In deze gebieden zijn winterbanden verplicht en dit is wanneer ze nodig zijn

24 januari 2024, 16:43

Wintersport
Winterbanden. Foto: Adobe Stock / Sebastian

Het wintersportseizoen is in volle gang en dat betekent dat menig vakantieganger zich naar de Alpen gaat begeven. In Nederland hebben we geen verplichting voor winterbanden maar in vele Europese landen geldt dat wel. In dit artikel lees jij waar.

Jaarlijks vertrekken vele Nederlanders naar de Alpen voor een skivakantie. In ons land verlopen de winters veelal zacht en zien wij sneeuw op uitgebreide schaal slechts zelden. In de Alpen is dat een ander verhaal. Vooral hogerop in de bergen komen vaak gevaarlijke rijomstandigheden voor en daarom is de regelgeving in deze landen een stuk strenger wat betreft winterbanden.

De landen waar je officieel verplicht bent om in het hele land met winterbanden te rijden zijn Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. De exacte regelgeving verschilt per land en ook de boetes lopen sterk uiteen. Rij jij zonder winterbanden en je raakt betrokken bij een ongeluk? Dan kun je in sommige landen volledig aansprakelijk worden gesteld.

Ga jij naar de Franse Alpen of skiën in Italië? Dan zijn niet overal winterbanden verplicht. Alleen in bepaalde zones, en dan met name in de hoger gelegen gebieden, is het verplicht om met winterbanden te rijden.

Voor een uitgebreide regelgeving per land kun je terecht op de site van de ANWB.

Zijn sneeuwkettingen ook een vereiste?

Naast winterbanden zijn in veel landen op sommige wegen ook sneeuwkettingen verplicht tijdens winterse omstandigheden. Dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord met een plaatje van een wiel en een sneeuwketting. Ben jij van plan om met je auto veel hogere bergwegen op te zoeken? Dan is het dus verstandig om ook sneeuwkettingen achter in je auto te leggen. Pas wel op als je eenmaal op wegen terecht komt die sneeuwvrij zijn. Dan moet je de sneeuwkettingen af doen. Het is namelijk verboden om deze te gebruiken als er geen ijs of sneeuw op de weg ligt, omdat dit het wegdek kan beschadigen.

Vanaf wanneer zijn winterbanden nuttig?

Er wordt vaak gedacht dat winterbanden alleen nuttig zijn bij sneeuwrijke wegen. Dat is echter totaal niet zo. Winterbanden kunnen namelijk al nuttig zijn bij temperaturen onder de 7 graden. Daarom lopen de perioden waarin ze verplicht zijn in veel landen dan ook van oktober tot en met april.

Al met al is het zelfs in Nederland al verstandig om gedurende de wintermaanden met winterbanden te rijden. Ondanks onze zachte winters duikt de temperatuur regelmatig richting het vriespunt en met winterbanden rij je dan altijd toch net iets veiliger.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven