Regent het in de herfst het meest?

26 oktober 2023, 12:04

Regen in de herfst. Foto: Corry van Dalen

De herfstmaanden september, oktober en november hebben de naam nat te zijn, maar valt de meeste regen wel in de herfst? In dit artikel lees je of de herfst inderdaad natter is dan andere jaargetijden en of dat in elke regio zo is.

Gemiddeld, klimaatperiode 1991-2020, valt er over het hele land per jaar 853 millimeter. Als we dit delen door de vier jaargetijden, dan zou er per jaargetijde gemiddeld ruim 213 millimeter moeten vallen. Zo gelijkmatig is de neerslag per jaar natuurlijk niet verdeeld. In de lente valt veruit de minste neerslag met in totaal landelijk gemiddeld 154 millimeter. Het natst is het in het midden van het land met op meerdere plaatsen rond 165 mm neerslag in de lente. Het droogst zijn de Waddeneilanden met ongeveer 132 mm. De reden is het nog koude zeewater. Een koude zee verdampt minder vocht dan een warme zee. Wolken kunnen zich daardoor moeilijker vormen en als gevolg daarvan valt minder neerslag direct aan zee.

In de zomer valt gemiddeld 235 millimeter regen en dat is redelijk gelijkmatig over het land verdeeld. Zo valt op de Wadden 215 mm en in het oosten en zuidoosten ongeveer 225 mm. Elders valt tussen 240 en 260 mm en veelal zijn (onweers)buien de regenbrengers.

Paraplu nodig op regenachtige dag. Foto: Jolanda Bakker
Paraplu nodig op regenachtige dag. Foto: Jolanda Bakker

Tijdens de winter valt gemiddeld over het land 219 millimeter en ook dan zijn er weinig verschillen over het land. Midden-Limburg is het droogst met 190 mm, elders valt tussen 212 en 239 mm.

Herfst in het grootste deel van het land het natst

Nu we alle andere jaargetijden hebben genoemd zien we dat we van de jaarsom nog 245 millimeter overhouden voor de herfst. Daarmee is de herfst inderdaad het natste jaargetijde. Toch is het niet overal even nat. Op de Wadden en in Noord-Holland valt in de herfstmaanden 288 millimeter. Dat komt door kustconvergentie. Als koudere lucht over relatief warm zeewater trekt kunnen zwaardere buien voorkomen. Hoe warmer het water is, hoe meer vocht meegenomen kan worden in de stijgende luchtbellen. Daardoor kan extra veel regen vallen. Als deze buien verder landinwaarts trekken doven de buien snel weer uit, want landinwaarts is de lucht in het najaar vaak kouder dan boven het relatief warme zeewater.

Vallende bladeren in de herfst. Foto: Ton Wesselius
Vallende bladeren in de herfst. Foto: Ton Wesselius

De zware buien in het noorden en westen bereiken het oosten en zuidoosten niet en daar is het dan ook duidelijk droger. Als we naar de getallen kijken dan is de zomer daar zelfs iets natter dan de herfst. In het midden van Limburg valt gemiddeld in de herfstmaanden 181 mm. In de zomer valt in deze regio 219 mm.

De conclusie die we kunnen trekken is duidelijk. Het regent in de herfst inderdaad vaker dan in andere jaargetijden, maar toch is het niet overal in het land het geval. In het oosten en zuidoosten is de zomer het natst met gemiddeld ruim 20 mm meer neerslag dan in de herfst.

Heeft de herfst ook de meeste neerslagdagen?

Over een heel jaar is het gemiddeld over het land op 168 dagen droog. Dat betekent dat er op 197 dagen neerslag valt. Van de gemiddeld 91 dagen die een seizoen telt, is het in de lente en zomer het droogst. In de lente is het op 50 van de 92 dagen droog. In de zomermaanden is het op 48 van de 92 dagen droog.

De kans op neerslag is in de herfst- en wintermaanden dan ook het grootst. Van de ruim 90 dagen in december, januari en februari is het slechts op 33 dagen droog. In de herfst is het op 37 van de 91 dagen droog. Het aantal natte dagen is dan ook weggelegd voor de winter met in totaal 57 neerslagdagen. De herfstmaanden september, oktober en november tellen 54 dagen met neerslag.

Of het de komende tijd nat is, dat lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven