Terugblik weeralarm: zeer dichte mist door vuurwerk

01 januari 2020, 06:28

Kettingbotsing-zeer-dichte-mist-door-vuurwerk-1280x600

Met uitzondering van het zuidwesten was deze nacht op grote schaal sprake van dichte tot zeer dichte vuurwerkmist met 30-200 meter zicht.  De laagst gemeten zichtwaarde bedroeg 14 meter en is gemeten in Zuid-Limburg. In Groningen, Friesland en Drenthe was buiten de meetpunten rond de jaarwisseling echter op veel plaatsen sprake van minder dan 10 meter zicht. En lokaal werd zelfs gesproken over slechts 4 à 5 meter zicht. Code rood (weeralarm) werd halverwege de nacht beëindigd.

Vanwege het extreem slechte zicht met waarden rond of onder 10 meter en de grote impact op het verkeer gold een Weeralarm voor Friesland, Drenthe en Groningen. Er was sprake van code oranje voor de rest van het land, met uitzondering van Zeeland, voor grootschalige dichte tot zeer dichte mist.

Weeralarm-code-oranje-en-code-rood-zeer-dichte-mist-1-januari-2020

Terugblik:

Van plaats tot plaats kan het zicht sterk verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken. In het zuidwesten is het zicht veel minder slecht dan in de rest van het land. Regionaal is daar wel sprake van dichte mist met zichtwaarden tussen 50 en 200 meter.

Pas ook op voor gladheid in het noorden van het land. De wegdektemperaturen liggen rond het vriespunt. De combinatie van geen zicht door mist en mogelijke gladde wegen maken het levensgevaarlijk op de wegen in Friesland, Groningen en Drenthe. Ga daar dus niet de weg op!

Wegdektemperaturen-31-december-2019

Mist blijft lang hangen – kans op gladheid

De verwachting is dat het zicht in de loop van de nacht langzaam verbetert, maar in grote delen van het land blijft sprake van dichte tot zeer dichte mist. In het zuiden en zuidwesten verbetert het zicht geleidelijk (verder) door een aantrekkende wind. In gebieden waar het opklaart kan het licht vriezen en is kans op gladheid.

Overdag zal het zicht geleidelijk verbeteren, door toename van de wind en het binnenstromen van iets drogere lucht. Desondanks kan in de avond opnieuw mist ontstaan. Regionaal komt het weer tot dichte mist, maar zeer dichte mist wordt niet verwacht.

Lees ook: weersverwachting voor de eerste dagen van 2020

Kettingbotsingen in zeer dichte mist

Bij een kettingbotsing op de A32 bij Akkrum, in Friesland, waren dertig auto’s betrokken. Volgens de politie botsten ze in dichte mist op elkaar. Het ongeluk heeft één persoon het leven gekost. Over de identiteit is nog niets bekend.

Zeventien mensen hebben lichte verwondingen opgelopen, twee hebben wat zwaarder letsel, meldt de politie. Deze slachtoffers en tientallen betrokkenen die niet gewond zijn geraakt, zijn opgevangen in de openbare basisschool van Akkrum. Vrijwilligers van het Rode Kruis verzorgen de lichtgewonden.

Volgens de politie blijft de A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden nog geruime tijd afgesloten in verband met het onderzoek naar de toedracht.

Later op de avond ontstond een tweede kettingbotsing op de A7, bij de afrit naar de A32, tussen de knooppunten Joure en Heerenveen. In de dichte mist reden daar dertig tot veertig auto’s op elkaar. Daarbij zijn geen gewonden gevallen.

De politie heeft een telefoonnummer geopend voor mensen die zich ongerust maken over vrienden of familieleden die mogelijk betrokken zijn bij de kettingbotsingen op de A32 en de A7. Ze kunnen bellen met 06-50613213

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black