De 7 beste tips voor het krabben van je autoruiten

29 november 2023, 19:45

Op een koude ochtend valt het soms niet mee om met de auto weg te komen. Vooral ruitenkrabben kan een vervelend klusje zijn als je haast hebt. Gelukkig zijn er ook andere manieren om van je bevroren ruiten af te komen. In dit stuk vind je handige tips om je ramen ijsvrij te maken of ijsvorming te voorkomen. Ook lees je wat je vooral niet moet doen.

Soms moet je overigens ook al krabben, terwijl het niet vries. Hoe dat zit lees je in ons artikel: Dit is waarom je soms autoruiten moet krabben terwijl de temperatuur boven nul is

tip 1

Gebruik een antivriesdeken

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zo kan je de avond voor je op pad gaat een antivriesdeken op de ruiten leggen. Dit voorkomt de ergste ijsvorming en zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent met krabben. Doe hem vooral tussen de ruit en de ruitenwissers in, want dan vriezen deze niet aan elkaar vast. Heb je geen antivriesdeken? Dan kan je ook een stuk karton gebruiken.

tip 2

Ruit van tevoren schoonhouden

Je ruit schoonhouden helpt altijd om goed zicht op de weg te houden, maar zeker in de winter heeft dit een groot voordeel. Vocht hecht zich namelijk beter aan vuil dan op een schoon stuk glas. Op een vieze ruit zie je na een nacht met vorst dus meer ijs zitten. Vergeet voor het beste resultaat vooral niet om ook de binnenkant van de ramen goed schoon te maken.

tip 3

Houd vocht buiten de auto

Een makkelijke valkuil is dat je na het krabben de auto instapt met ijs op je kleding. Onderweg smelt het ijs en zo verzamelt vocht zich in de auto. Daardoor stijgt de luchtvochtigheid binnen en kan ook daar tijdens een koude nacht ijsvorming ontstaan. Klop dus ook even je kleding af voor je wegrijdt. Is het kwaad al geschied? Dan kun je nog de airconditioning aanzetten op hoogste recirculatiestand. Zo wordt droge lucht de auto rond geblazen.

tip 4

Alcoholspray

Zit je auto onder het ijs en heb je geen zin om te krabben? Dan is alcoholspray een praktische oplossing. Je kunt deze ruitontdooier gewoon op de ruiten spuiten en al snel kun je weer goed door de ramen heen kijken. Ook kun je hiervoor antivries gebruiken.

tip 5

Niet met de ruitenwissers krabben

Wat je beter niet kan doen is de ruiten proberen te krabben met de ruitenwissers. Deze kunnen namelijk makkelijk kapotgaan. Zeker als ze vastgevroren zitten aan de ruit. Ze kunnen bijvoorbeeld afbreken, maar ook slijt het rubber onnodig snel weg. Daarnaast kun je met een krabber op meer plekken het ijs weghalen.

tip 6

Gooi geen heet water op je ruiten

Wie het ijs van de auto af wil spoelen met heet water, kan vervelende problemen verwachten. De ramen worden dan wel ijsvrij, maar ook loop je het risico dat deze breken. Bovendien kan je oprit veranderen in een grote ijsbaan als het langdurig vriest. Gebruik dus liever een van de eerste vier tips. Het snel over je auto-ruit bewegen van een plastic zakje met warm water is wel een veilige manier om met water je ruit te ontdooien.

tip 7

De motor warmdraaien helpt niet

Voor het gevoel lijkt de motor opwarmen een goede manier om van het ijs af te komen, maar toch heeft dit geen zin. Een motor wordt namelijk pas warm genoeg als je een poosje aan het rijden bent. Je zult hiermee dus alleen maar brandstof verspillen en vieze lucht inademen.

Niet alleen goed zicht door je ruiten is belangrijk, maar hou ook rekening met langere reistijden wanneer het glad is. En check voor je vertrekt natuurlijk altijd ons weerbericht.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black