Stevige onweersbuien op komst: dit kunnen we verwachten

09 juli 2024, 11:20

Onweer
Er is kans op fiks onweer! Foto: Wouter van Bernebeek

Vandaag wordt het op uitgebreide schaal zomers warm, maar lang duurt deze warmte niet. Later in de middag en tijdens de avonduren trekken stevige regen- en onweersbuien over het land die de warmte weer verdrijven. Wat je precies kan verwachten lees je hier.

Met een zuidoostenwind wordt warmere lucht aangevoerd richting ons land. De temperatuur loopt snel op en in de middag wordt het in bijna heel het land zomers warm met 25 graden in de kustgebieden tot 29 graden in het zuidoosten. In Limburg kan het 30 graden worden.

Zware windstoten en grote hagelstenen

In de loop van de dag ontstaan in de warme lucht boven het noordwesten van Frankrijk de eerste buien. Gedurende de middag trekken deze buien geleidelijk richting Nederland en op dit moment lijken ze aan het einde van de middag Zeeland binnen te komen. Gedurende de avond verplaatsen de buien zich noordoostwaarts over het land.

Code oranje vanwege stevige onweersbuien.
Code oranje vanwege stevige onweersbuien.

Regionaal kunnen de buien stevig uitpakken met kans op onweer, grote hagelstenen en lokaal zeer zware windstoten tot circa 100 km/uur. Ook kan het tijdens deze buien echt stevig doorplenzen. Lokaal kan meer dan 40 mm regen vallen. Wateroverlast is dus zeker niet uit te sluiten. Waar de meest pittige exemplaren precies gaan vallen is nog onzeker. Vanmiddag komen we met een live-blog over de onweerssituatie.

Woensdag minder warm

In de loop van de avond wordt het in het uiterste zuidwesten als eerste droger. In de nacht naar woensdag verlaten de buien ons land uiteindelijk via het noordwesten. Op woensdag volgt dan een vrij rustige weerdag met flink wat ruimte voor de zon. Een enkele bui behoort vooral in de ochtend nog wel tot de mogelijkheden. Van zomerse warmte is waarschijnlijk geen sprake meer.

Onze collega's van Weerplaza leggen in deze video uit wat jij moet doen bij hevig onweer:

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven