Is het vaak slecht weer bij de intocht van Sinterklaas?

18 november 2023, 07:12

Feestdagen
Kindjes wachten in de regen met paraplu op intocht Sinterklaas. Foto: Loes van Eck-Verhoeven

Woelige wateren, regen en soms zelfs storm. Sinterklaas gaat door weer en wind om in Nederland te komen en dat midden in de herfst! Slecht weer hoort voor ons gevoel dan ook bij de intocht van Sinterklaas. Maar of het weer echt vaak zo slecht is bij de binnenkomst van de Sint lees je in dit artikel.

Om te bepalen of het vaak slecht weer is bij de intocht van Sinterklaas hebben we gekeken naar alle intochten van deze eeuw. Daarbij houden we rekening met regen, wind, zon en de maximumtemperatuur.

Sinds 2000 heeft het op twaalf dagen waarop de intocht van Sinterklaas plaatsvond geregend. Tien edities verliepen geheel droog. Vooral in de periode 2008 tot en met 2017 was het regelmatig nat op de dag dat de stoomboot in Nederland aanmeerde. Toch was het vaak droger dan het op het eerste gezicht lijkt. Meestal trokken enkele buien over en was het tussendoor lange tijd droog. In 2021 viel tijdens de intocht op zaterdag slechts zeer lokaal een bui en in 2022 was het droog en zonnig.

Zeven intochten verliepen deze eeuw geheel zonloos. Dat betekent dat in vijftien edities wél de zon scheen. Slechts bij zes intochten was het koud, doordat de maximumtemperatuur ruim onder 10 graden uitkwam of er veel wind stond.

De natste intocht van Sinterklaas

De natste intocht van de afgelopen jaren is die van Dokkum in 2017. Talrijke felle buien trokken over de Friese plaats en daarbij was het ronduit guur. De maximumtemperatuur kwam uit op 8 graden, maar door de stevige wind lag de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

Ook bij de intocht in Maassluis in 2016 was het geen pretje om langs de route te staan. Het was waterkoud met slechts 6 graden, de zon scheen nauwelijks en soms viel motregen.

De zonnigste intocht

Zo slecht als het weer bij de intocht van Sinterklaas in 2017 was, zo mooi was het op 12 november 2022 in Hellevoetsluis en op 17 november 2018 toen de Sint aan de Zaanse Schans aanmeerde. De zon scheen maar liefst 8 uur in 2022 en 7 uur in 2018 en daarmee waren dit de zonnigste intochten van deze eeuw! Bovendien bleef het beide keren de hele dag droog. Wel was het in 2018 vrij koud met een maximumtemperatuur van 8 graden. In 2022 was het juist bijzonder zacht met maxima rond 16 graden. Met 16,2 graden was het in De Bilt de warmste 12 november ooit gemeten.

Zachte én winderigste intocht in 2009

Op 14 november 2009 kwam de Sint aan in Schiedam. In de Zuid-Hollandse plaats werd het die dag maar liefst 15 graden! Echt genieten was het niet, want deze intocht was de winderigste van deze eeuw. Ook de intocht van 2020 verliep behoorlijk zacht met een maximumtemperatuur van 14,7 graden. Een regengebied trok die dag naar het noorden weg, waarna de zon doorbrak. Ook in 2021 was het zacht met 10 graden in het oosten tot 14 in het westen.

Conclusie

De afgelopen jaren was het heel afwisselend weer tijdens de intocht van Sinterklaas. Slecht weer met kou, regen en wind komt bijna niet voor. Alleen in 2016 en 2017 was het echt guur langs de route.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven