Wat is het beste weer om een kerstmarkt te bezoeken?

17 december 2022, 14:34

Kerstmarkt Keulen. Foto: Adobe Stock / Ramses

Kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België zijn er vaak de hele maand december en sommige openen al eind november. In deze tijd van het jaar kan het hard stormen, regenen, maar ook sneeuw en vorst zijn goed mogelijk. Wat is eigenlijk het ideale weer voor het bezoeken van een kerstmarkt?

De beste temperatuur is lastig te bepalen. Eigenlijk is de temperatuur vaak prima. Het hoeft niet per se te vriezen, maar het mag wel. De waarde die de thermometer aangeeft zegt overigens niet alles. De gevoelstemperatuur is veel belangrijker en die hangt in de winter sterk van de wind af. Daar is voorwaarde één: weinig wind.

Hoge temperaturen, voor de tijd van het jaar, doen wel wat af aan de feestvreugde. Laten we zeggen dat, voorwaarde twee, meer dan 10 graden toch wel te warm is voor een kerstmarkt. In december kan het overigens gemakkelijk een aantal dagen 10 graden of warmer zijn. In de recordwarme december van 2015 werd het zelfs vrijwel elke dag meer dan 10 graden en was het op beide kerstdagen zelfs 14 graden!

Graag niet te warm dus en vrij koud mag, maar uiteraard is strenge vorst iets te veel van het goede. Voorwaarde drie: geen temperaturen lager dan -10 graden.

Kerstmarkt Dresden. Foto: Adobe Stock / Santosha57
Kerstmarkt Dresden. Foto: Adobe Stock / Santosha57

Geen gladheid

Wat sneeuw in het decor is leuk, maar platgetrapte sneeuw kan glad zijn. IJzel is helemaal gevaarlijk. Niet alleen op de kerstmarkt zelf, maar ook op de wegen ernaartoe. Overigens zal gladheid op en rondom kerstmarkten overal actief bestreden worden. Voorwaarde vier: geen gladheid.

Droog of lichte sneeuw

Een buitenevenement in de regen is zelden leuk. Plensbuien zijn het vervelendst, maar op motregen zit ook niemand te wachten tijdens een bezoek aan een kerstmarkt. Sneeuw is wel een uitzondering. Het hoeft niet met bakken tegelijk naar beneden te komen, maar een paar vlokjes passen wel goed bij de sfeer. De sneeuw mag er natuurlijk ook al liggen. Voorwaarde vijf: droog of lichte sneeuw.

Het beste weer voor een bezoek aan een kerstmarkt

Ideaal weer voor een kerstmarktbezoek is het als: de temperatuur tussen 10 en -10 graden ligt, er weinig wind staat, het niet glad is en het droog is of heel licht sneeuwt.

Weten wat voor weer het komende tijd is. Check het meest actuele weerbericht voor Nederland.

Vind je dit soort berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black