Wat is het verschil tussen buien en regen?

21 maart 2023, 11:43

Lopen door de regen met paraplu. Foto: Jolanda Bakker

Worden buien verwacht of valt er regen. Dit kan je lezen in het uitgebreide weerbericht Nederland en is beslist niet hetzelfde. Benieuwd naar het verschil? Lees dan verder.

Bij perioden met regen denk je aan langdurig grijs en druilerig weer. Moet je er doorheen dan is regenkleding aan te raden.

Staan buien op het programma dan valt soms neerslag, maar zijn er ook droge perioden. Daarbij kan ook de zon soms uitbundig schijnen. Tijdens een bui regent het wel vaak harder dan tijdens perioden met regen.

Lees ook: wat is het verschil tussen regen en motregen.

Grijs en regenachtig. Foto: Jannes Wiersema.
Grijs en regenachtig. Foto: Jannes Wiersema.

Verschil buien en regen op de neerslagradar

Buien zijn op de radar te zien als kleine gebiedjes met neerslag. Moet je op een dag met buien naar buiten dan heeft het veel zin om de neerslagradar te raadplegen. Mogelijk is het slim om tien minuten eerder te vertrekken of juist vijf minuutjes langer te wachten.

Regen is op de radar een groot aaneengesloten gebied. Regent het buiten dan kan dat meestal nog wel even duren. Alleen als het gebied bijna voorbij is heeft het zin om even te wachten voordat je naar buiten gaat.

Word je toch overvallen door neerslag kan je overwegen te schuilen. Gaat het om een korte bui dan kan je hem uitzitten, bij een regengebied heeft dat meestal weinig zin.

Een bui. Foto: Jannes Wiersema
Een bui. Foto: Jannes Wiersema

Vind je dit soort artikelen interessant? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief!

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black