Wat is aquaplaning?

15 april 2024, 11:20

Weer en verkeer
Aquaplaning. Foto: Adobe Stock / Kim

Aquaplaning kan heel gevaarlijk zijn. Je auto wordt tijdelijk onbestuurbaar. Maar hoe ontstaat het precies en wat moet je doen bij aquaplaning om zo snel mogelijk je auto weer onder controle te krijgen? We leggen je het uit in dit artikel. 

Zware buien kunnen hinderlijk zijn in het verkeer. Het zicht buiten is slecht en bij stortbuien krijgen ook de ruitenwissers op de hoogste stand je ruit niet snel genoeg schoon. Het grootste gevaar komt echter van het water op de weg. Tijdens en vlak na een felle bui kan er een laagje water op de weg liggen en dat is het moment waarop aquaplaning kan ontstaan. 

In ons uitgebreide weerbericht kan je lezen of er binnenkort zware buien op het programma staan.

Bij aquaplaning zijn de banden van je auto niet meer in staat om het water snel genoeg af te voeren. Er ontstaat dan een dun laagje water tussen de weg en je banden. Hierdoor kan je niet meer sturen of remmen. Dit gebeurt juist bij hogere snelheden omdat je banden dan meer water af moeten voeren om contact met de weg te houden. In de bebouwde kom hebben je autobanden wel minder grip als het heel nat is, maar je auto raakt doorgaans niet onbestuurbaar. Hoe hoger je snelheid, hoe eerder je last kunt krijgen van aquaplaning.

Wat kan je doen om aquaplaning te voorkomen? 

Belangrijk om de kans op aquaplaning klein te houden zijn goede banden. De mate waarin je banden water kunnen afvoeren hangt af van het profiel, de groeven in je banden. Wettelijk gezien moet de diepte van het profiel minimaal 1,6 mm zijn, maar het is verstandig om je banden veel eerder te vervangen, bijvoorbeeld bij een waarde tussen 3 en 4 mm. Hierbij zijn je achterbanden belangrijker dan je voorbanden. Ook is het belangrijk je band goed op spanning te houden. 

Profieldiepte meten van een autoband. Foto: Adobe Stock / clownbusiness
Profieldiepte meten van een autoband. Foto: Adobe Stock / clownbusiness

Daarnaast is het verstandig bij het rijden op een kletsnat wegdek om wat gas terug te nemen. Let bij wegen met spoorvorming extra op. Doordat in een ‘spoor’ snel water blijft staan is de kans op aquaplaning groter. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen buien en regen?

Wat te doen bij aquaplaning?

Op het moment dat aquaplaning ontstaat kan je niet remmen of sturen en dit moet je ook niet doen. Je kan het beste het gas loslaten, het stuur goed recht houden en voor je blijven kijken. Je auto zal vanzelf wat vertragen. Zodra je weer grip voelt kan je voorzichtig sturen en remmen of juist weer gas geven.

Bij slecht weer brengt autorijden dus extra risico’s met zich mee. Kom je door aquaplaning in een ongeluk terecht, dan ben je in de meeste gevallen de verantwoordelijke partij. Je (verplichte) WA-autoverzekering vergoedt schade aan andere auto’s. Een all-risk autoverzekering afsluiten dekt ook schade aan je eigen auto. Zo zorg je dat je ook jezelf en je eigen auto verzekert voor ongelukken.

Uitglijden in de badkamer

Niet alleen auto’s kunnen last hebben van aquaplaning. Als je op een natte, gladde vloer loopt, bijvoorbeeld in je badkamer of in het zwembad, kan er kortstondig een dun laagje water precies tussen je voet en de ondergrond ontstaan en heb je even geen contact met de vloer. Hierdoor kan je uitglijden.

Er zijn meer weersomstandigheden die zeer hinderlijk kunnen zijn op de weg. Lees ook: de invloed van weer op het verkeer.

Banner Whatsapp WOL

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven