Het voordeel van winterbanden

04 december 2023, 06:23

Gladheid
Winterbanden zijn aan te raden in het winterseizoen. Foto: AdobeStock / alexanderuhrin

Waarom zijn winterbanden zo belangrijk? We vertellen je wat de voordelen van winterbanden zijn. Is het verschil in remweg echt zo groot en wanneer zijn ze verplicht? Je leest het allemaal hier in dit artikel.

Het winterseizoen loopt grofweg van november tot en met maart. Winterbanden bieden meer grip bij temperaturen lager dan 7 graden. Wanneer de temperaturen onder deze waarde uitkomt, blijft het rubber van de winterband flexibel wat zorgt voor meer grip. De zomerband wordt dan juist harder naarmate de temperatuur daalt en dat leidt tot minder grip op de weg.

De kans op ongelukken bij winterweer is een stuk kleiner met een winterband, want met een winterband komt de auto veel sneller tot stilstand op een besneeuwd wegdek. Ook wordt de levensduur van je zomerbanden bespaard in de winterperiode, doordat je tijdens de wintermaanden op andere banden rijdt.

Verder is er minder kans op aquaplanning bij hevige regen. Een probleem op natte wegen is dat het water op de band niet afgevoerd kan worden en dat de auto gaat zweven. Dankzij een dieper profiel is de winterband in staat meer water af te voeren bij hogere snelheden.

Verschil in remweg zomerband en winterband

Winterbanden zijn niet alleen bij sneeuw en ijzel veiliger dan zomerbanden. Datzelfde geldt ook bij lage temperaturen en slechte weersomstandigheden. Bij het remmen op een nat wegdek is de remafstand van een winterband onder 7 graden aanzienlijk korter dan de remweg van een zomerband bij dezelfde temperatuur. Op sneeuw is de remweg, bij een snelheid van ongeveer 50 km/uur, met winterbanden de helft korter dan met zomerbanden.

Winterband op een met sneeuw bedekte weg. Foto: AdobeStock / Popa
Winterband op een met sneeuw bedekte weg. Foto: AdobeStock / Popa

Kan je het hele jaar op winterbanden rijden?

Dat kan, maar verstandig is het niet. Er zijn namelijk twee belangrijke factoren om niet het hele jaar op winterbanden te rijden. Het zachte rubber zorgt er ten eerste voor dat de banden juist bij zomerse temperaturen zeer snel zullen slijten. Je bent dan heel snel toe aan weer een nieuwe set banden een dat is zonde van het geld.

Ook hebben winterbanden juist in de zomer minder grip. De rubbersamenstelling is echt gemaakt om optimaal te presteren bij koude en winterse omstandigheden.

Als de temperaturen structureel boven 7 graden uitkomen dan doe je je zomerbanden er weer onder. Vaak is dat in maart of april. Als het weer kouder wordt dan doe je in oktober of november de winterband er weer onder. Zo ben je altijd veilig onderweg met de juiste band.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn in veel landen van Europa verplicht bij winterse omstandigheden. Winterse omstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw of gladheid door ijs- of rijpvorming.

Over het algemeen gaat de winterbandenwet van kracht bij winterse omstandigheden. Toch is in veel landen ook een bepaalde periode afgesproken en vaak is dat van 1 november tot en met 1 april.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven