Dit is de natste en koudste Sint-Maarten

10 november 2022, 06:36

Kinderen gaan met Sint-Maarten langs de deuren, zingen liedjes en krijgen als beloning snoep. Foto: Henk Luntz

Vrolijke liedjes en kleurrijke lampionnetjes, 11 november gaan veel kinderen weer langs de deuren om Sint-Maarten te vieren. Soms is het weer tijdens dit feest van de heilige Martinus geen pretje met wind, regen en ijzige kou. Maar wat is eigenlijk de natste en koudste Sint-Maarten ooit?

Opvallend: op 11 november regent het veel vaker dan op een gemiddelde herfstdag. Sinds 1951 viel op maar liefst 77% van de Sint-Maartens regen. In een gemiddelde herfst regent het op 68% van de dagen. Puur naar de avonden gekeken valt gelukkig veel minder vaak regen. Sinds 1951 regende het op 29 Sint-Maartenavonden.

De natste Sint-Maarten is die van 11 november 2006. Felle buien trokken over Nederland en het waaide bovendien stevig. In De Bilt viel 12 mm regen. Op geen enkele andere Sint-Maarten regende het zo hard en veel. Gelukkig voor de kinderen en ouders was het tussen de buien door droog en verliepen de snoeptochten niet al te nat. In 2019 viel op de avond van Sint Maarten 7 mm regen.

De koudste Sint-Maarten

Misschien herinner je nog wel Sint-Maarten 2016. Die avond vroor het in een groot deel van het land en was het ijzig koud. In De Bilt was het om 21:00 uur al -2,7 graden en daarmee was het de koudste Sint-Maarten sinds 1951. In Twente vroor het die avond zelfs 5 graden!

Ook in 1952 en 1958 was het ronduit koud in de avond van 11 november. De temperatuur lag toen tussen 0 en +5 graden. Door de stevige, gure wind voelde het aan alsof het vroor. Het was niet alleen winderig en koud, ook viel in beide jaren wat regen.

De zachtste Sint-Maarten

Bibber je inmiddels na het lezen over al die natte en koude Sint-Maartens? Gelukkig is het tijdens Sint-Maarten ook regelmatig zacht geweest. 11 november 1971 spant de kroon met ’s avonds in De Bilt zelfs 14 à 15 graden! Ook bij de viering van Sint-Maarten in 1977 en 2015 was het boterzacht met respectievelijk 14 en 13 graden.

Lees ook het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor de meest actuele verwachting van Sint-Maarten.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black