De invloed van het weer op het verkeer

15 april 2024, 16:01

Weer en verkeer
Drukke ochtendspits door regenachtig weer. Foto: J. de Jong

Een flinke vertraging door files kan zeer vervelend zijn. Files kunnen meerdere oorzaken hebben, maar regelmatig speelt het weer een rol. Ook kan het weer soms tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden, ook als het niet druk is op de weg. Lees meer over de rol van weer in het verkeer.

De grootste weergerelateerde veroorzaker van verkeershinder is regen. Hevige plensbuien kunnen het zicht enorm beperken en af en toe komt het verkeer zelfs nagenoeg tot stilstand door een hoosbui.

Drukke spits op de snelweg bij Nieuwe Wetering door regen. Foto: Ton Wesselius.
Drukke spits op de snelweg bij Nieuwe Wetering door regen. Foto: Ton Wesselius.

Veel vaker regent het met een normalere intensiteit. Dit is meestal niet zo erg, maar het leidt wel tot extra files. Vooral in de winterperiode, als de ochtend- en avondspits deels in het schemerdonker verlopen, nemen de files bij regenachtig weer sterk toe.

Meer overlast door weer in het verkeer in de winter

Vooral in de herfst en de winter kan ook mist overlast veroorzaken. Bij minder dan 200 meter zicht is mist echt hinderlijk in het verkeer. Zeer verraderlijk zijn mistbanken. Dit zijn plaatselijke mistgebieden. Erbuiten is het zicht prima, maar in een mistbank is het zicht ineens veel slechter.

Uiteraard kan ook gladheid verraderlijk zijn. Bij gladheid op grote schaal wordt in Nederland volop gestrooid, toch kan het soms spekglad zijn. In sommige weersituaties is dit niet te voorkomen. Ook kan gladheid zeer lokaal ontstaan en worden niet alle wegen gestrooid.

Oppassen geblazen bij sneeuwval! Foto: AdobeStock / Martin Bergsma.
Oppassen geblazen bij sneeuwval! Foto: AdobeStock / Martin Bergsma.

Lees ook: Wanneer is het glad op de weg?

Is je auto helaas zwaar beschadigd geraakt tijdens een ongeluk in slecht weer? Zoek dan hier naar tweedehands auto's.

Storm en zware windstoten

Dat veel wind hinderlijk is voor verkeer mag duidelijk zijn. Het is belangrijk om beide handen aan het stuur te houden om te voorkomen dat je auto ineens een zwieper opzij maakt. Houd ook rekening met andere weggebruikers die opeens van hun baan afwijken. Vooral op plekken waar de wind vrij spel heeft, zoals open vlaktes, dijken en bruggen, kan het extra gevaarlijk zijn. Rijden tijdens storm met en lege vrachtwagen of een auto met aanhanger is sowieso af te raden.

Banner Whatsapp WOL

In de winter stormt het vaker dan in de zomer, maar zware windstoten kunnen zeer zeker ook in de zomer voorkomen. Elk jaar komt het in de zomermaanden wel een paar keer tot onweersbuien met zware windstoten. Door het plaatselijke en onvoorspelbare karakter kunnen windstoten tijdens onweersbuien extra gevaarlijk zijn.

In de zomermaanden rijden meer mensen rond met een caravan achter de auto. Caravans vangen veel wind en kunnen veel makkelijker omver worden geblazen. Ook voor motorrijders zijn windstoten zeer gevaarlijk.

Waarschuwing voor de forse wind op de Ketelmeerbrug in Flevoland. Foto: AdobeStock / Holland-PhotoStockNL.
Waarschuwing voor de forse wind op de Ketelmeerbrug in Flevoland. Foto: AdobeStock / Holland-PhotoStockNL.

Meer over storm en zware windstoten.

Laagstaande zon

Een laagstaande zon kan het zicht soms flink beperken. Hartje winter staat de zon grote delen van de dag laag aan de hemel, maar in ook andere maanden kan een laagstaande zon hinderlijk zijn. Dit geldt dan uiteraard voor de tijdsperiodes even na zonsopkomst en even voor zonsondergang.

Lees ook: In deze periode hebben we de meeste last van de laagstaande zon

Als je precies in de richting van de zon rijdt kan het soms net niet lukken om de zon te verbergen achter de zonneklep van de auto. Het dragen van een zonnebril helpt bij direct zonlicht van voren vaak maar een beetje. Extra vervelend kan het zonlicht zijn als het nog een keer extra gereflecteerd wordt op een nat wegdek.

Lees in het weerbericht Nederland welk weer je vandaag en komende dagen onderweg kan verwachten.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven