Wat bepaalt de gevoelstemperatuur?

30 januari 2020, 11:05

weerfotogevoel-1280x600
weerfotogevoel-1280x600

Het voelt soms een stuk kouder of warmer dan de thermometer aangeeft en daarom wordt steeds vaker gesproken van gevoelstemperatuur. Met name in de winter en de zomer kunnen de verschillen met de gewone temperatuur groot zijn en is het goed om de gevoelstemperatuur in de gaten te houden, omdat die daadwerkelijk effect op je lichaam heeft. Bij een gevoelstemperatuur van 15 graden onder nul is er bijvoorbeeld kans op onderkoeling en bevriezing.

De gevoelstemperatuur in de winter wordt bepaald door de wind. Bij nul graden en een storm is de temperatuur voor het gevoel 10 graden onder nul. Bij min 10 en een stevige noordoostenwind kan de gevoelstemperatuur dalen tot min 20.

In de zomer bepaalt de luchtvochtigheid de gevoelstemperatuur. Als het 27 graden is en er is een hoge luchtvochtigheid dan kan het als 29 graden aanvoelen. Dat komt omdat je lichaam bij een hoge luchtvochtigheid minder zweet waardoor je het eerder warm hebt. Met name landen in de tropen, zoals Thailand, hebben een hoge luchtvochtigheid, zeker in het regenseizoen. Dat zorgt voor een hogere gevoelstemperatuur. Het voelt dan aan als broeierig en drukkend warm.

Gevoelstemperatuur in Nederland hoger in de zomer

In Nederland hebben we ook vaak te maken met een hoge luchtvochtigheid. Bij ons komt de wind meestal uit het zuidwesten en die neemt vocht mee uit de Noordzee. Ook regent het relatief vaak in Nederland waardoor de luchtvochtigheid hoger is. Aan de kust is de luchtvochtigheid ook hoger door de nabijheid van de zee. Als het in het binnenland 29 graden is, en aan de kust 25, dan is de temperatuur voor het gevoel aan de kust vaak ook rond de 29 graden door het vocht in de lucht.

In de herfst en de lente kan de gevoelstemperatuur ook hoger of lager liggen, afhankelijk van de combinatie van wind en luchtvochtigheid, maar dan zijn de regionale verschillen minder groot en ook is het effect ervan minder groot.

De temperatuur voor de komende tijd vind je in ons weerbericht.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Foto: B. Saanen

Author Image

ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black