Is er vaker storm met Sinterklaas of met Kerst?

07 december 2022, 16:42

Onstuimig weer. Foto: AdobeStock / Markus Gössing

In december is het niet alleen donker, maar kan het ook behoorlijk guur winterweer zijn. Het is dan heerlijk om binnen voor de open haard te zitten. Toch trotseren Sinterklaas en de Kerstman altijd ieder weertype, maar was er vaker storm tijdens Sinterklaas of tijdens Kerst?

Gemiddeld waait het vrijwel even hard tijdens Sinterklaas als tijdens Kerst. Wel heeft de Sint de zwaarste storm moeten doorstaan. Zo kwam het tijdens de sinterklaasstorm van 2013 tot windsnelheden van maar liefst 137 km/uur in het Friese Stavoren. Dit ging samen met de hoogst gemeten waterstanden in ons land sinds de watersnoodramp. Buiten Nederland kwamen 10 mensen door de storm om het leven. Verder kwam het tijdens Sinterklaas drie keer eerder tot storm in 1915, 1961 en 1972.

Toch heeft ook de Kerstman soms last van de wind. Tijdens Kerst is tot nu toe zes keer storm gemeten. Op Eerste Kerstdag stormde het alleen in 1999, maar op Tweede Kerstdag in 1912, 1913, 1974, 1990 en 1998. Daarmee stormde het op Tweede Kerstdag vaker dan op 5 december.

De zwaarste kerststorm vond plaats in 1999. Toen kwam het in Nederland tot windstoten van 100 km/uur, maar in Frankrijk waaide het toen nog harder. In Parijs werd windkracht 11 gemeten met windstoten tot maar liefst 170 kilometer per uur. Daardoor kwamen 3,5 miljoen Fransen zonder stroom te zitten.

WOL windschaal van Beaufort

Storm tijdens Kerst in 1717

Wie heel diep de archieven induikt, kan een tekst vinden over een zware storm tijdens Kerst in 1717. Hierin staat beschreven hoe Groningen onverwachts getroffen werd en 2400 mensen om het leven kwamen door overstromingen. Windmetingen uit deze tijd zijn er uiteraard niet.

Buiten de feestdagen heeft Sinterklaas het in ieder geval het best voor elkaar. De Sint kan in Spanje lekker van het zonnetje genieten, terwijl de Kerstman staat te bibberen op de Noordpool.

Of het deze Kerst ook gaat stormen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black