagen van het nieuwe jaar rustig en vrij koud uit. Er zijn wolkenvelden, maar de zon schijnt ook af en toe en het blijft grotendeels droog. Vooral de kustgebieden maken wel kans op een enkele bui. Zondag neemt de bewolking toe en valt later op de dag in het oosten en zuidoosten mogelijk (natte) sneeuw.

Het is op deze Nieuwjaarsdag bewolkt, maar geleidelijk breekt het wolkendek en schijnt af en toe de zon. In het noorden zijn gelijk al opklaringen en komen enkele buien voor. Door de combinatie van lichte neerslag met temperaturen rond het vriespunt kan het aan het begin van de ochtend lokaal verraderlijk glad zijn. Ook langs de westkust is vandaag kans op een enkele bui. In het zuiden en oosten blijft het grotendeels droog. Er staat weinig wind en het wordt op de meeste plaatsen 3-4 graden. In het westen stijgt het kwik naar 5-6 graden en op de Wadden en vlak aan zee kan het 7 graden worden.

Zondag vanuit het oosten (natte) sneeuw

In het eerste weekend van 2021 is het zaterdag op veel plaatsen droog. Alleen in het noordwesten is kans op een enkele bui. De bewolking overheerst en er is kans op (hardnekkige) mist. Toch kan vooral in de middag de zon regionaal doorbreken. De temperatuur stijgt naar 3 tot 6 graden met de hoogste temperaturen in het westen.

Na een nacht met landinwaarts plaatselijk lichte vorst is het zondag overwegend bewolkt. In het westen kan eerst de zon nog even schijnen, maar vanuit het oosten wordt de bewolking dikker en aan het eind van de middag en zondagavond stijgt de kans op (natte) sneeuw. De temperatuur stijgt naar maximaal 1 graad in het zuidoosten en 3-4 graden in het westen.

Ook in de nacht van zondag op maandag is vooral in het oosten en zuidoosten kans op sneeuw en maandagochtend is het in het oosten en zuidoosten mogelijk wit met een dun laagje sneeuw.

5df3f068-weerfotoak

Foto: Annemarie Kroon

Licht winters in de eerste week

Volgende week is het licht winters met af en toe wat neerslag en vooral landinwaarts kan dit (natte) sneeuw zijn. In de nachten vriest het tijdens opklaringen licht, maar in bewolkte nachten vriest het nauwelijks. Overdag is het maximaal 1 tot 4 graden. Daarmee start het nieuwe jaar vrij koud. De details voor volgende week volg je via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Youri Pruim

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black