Kletsnatte dinsdag met kans op onweer in het zuidoosten

17 juni 2024, 10:10

Weer en verkeer
Verkeershinder door regen. Foto Gieny Westra

Nat, natter, natst. Het is de laatste tijd bijna dagelijkse kost. We hebben al maanden te maken met veel meer regen dan gebruikelijk en ook dinsdag moeten we weer rekening houden met een kletsnatte dag met vooral in het zuidoosten kans op onweer. Waar de meeste neerslag wordt verwacht lees je hier.

Juni is op meerdere plekken alweer kletsnat verlopen. Vooral het noorden heeft deze maand al veel regenwater moeten verduren met op uitgebreide schaal meer dan 70 mm. Zeer lokaal is in het noordoosten van het land zelfs al meer 150 mm regen gevallen! Ter vergelijking: het klimaatgemiddelde van heel juni bedraagt slechts 68 millimeter. In het zuiden en zuidoosten is met 15 tot 30 mm deze maand wat minder gevallen, maar dit is de regio die dinsdag juist veel te verduren krijgt.

Opnieuw bijna een maandsom aan neerslag?

Na een overwegend droge maandag krijgen we dinsdag weer een heel ander weerbeeld voorgeschoteld. De dag begint nog droog, maar heel lang duurt dit niet. In het midden en zuiden overheerst de bewolking al in de ochtend, terwijl in het noorden de zon nog een tijdje te zien is. Vanuit het zuiden neemt de bewolking verder toe en in de loop van de ochtend trekt een gebied met intensieve regen ons land binnen.

Gedurende de dinsdag trekt dit regengebied vrij traag noordoostwaarts ons land over. Een groot gedeelte van de dag gaat het dan ook stevig regenen. De meeste regen wordt verwacht in het zuidoosten en daar is ook kans op een klap onweer. In de zuidoostelijke helft van het land kan op grote schaal 10-20 mm vallen. Regionaal is in Limburg zelfs 40-50 mm mogelijk en dan hebben we het toch weer over bijna een maandhoeveelheid aan neerslag. Wateroverlast is hier dan ook zeker niet uit te sluiten, zeker in het Limburgse heuvelland is dit een risico. In het noorden valt beduidend minder regen en waarschijnlijk houdt het Waddengebied het zelfs helemaal droog.

Extra drukke avondspits

Tijdens de avondspits regent het op veel plekken in het land nog stevig door. Vooral over de Tijdens de avondspits regent het op veel plekken in het land nog stevig door. Vooral in de provincies Utrecht, Gelderland, Brabant en Limburg kan het echt flink doorplenzen. Houd dus rekening met een extra drukke avondspits! Bovendien is ook kans op onweer, maar de meest pittige onweersbuien zijn weggelegd voor België en Duitsland die duidelijk in de warme lucht zitten. Het is niet uitgesloten dat het zuiden van Limburg dinsdagavond een staartje meepikt van deze intensieve buien. Mogelijk komt het hier dan ook tot hagel en zware windstoten.

Vanaf woensdag een verbetering?

De dagen daarna lijkt er een weersverbetering aan te komen. Vooral woensdag is het prima buitenweer met veel ruimte voor de zon bij 17 tot 21 graden. Donderdag loopt de temperatuur wat verder op naar 20-24 graden. Toch moeten we later op donderdag en vrijdag tijdelijk weer rekening houden met enkele stevige regen- en onweersbuien. Het weekend ziet er dan weer beter uit!

Website blog banner Im Weather

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven