Guur en buiig tijdens intocht Sinterklaas

18 februari 2019, 11:44

Intocht_Sinterklaas-1280x600
Intocht_Sinterklaas-1280x600
Intocht_Sinterklaas-1280x600

Slecht nieuws voor de Sint, zijn pieten en alle mensen die aanstaande zaterdag naar het centrum van Dokkum gaan voor de Sinterklaasintocht: het wordt buiig met een koude wind. De thermometer zal maximaal 8 graden aangeven, maar de buien en een matige tot krachtige wind laten de gevoelstemperatuur soms dalen tot het vriespunt. Ook in de rest van het land is het buiig en koud.

Volgens verwachting zal de goedheiligman met zijn pieten tussen 12:00 en 12:30 uur de vestingstad in het noorden van Friesland binnenvaren. Na een kleine vaartocht door de Baantjegracht, de Zuidergracht en Het Grootdiep volgt nog een wandeltocht door de binnenstad die eindigt op de markt.

Het weerbeeld zal bestaan uit buien met tussendoor af en toe zon. De buien kunnen best hevig zijn met korrelhagel, stevige windstoten rond 70 km/u en mogelijk zelfs een klap onweer. Als het even zonnig is ligt de temperatuur op een graad of 8, maar gedurende een bui is het nog een aantal graden kouder. De matige tot krachtige noordwestenwind veroorzaakt beduidend lagere gevoelstemperaturen. Tijdens een bui en in de wind ligt de gevoelstemperatuur zelfs rond het vriespunt.

Dokkum-Sinterklaas-weersverwachting
Dokkum-Sinterklaas-weersverwachting

Na een vriendelijke vrijdag slaat het weer zaterdagnacht om.

Iets minder buiig in het binnenland

In tal van andere plaatsen vindt de Sinterklaasintocht later in de middag plaats. Het weerbeeld zal in alle plaatsen in de kustprovincies vergelijkbaar zijn met dat in Dokkum. Verder landinwaarts zijn de buien wat minder talrijk en hevig. Ook waait het in het binnenland wat minder hard, waardoor het gevoelsmatig minder koud is.

Vorig jaar was het kouder

In 2016 vond de Sinterklaasintocht op 12 november plaats in Maassluis. Daarbij was het slechts een graad of 5 en veroorzaakte een gure zuidoostenwind gevoelstemperaturen rond of zelfs iets onder het vriespunt. Wel bleef het droog.

Liever naar het thuisland van Sinterklaas? Profiteer dan nu van extra kortingen bij Traveltroef.nl dankzij onze exclusieve kortingscodes en vouchers!

Foto: Jannes Wiersema

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven