Eerste officiële warmterecord van 2022 is binnen!

01 januari 2022, 16:34

Warmterecord - Nieuwjaarsdag - Lenteachtig

Het nieuwe jaar heeft gelijk een warmterecord te pakken. Het is officieel de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten in De Bilt. De temperatuur steeg naar 13,2 graden. Ook zondag is het nog bijzonder zacht met voor de vierde dag op rij kans op warmterecords, maar daarna zet de temperatuur geleidelijk een daling in.

Gemiddeld is het tijdens de eerste dag van het jaar zo’n 5,5 graden, maar deze nieuwjaarsdag zitten we daar dus heel ver boven. Op het hoofdstation in De Bilt werd het oude record van 12,9 graden uit 2012 gebroken. Precies tien jaar later hebben we dus een nieuw record te pakken!

Lees hier meer over de zachtste en koudste nieuwjaarsdagen.

Maximumtemperatuur 1 januari 2022
Maximumtemperatuur 1 januari 2022

Maximumtemperaturen 1 januari 2022

Unicum: 15 graden in het zuidoosten!

Niet alleen De Bilt heeft een warmterecord te pakken, ook het datum-warmterecord van heel Nederland is gebroken. In Maastricht was het 15,1 graden. Dat is bovendien een uniek vroege dag met lentetemperaturen. Voor het oude record moeten we ver terug in de tijd: in 1916 werd het in Vlissingen 14,2 graden. In 2012 kwam een ander meetstation in Zeeland, Westdorpe, net tekort met 14,1 graden.

Nieuwjaarsdag laatste jaren vaak zacht

Deze eeuw verliep Nieuwjaar vaker zacht en de top-10 met zachtste nieuwjaarsdagen is voor de helft gevuld met jaartallen uit de 21ste eeuw. Uitzonderlijk koud weer kwam tijdens de eerste dag van het jaar minder vaak voor. De laatste keer dat het zo koud was, dateert uit 1997. Toen vroor het matig in De Bilt met een maximumtemperatuur van -7,3 graden. Een paar dagen daarna werd de (voorlopig) laatste Elfstedentocht gehouden.

Ook zondag is het nog zeer zacht met kans op warmterecords. Daarna zet de temperatuur een daling in en daarmee komt een einde aan reeks zeer zachte dagen. Details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Marina Nefkens

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black